Hlavní obsah

Navalnyj: Za mojí otravou stojí Putin

– Berlín

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj uvedl, že za zločinem proti němu stál ruský prezident Vladimir Putin. Politik to řekl v rozhovoru pro časopis Der Spiegel. Podle německých laboratoří byl Navalnyj otráven novičokem, to později potvrdily i francouzské a švédské laboratoře.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj na snímku z berlínské nemocnice

Článek

„Tvrdím, že za zločinem stál Putin, a nemám žádné další verze toho, co se stalo,” řekl Navalnyj časopisu Der Spiegel v rozhovoru, který by měl vyjít ve čtvrtek.

Kreml popřel jakoukoli účast na incidentu a uvedl, že ještě neviděl důkazy o spáchání trestného činu.

„Necítíš žádnou bolest, ale víš, že umíráš,” řekl Navalnyj o chvíli, kdy na něj jed začal působit. Dodal, že se vrátí do Ruska. „Mým úkolem je nyní zůstat nebojácný. A já se nebojím!” dodal.

Navalnyj poděkoval svým neznámým zachráncům

Zahraniční

Navalnyj byl letecky přepraven z Ruska do Berlína v srpnu poté, co zkolaboval během vnitrostátního letu z Tomska do Moskvy. Kvůli Navalnému musel letoun přistát v Omsku, kde byl opozičník hospitalizován a posléze přepraven do berlínské nemocnice Charité. Zde se léčil 32 dnů, než byl minulý měsíc propuštěn. Navalnyj ocenil práci pilotů letounu i zdravotníků v Omsku. Ti ještě na letišti poznali, že by mohlo jít o otravu, a podali mu atropin.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj už byl propuštěn z nemocnice.

Nyní se zotavuje na neznámém místě. Předpokládá se, že vůdci ruské opozice bude trvat alespoň další měsíc, než znovu získá kondici, aby se mohl vrátit do vlasti a obnovit politickou činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám