Hlavní obsah

Ultimátum Macrona: republikánský islám

Právo, doh

Prezident Francie Emmanuel Macron stupňuje v rámci tažení proti radikálnímu islámu svůj tlak na tamní muslimské lídry. Francouzská rada muslimské víry (CFCM) dostala ve středu 15denní ultimátum, aby přišla s „chartou republikánských hodnot“, kterou se zaváže dodržovat. Centralizovat a zpřísnit se má i dohled nad imámy. Krok přichází krátce poté, co zemí otřásly další smrtelné útoky.

Foto: Mahmud Hossain Opu, ČTK/AP

Macronův postup vyvolal v muslimském světě bouřlivé reakce. Na snímku protest v bangladéšské Dháce z konce října.

Článek

Vypracování konkrétního znění charty je nyní na CFCM, Macron dal ale zároveň jasně najevo, co očekává. V dokumentu má být zakotveno odmítnutí politického islámu i jakéhokoliv zahraničního vměšování.

Pokud někdo tuto chartu nepodepíše, vyvodíme z toho důsledky
Emmanuel Macron

„Toto je historická chvíle. O tomhle se mluvilo desetiletí,“ citovala francouzská média prohlášení Elysejského paláce poté, co se tam ve středu večer s Macronem a ministrem vnitra Géraldem Darmaninem sešlo osm představitelů CFCM.

Imámové s akreditací

Ti se už během schůzky zavázali vytvořit Národní radu imámů, která by měla vzniknout do půl roku. Podle zveřejněných informací se počítá s tím, že kazatelé by museli napříště mít oficiální akreditaci.

Čtrnáctiletý žák hrozil učitelce ve Francii uříznutím hlavy, „jako to udělali Patymu”

Evropa

Tu by získali až poté, co se zavážou ke zmíněné chartě i etickému kodexu. Museli by prokázat i kvalifikaci, včetně plynné znalosti francouzštiny. V případě problémů by pak bylo možné akreditaci odebrat.

Macron na některé muslimské představitele během zmíněné schůzky mimo jiné tlačil, aby „skoncovali s nejednoznačnostmi“, informovala stanice France 24 s odvoláním na agenturu AFP. „Pokud někdo tuto chartu nepodepíše, vyvodíme z toho důsledky,“ pohrozil prý také.

Macron dal už v říjnu najevo, že zhruba tři stovky imámů ze zemí jako Turecko, Maroko a Alžírsko, kteří nyní ve Francii působí, považuje za nežádoucí a hodlá je ze země během nadcházejících čtyř let vystrnadit. V tehdejším ostrém vystoupení Macron mimo jiné řekl, že náboženství je v celosvětové krizi, a slíbil, že jej ve Francii zbaví „cizích vlivů“.

Začarovaný kruh

Prohlášení vyvolala bouři v řadě muslimských zemí, Elysejský palác ale od té doby jen zintenzivnil své snahy. Přispěly k tomu jistě i další krvavé incidenty na konci minulého měsíce.

Nejprve smrt středoškolského učitele Samuela Patyho, jehož zavraždil muslimský mladík kvůli karikaturám proroka Mohameda, které pedagog použil při výkladu o svobodě slova. O týden později následoval útok v Nice se třemi mrtvými.

Osmileté a devítileté děti velebily stětí francouzského učitele

Evropa

Pokusy dostat islám pod větší kontrolu pomocí centralizovaných institucí podnikli už Macronovi předchůdci. CFCM funguje od roku 2003, kdy vznikla na popud tehdejšího ministra vnitra a pozdějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Ačkoliv orgán často slouží jako zástupce francouzských muslimů pro jednání s vládou a figurují v něm význačné osoby jako rektor pařížské mešity, formálně žádné pravomoci nemá. Celá situace připomíná začarovaný kruh: Vláda chce islám v zemi zkrotit centralizovanou strukturou, orgán k tomu určený má ale na věřící jen nepřímý vliv.

Co se dál chystá
Rozsáhlou novelu namířenou proti radikálům má francouzská vláda projednat 9. prosince.
Počítá se mj. s přísnějšími tresty za útoky na veřejné činitele z náboženských důvodů.
Omezí se i domácí vzdělávání, povinné identifikační číslo má ohlídat školní docházku dětí.
Trestat se má i zveřejňování osobních údajů, jež by mohly útočníky přivést k dané osobě.
Zdroj: BBC

Reklama

Výběr článků

Načítám