Hlavní obsah

To vám to trvalo, reagoval Zelenskyj na další protiruské sankce EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Kyjev vítá částečný zákaz dovozu ruské ropy do EU, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si nicméně postěžoval, že dohoda na tomto kroku sedmadvacítce trvala příliš dlouho. Prodlevu, která nastala, označil za nepřijatelnou.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Více než padesátidenní časová prodleva mezi pátým a šestým balíkem protiruských sankcí je pro nás nepřijatelná,“ uvedl ukrajinský prezident.

Zdůraznil, že nejdůležitější opatření proti Rusku, která by ho měla donutit ukončit válku proti Ukrajině, jsou ta namířená proti jeho energetice.

Už zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Ihor Žovkva během úterý řekl, že přijetí sankcí trvalo moc dlouho a opatření jsou k zastavení ruské agrese příliš děravá.

Unijní sankce zbídačí především obyčejné Rusy, stěžuje si Medveděv

Evropa

Kyjev si rýpl do Maďarska, že zdržovalo

Ukrajinské ministerstvo zahraničí reagovalo na přijetí protiruských sankcí vřelejším vyjádřením. Přivítalo částečný zákaz dovozu ruské ropy a podotklo, že to poškodí ruskou ekonomiku a oslabí možnosti Kremlu vést válku.

„Očekáváme, že do konce roku 2022 Rusko přijde až o 90 procent vývozu ropy do Evropy,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení. „To znamená, že ruská válečná mašinérie nebude dostávat desítky miliard eur na boj proti Ukrajině,“ píše se také v prohlášení. Kyjev ale také výslovně kritizuje Maďarsko za to, že „kvůli jeho odporu bylo schvalování embarga příliš dlouhé a zůstaly v něm výjimky“.

Zákaz importu ruské ropy se bude vztahovat na dovoz suroviny tankery, zatímco přeprava ropovodem Družba má mít výjimku. Jeho jižní větví proudí ropa také přes Slovensko do Česka.

Evropa musí ukázat sílu, schválit šestý balík sankcí proti Rusku, řekl Zelenskyj

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám