Hlavní obsah

Třetina mrtvých s indickou mutací v Británii byla plně očkována

– Londýn

Vidina zrušení všech protikoronavirových opatření ve Velké Británii k 21. červnu se rozplývá. Důvodem jsou obavy z indické mutace koronaviru a nejnovější statistiky nákazy, píše server deníku Daily Mail. Ze 42 lidí, kteří zemřeli po nákaze indickou mutací za poslední měsíc, měla třetina plné očkování, uvedl úřad Public Health England (PHE).

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V Británii se očkuje nejvíc vakcínou AstraZeneca, která je v zemi vyráběna. Indická mutace je nakažlivější než takzvaná britská varianta, která v zemi dominovala dříve. PHE uvádí, že je až o 64 procent nakažlivější v rámci domácnosti, ale nebezpečná je i venku, kdy se šíří až o 40 procent snáze než původní virus.

V současné době ve Velké Británii indická mutace dominuje, trpí jí 90 procent všech nakažených. Vědci varují, že by Spojené království mohlo v nejbližší době čelit třetí vlně pandemie. Denní přírůstky počtu nakažených v posledních dnech stoupají. V sobotu bylo podle serveru worldometers v zemi se zhruba 67 miliony obyvatel odhaleno 7490 nakažených.

Z analýzy deníku Sunday Telegraph vyplývá, že při současném tempu nákazy by do poloviny července mohl činit denní přírůstek počtu nově nakažených 80 tisíc. Pokud by se to stalo, padlo by dosavadní maximum z ledna, kdy za jeden den bylo zaznamenáno téměř 70 tisíc nově infikovaných.

Pfizer je proti indické variantě covidu mnohem účinnější než Astra

Amerika

Ve Velké Británii je v týdenním sledovaném období potvrzeno celkem 41 317 případů indické varianty, z nichž připadá na Anglii 39 061, Skotsko 2035, 184 ve Walesu a 43 v Severním Irsku. Z nakažených zatím zemřelo na indickou variantu 42 Britů. Zpráva úřadu PHE potvrdila, že ze 42 zesnulých bylo 12 plně očkováno. Zbývajících 23 nebylo naočkovaných a sedm dostalo první dávku před více než 21 dny.

Nejnovější údaje úřadu Public Health England uvádějí, že účinnost vakcín proti indické variantě je po první dávce 33 procent. Po dvou dávkách očkování stoupá účinnost vakcíny v případě indické mutace na 81 procent. To je méně než u britské mutace, kde je účinnost po první dávce 51 procent a 88,4 procenta po druhé dávce.

V Británii je u indické mutace vyšší riziko hospitalizace než u původního koronaviru

Evropa

Účinnost vakcíny AstraZeneca

Úřad Public Health England ve své nejnovější zprávě přiznává, že existuje „nejistota ohledně rozsahu účinnosti vakcíny AstraZeneca po dvou dávkách“. Přitom právě touto vakcínou se ve Velké Británii očkuje nejvíce. Tvoří asi 70 procent všech dosud naočkovaných vakcín ve Spojeném království. Úřad zdůraznil, že na důkazy o účinnosti vakcíny proti indické mutaci při podání dvou dávek stále čeká.

Univerzita ve Warwicku se pokusila namodelovat situaci, kdy by se ve Velké Británii rozšířila mutace, která by byla o 50 procent nakažlivější než dosavadní viry, za což se považuje indická mutace. Podle jejich modelu by se mohly do konce července zvýšit počty hospitalizací až na 5000.

Indická mutace koronaviru je v 53 zemích

Koronavirus

Ministr zahraničí Dominic Raab naznačuje, že by se 21. června příliš rozvolňovat nemuselo. Vláda podle jeho slov chce být opatrná a nechce riskovat „jo-jo“ efekt. „Vedeme závod s časem, abychom co nejdříve naočkovali všechny druhou dávkou,“ řekl televizi Sky News.

Profesor Andrew Hayward připomněl, že odborníci stále nevědí, „jak přesně to bude špatné“. S odkazem na indickou variantu řekl: „Myslím, že mutace o 60 procent infekčnější je nesmírně znepokojující, to je věc, která bude řídit rychlost rozvolnění“.

Jejich slova a také zpráva úřadu PHE se setkaly se zuřivou reakcí hospodářské sféry a konzervativních politiků. Pohostinství uvedlo, že čtyřtýdenní zpoždění může znamenat likvidaci až 200 tisíc pracovních míst a ztrátu tržeb tří miliard liber.

Na indickou mutaci jsou podle studie zapotřebí dvě dávky

Koronavirus

Zpoždění rozvolnění by také mělo dopad na divadelní oblast, která je v současné době omezena na 50 procent kapacity. Legenda Andrew Lloyd Webber uvedl, že pokud bude rozvolnění odloženo, bude to pro toto odvětví „zničující“. Vyzval vládu, aby jako kompromis podpořila divadla tím, že povolí zvýšení jejich kapacity na 75 procent.

„Vzhledem k tomu, že pouze 54,2 procenta dospělé populace je v současné době plně očkováno a mnoho mladých lidí dosud nemá nárok, existuje obrovské riziko, že předčasné uvolnění všech omezení zruší vynikající práci očkovacího programu a povede k nárůstu infekcí,“ varoval Chaand Nagpaul, předseda Britské lékařské asociace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám