Hlavní obsah

Navalného propustili z berlínské nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Stav vůdce ruské opozice Alexeje Navalného se zlepšil natolik, že byl propuštěn z berlínské kliniky Charité, kde se léčil z otravy způsobené nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Stalo se tak přesně měsíc od chvíle, kdy se na kliniku dostal. V Charité byl přijat v kómatu 22. srpna. Lékaři věří, že se Navalnyj po otravě zcela zotaví, napsala agentura TASS.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj po propuštění z berlínské nemocnice Charité

Článek

„Vzhledem k pacientově pokroku a k jeho současnému stavu se ošetřující lékaři domnívají, že je možné, že se úplně zotaví. Zatím je ovšem příliš brzy na posouzení případných dlouhodobých následků jeho vážné otravy,” napsala nemocnice v prohlášení.

Kde se nyní Navalnyj nachází, není známo. Nemocncie jen sdělila, že informace o jeho propuštění a zdravotním stavu byly zveřejněny po dohodě s ním a s jeho manželkou.

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl 20. srpna hospitalizován poté, co se mu udělalo špatně během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku a Navalnyj byl v bezvědomí převezen do tamní nemocnice.

Na naléhání rodiny byl později převezen do Berlína. Němci nabídli, že se o vůdce ruské opozice postarají v berlínské nemocnici Charité, a převzali ho do péče, i když to Rusko nechtělo.

Navalnyj patří k nejvýraznějším postavám ruské opozice a v minulosti byl vícekrát vězněn. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2018 dospěl k závěru, že opakované zadržování Navalného ruskými úřady v období let 2012 až 2014 bylo politicky motivované.

Reklama

Výběr článků

Načítám