Hlavní obsah

V Británii stoupl počet nakažených za týden o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve Velké Británii se za týden zvýšil počet potvrzených případů nákazy koronavirem o 50 procent, uvedl list The Daily Mail. Důvodem je šíření indické mutace delta. Nejvíce nakažených je mezi mladými, naopak neroste příliš počet nakažených mezi seniory, kteří jsou očkovaní.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Mladý Brit je očkován vakcínou proti covidu-19 od firmy Pfizer/BioNTech.

Článek

Počet pozitivně testovaných se denně pohybuje nad sedmi tisíci, přičemž v pátek to bylo 8125. Počet nakažených mezi dvacetiletými je sedmnáctkrát vyšší než mezi osmdesátiletými, což podle expertů ukazuje, že vakcíny chrání. Nejvíce nakažených je mezi lidmi, kteří nejsou očkovaní, i když stovky případů připadají i na lidi se dvěma dávkami vakcíny.

Na skupinu lidí od 20 do 29 let připadá 121 nových případů na sto tisíc lidí, následují teenageři s 99 případy na sto tisíc obyvatel a třicátníci s 73 případy na sto tisíc. Na opak ve skupině nad 70 let je to jen sedm případů na sto tisíc obyvatel a u šedesátníků 14.

Pfizer je proti indické variantě covidu mnohem účinnější než Astra

Amerika

K nárůstu přispívá indická mutace B.1.617.2 zvaná delta. Nejvíce nových případů je právě v oblastech, kde byla tato mutace detekována, tedy v Bedfordshire, Londýně, Birminghamu a Manchesteru. Indická mutace je nyní dominantní ve 263 oblastech Anglie z 315, zatímco před týdnem to bylo v 201. Ve 40 procentech oblastí je varianta delta odpovědná za všechny nákazy.

Hospitalizovaní přibývají pomaleji 

Počet hospitalizovaných tak prudce neroste. Za týden stoupl o 14 procent, což ale může souviset s inkubační dobou. Na konci minulého týdne bylo hospitalizováno 1089 osob, zatímco předtím to bylo po několik týdnů něco přes osm set.

Epidemiolog Neil Ferguson, který je členem vládního vědeckého poradního výboru SAGE však doufá, že k snížení počtu hospitalizovaných může přispět i to, že očkování snižuje riziko vážného průběhu covidu a už by neměly být tak přeplněné nemocnice jako na vrcholu druhé vlny.

Třetina mrtvých s indickou mutací v Británii byla plně očkována

Evropa

Dvě dávky mají ochránit podle anglického úřadu veřejného zdraví PHE u indické mutace před hospitalizací v 96 procentech u lidí očkovaných vakcínou od Pfizeru a 92 procentech očkovaných AstraZenekou. I tak ale v některých nemocnicích v nejpostiženějších oblastech stoupá počet hospitalizovaných, v birminghamské univerzitní nemocnici o 19 procent, v southamptonské o 32 procent, v manchesterské o 57 procent a v nemocnici v Bedfordshire o 113 procent.

Jedna dávka nestačí

Problémem je, že u této indické mutace málo chrání jen jedna dávka, poskytuje ochranu jen z 33 procent a před hospitalizací z 75 procent. Ohroženi tak nejsou jen mladí neočkovaní, ale i lidé ve středním věku, kteří dostali zatím jen jednu dávku. To je také jeden z důvodů odložení uvolňování restrikcí o čtyři týdny, které v pondělí oznámil premiér Boris Johnson.

Podle odhadů listu The Daily Mail by sice lidé na padesát měli dostat druhou dávku do konce tohoto týdne, ale mladší padesáti let by na ni mohli čekat až do půlky září.

Británie o měsíc odložila finální rozvolnění

Evropa

Některé lidi však neochránily ani dvě dávky, z 42 obětí indické mutace jich 12 bylo plně očkováno, sedm mělo jednu dávku. U očkovaných oběma dávkami se v případě nákazy indickou mutací symptomatický covid-19 objeví u 19 procent případů, zatímco v případě kentské to bylo jen necelých 12 procent.

V Británii je u indické mutace vyšší riziko hospitalizace než u původního koronaviru

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám