Hlavní obsah

Británie o měsíc odložila finální rozvolnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson oznámil, že se jeho vláda rozhodla o měsíc odložit poslední fázi rozvolnění opatření proti šíření koronaviru. Ministerský předseda to vysvětlil obavami z šíření tzv. indické varianty viru, což by mohlo vést k zahlcení nemocnic.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Myslím, že je rozumné počkat o něco déle. Za současného stavu a podle důkazů, které teď vidím, jsem si jistý, že nebudeme potřebovat více než čtyři týdny,” prohlásil britský premiér.

Ostrované si tak na „den svobody”, jak začala britská média poslednímu a úplnému rozvlnění přezdívat, musejí ještě měsíc počkat. Nové datum pro kompletní uvolnění je 19. července. Původně přitom mělo zrušení lockdownu, respektive veškerých zbývajících protiepidemiologických opatření přijít 21. června.

S poslední etapou rozvolnění se v Británii otevřou v plné míře hospody, restaurace, noční kluby a další zařízení.

Třetina mrtvých s indickou mutací v Británii byla plně očkována

Evropa

Vláda časový plán opět vyhodnotí 28. června a otevření by v případě příznivé epidemické situace mohla uspíšit, píše Reuters.

Indická varianta vzbuzuje obavy také proto, že proti ní nemusí chránit očkování. Ze 42 lidí, kteří za poslední měsíc zemřeli po nákaze indickou mutací, měla třetina plné očkování, uvedl úřad Public Health England (PHE).

Indická mutace je nakažlivější než takzvaná britská varianta, která v zemi dominovala dříve. PHE uvádí, že je až o 64 procent nakažlivější v rámci domácnosti, ale nebezpečná je i venku, kdy se šíří až o 40 procent snáze než původní virus.

Britové si kvůli „deltě” na rozvolnění nejspíš ještě počkají

Koronavirus

Hrozba třetí vlny

Vědci varují, že by Spojené království mohlo v nejbližší době čelit třetí vlně pandemie. Denní přírůstky počtu nakažených v posledních dnech stoupají. V sobotu bylo podle serveru worldometers v zemi se zhruba 67 miliony obyvatel odhaleno 7490 nakažených.

Z analýzy deníku Sunday Telegraph vyplývá, že při současném tempu nákazy by do poloviny července mohl činit denní přírůstek počtu nově nakažených 80 tisíc. Pokud by se to stalo, padlo by dosavadní maximum z ledna, kdy za jeden den bylo zaznamenáno téměř 70 tisíc nově infikovaných.

Proočkovaná Británie

Očkování v Británii patří k nejpokročilejším v Evropě, vláda ho přesto chce ještě urychlit. Termín mezi první a druhou dávkou pro osoby nad 40 let bude nově stanoven na osm týdnů místo stávajících dvanácti.

V Británii už první dávku očkování dostalo 41,6 milionu lidí, téměř 30 milionů pak bylo očkováno dvakrát. Británie za pondělí ohlásila 7742 nových případů nákazy a tři úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám