Hlavní obsah

Třesou se mi ruce, ale zotavuji se rychle, vzkázal Navalnyj

DPA, ČTK, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce ruské opozice, čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj se po otravě rychle zotavuje, ale stále se mu třesou ruce a podrobuje se terapii. Řekl to ve dvouhodinovém videorozhovoru, který poskytl blogerovi na YouTube. Řekl také, že lékaři v Omsku zdrželi jeho převoz do Německa, aby se z jeho organismu mohl jed vyloučit. Špatně prý však odhadli čas.

Alexej Navalnyj poskytl dvouhodinový rozhovor Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Rychlost zotavování překvapuje podle Navalného slov i lékaře. Dodal, že netuší, jak byl otráven. Cítil se prý dobře, ale jeho stav se náhle změnil po 20 minutách letu. Domnívá se, že se mohl otrávit při dotyku s něčím, na čem byl jed. V Omsku prý lékaři zdržovali jeho převoz, aby se jed z organismu vyloučil, ale nevypočítali čas správně.

Navalnyj si myslí, že ho otrávila ruská tajná služba na příkaz prezidenta Vladimira Putina. Nedokáže prý říct, co se přesně stalo, měl ale prý pocit, že umírá.

Navalnyj: Za mojí otravou stojí Putin

Evropa

Zdravotní potíže začal mít při letu ze Sibiře do Moskvy 20. srpna. Velmi rychle upadl do bezvědomí a byl hospitalizován v nemocnici v Omsku, později byl převezen do Německa.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj se synem Zaharem

Tamní lékaři uvedli, že podle rozborů byl otráven nervovou paralytickou látkou ze skupiny novičok. Jejich tvrzení potvrdily také laboratoře ve Švédsku a Francii, což vedlo k podezřením, že za otravou může být Kreml a ruské tajné služby. To Moskva odmítá.

Navalného propustili z berlínské nemocnice

Evropa

Německo požádalo o otestování vzorků látky, která byla podle Berlína k otravě Navalného použita, Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Podle jejího pondělního oznámení se na organizaci 1. října obrátila také Moskva se žádostí pomoci případ objasnit. OPCW proto nyní zjišťuje, o jaký typ pomoci Rusku jde.

O kauze Navalného by se mělo jednat i na konferenci členských zemí OPCW, která začíná v úterý. Rusko organizaci viní z prozápadní orientace v posuzování aktivit Ruska v Sýrii a v minulosti pohrozilo, že z organizace vystoupí.

Reklama

Výběr článků

Načítám