Hlavní obsah

Pfizer je proti indické variantě covidu mnohem účinnější než Astra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Londýn

Účinnost vakcín proti nebezpečné indické variantě koronaviru, tzv. „deltě”, se značně liší. Dvě dávky od AstraZeneky nabízí podle dat z Británie a USA asi 60procentní ochranu, zatímco ty od Pfizeru/BioNTechu jsou až 88procentní. Covid se však momentálně v Británii šíří především u nenaočkované mládeže.

Foto: Yves Herman, Reuters

Oxfordská vakcína vyrobená ve spolupráci s AstraZenekou

Článek

Přední člen epidemiologické skupiny White House Coronavirus Anthony Fauci to přiznal na úterním brífinku v Bílém domě s výsledky výzkumů, že jedna dávka obou zmíněných vakcín k ochraně před indickou mutací nestačí. Tři týdny od podání první dávky se totiž prokázala ochrana proti deltě jen ve výši 33 procent.

Také anglický úřad veřejného zdraví (PHE) uvedl, že nižší účinnost v případě vakcíny od Astry spojuje s tím, že se u ní druhá dávka podává později než u Pfizeru.

Pfizer doporučuje podání druhé dávky do tří týdnů po té první, v Česku se podává s šestitýdenním odstupem. U Astry v Británii je však odstup až dvanáctitýdenní, což souvisí se snahou ochránit co nejvíce lidí před nákazou, protože u jiných variant poskytovala první dávka ochranu více než 50 procent.

Vakcíny v Británii 

K šíření indické mutace v Británii a relativně vysokému počtu nakažených mezi lidmi s ukončeným očkováním může přispívat právě nižší účinnost první vakcíny od Astry, která se v Británii široce používá. U dvakrát očkovaných a zároveň nakažených se však neuvádí, jakou vakcínu dostali.

Británie přitom loni v prosinci začala jako vůbec první na světě očkovat, a to právě vakcínou od německého Pfizeru. Pak se ale soustředila na očkování britskou Astrou.

Podle BBC objednala Británie 100 milionů dávek od Astry a 40 milionů od Pfizeru s tím, že se nyní doobjednalo dohromady dalších 60 milionů dávek pro třetí posilující dávku.

Indická mutace: Většina Britů je naočkovaná, rozvolnění je přesto v ohrožení

Evropa

Počet dávek od firmy Johnson & Johnson vláda snížila na konci května na 20 milionů, od Moderny bylo objednáno 17,4 milionu dávek. Předobjednáno je ještě 60 milionů dávek očkovací látky od Novavaxu, stejný počet od GSK/Sanofi a sto milionů od Valnevy.

Poslední dvě vakcíny se však stále vyvíjejí a není jasné, zda se nakonec budou kupovat. Stejným případem je 50 milionů předobjednaných dávek od CureVaku, který je zaměřený na nové mutace.

Vysoký podíl vakcín od Astry souvisí i s jejich cenou, jedna dávka vyjde na 1,61 libry (47 korun), u Pfizeru na 10,53 libry (311 korun) a u Moderny na 12,96 libry (382 korun). Pouze lidem pod 40 let se nabízí mRNA vakcíny od Pfizeru a Moderny, protože je u nich menší riziko tvorby krevních sraženin a trombocytopenie.

Americké obavy

Úterní brífink v Bílém domě se konal kvůli obavám ze šíření indické mutace v USA, na kterou právě v Británii aktuálně připadají asi tři čtvrtiny nově potvrzených případů. Podle Fauciho se ve Spojeném království šíří hlavně mezi teenagery ve věku 12 až 20 let, kteří ještě nejsou očkovaní.

V Anglii se očkují lidé nad 25 let, ve Skotsku nad 30 let a jen ve Walesu a Severním Irsku se mohou očkovat všichni dospělí.

Mutace je nakažlivější o 40 procent a vede k hojnějším hospitalizacím. „Ve Spojeném království se delta rychle stala dominantní a nahrazuje B.1.1.7 (alfu). Nemůžeme dovolit, aby se to stalo v USA,“ uvedl Fauci, který naléhá na uspíšení očkování.

V Británii je u indické mutace vyšší riziko hospitalizace než u původního koronaviru

Evropa

Podle amerických Středisek pro kontrolu a prevenci je v USA nyní plně naočkováno 53 procent dospělých a jednu dávku dostalo 63,7 procenta z nich.

Americký prezident Joe Biden by rád dosáhl toho, aby počet lidí naočkovaných jednou dávkou dosáhl do 4. července 70 procent.

Ani to však nemusí stačit, protože v Británii dostalo jednu dávku 40,5 milionu lidí, tedy už 75 procent dospělé populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám