Hlavní obsah

V Kyjevě začíná soud s prvním ruským vojákem, zabil civilistu na kole

Kyjev

V Kyjevě v pátek stane u soudu zajatý 21letý ruský voják Vadim Šišmarin, někdy uváděný jako Šyšimarin. Bude obviněn z vraždy 62letého civilisty, kterého zastřelil z automatu u města Sumy. Pokud by byl uznán vinným, hrozí mu dlouhý trest.

BEZ KOMENTÁŘE: První ruský voják stanul před kyjevským soudem, zabil civilistuVideo: AP

 
Článek

Seržant Šišmarin bojoval v řadách kantemirovské tankové divize, která útočila na město Sumy. Podle ukrajinské prokuratury zastřelil 28. února ve městě Čupachivka 68letého Ukrajince, který byl jen kousek od svého domu.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: První ruský voják stanul před kyjevským soudem, zabil civilistu

Vojenská kolona, ve které Šišmarin jel, se dostala pod palbu obránců. Šišmarin pak střílel na osobní auto. S autem potom se čtyřmi dalšími vojáky odjel pronásledovat Ukrajince, kteří přepadli kolony. Šišmarin pak na rozkaz zastřelil z automatu civilistu na bicyklu, který zrovna telefonoval. Civilistu „měl zabít, aby je (a jejich pozici) nemohl nahlásit ukrajinským obráncům“.

Foto: Andrey Mozgovoy, Reuters

Zničené domy civilistů ve městě Sumy

Zastřelen byl z útočné pušky AK-74 jen několik desítek metrů od svého domu. Případ bude ukrajinský soud řešit jako trestný čin. „Je tady (na Ukrajině), máme ho (v rukou),“ uvedla ukrajinská generální prokurátorka Iryna Vereščuková, aniž by bylo jasné, jak byl dopaden nebo upadl do zajetí.

„Žalobci a vyšetřovatelé (ukrajinské tajné služby) SBU shromáždili dost důkazů o porušení zákonů a válečných zákonů spolu s plánovanou vraždou. Za to může čelit 10 až 15 letům vězení, nebo doživotí,“ uvedl mluvčí prokuratury.

Vojenský psycholog: Agrese je ve válce žádoucí, otázkou je najít míru

Podcasty a pořady

Dokázat, že šlo o předem plánovanou vraždu však bude vzhledem k okolnostem těžké. Voják navíc zabil civilistu na rozkaz.

Podobné případy zabití civilistů, zejména telefonujících, se vyskytují na obou stranách konfliktu. Vojáci se obávají, aby civilisté neinformovali nepřítele o jejich přítomnosti a ten na ně nezaútočil nebo nezamířil dělostřeleckou palbu.

Ruští vojáci rabují a zabíjejí zajatce, ukazují odposlechy komunikace

Evropa

Ukrajinským úřadům se začátkem války podařilo odposlechnout vojáka, který o takovém případu mluvil: „Zadrželi jsme je, svlékli jsme je donaha a prohlédli si oblečení. Pak jsme řešili, zda je pustíme, nebo ne. Kdybychom je pustili, mohli by říci, kde je naše pozice, a dělostřelectvo by nás všechny mohlo zabít. Tak jsme se je rozhodli zastřelit v lese.“

Že se to děje i na ukrajinské straně, popsal Novinkám v roce 2015 ukrajinský psycholog Roman Liščuk: „Jestliže se průzkumná rota slituje a nechá projít místní babičku, která jde do lesa na houby, a ona odtamtud někomu zavolá, tak zemře celá jednotka. Je to učebnicový příklad: co udělat s babičkou? Zabít. Není jiná možnost.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám