Hlavní obsah

Termín vypršel, ale Británie a EU jednají o brexitu dál, Londýn prý ustoupil

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel
Aktualizováno

Do neděle měly být pobrexitové vztahy mezi EU a Spojeným královstvím vyjasněné, ke společné dohodě však intenzivní jednání nakonec nevedla. Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se však domluvili, že „urazí ještě jednu míli navíc“, a nařídili obnovení bruselských jednání. Podle britských vyjednavačů se čekají jednání nejméně do konce úterý, uvedl list The Guardian. Londýn podle vyjednavače EU ustoupil.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Jednání EU a Británie se pohnula dobrým směrem, spory ale trvají, řekl v pondělí evropský vyjednavač Michel Barnier. Dodal, že jen dohoda uzavřená tento týden bude jistě platit už 1. ledna. „Pokud má dohoda mezi EU a Británií fungovat od 1. ledna 2021, příštích pár dní bude důležitých," napsal dnes na Twitteru Barnier.

Krátce předtím velvyslancům unijních zemí bez podrobností řekl, že britská strana přistoupila na požadavek Bruselu v otázce pravidel hospodářské soutěže. Zásadním sporným bodem však stále zůstávají práva na rybolov v britských vodách, kde odmítají ústupky obě strany.

Prodloužená jednání

Po nedělním poledním telefonátu Johnsona s von der Leyenovou se obě strany rozhodly v jednání pokračovat.

„Navzdory vyčerpání po téměř ročním vyjednávání, přestože byly znovu a znovu překročeny konečné termíny, si myslíme, že je odpovědné v tuto chvíli ujít ještě jednu míli navíc. Ve vzájemném souladu jsme pověřili naše vyjednavače, aby pokračovali v rozhovorech a zjistili, zda může být dosaženo dohody v takto pozdní fázi,“ prohlásila von der Leyenová.

Foto: Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Britský premiér však optimismus mírnil, i když evropští vyslanci v EU mluvili o „dosažení pokroku“ a zmiňovali, že „příští dny budou důležité“. Johnson však už svému kabinetu nařídil, aby se připravil na variantu bez dohody.

Šance na dohodu je jen 20 procent

Podle něj zůstávají pozice Spojeného království a EU „v klíčových otázkách velmi vzdálené“. Jak ale dodal: „Podívejme se, čeho můžeme dosáhnout. Jestliže je Ursula optimistická, je to skvělé.“ Podle stanice BBC dvojice během konstruktivního rozhovoru probírala hlavní nevyřešená témata.

Tím hlavním zůstává otázka, jak zajistit, aby po odchodu nezískala jedna nebo druhá strana výhodu v hospodářské soutěži tím, že změní vlastní pravidla.

Británie a EU společnou řeč nenašly. Připravte se na tvrdý brexit, řekl Johnson

Evropa

Britské vládní zdroje uváděly během víkendu, že se s 80procentní pravděpodobností dá očekávat odchod Spojeného království bez dohody. Johnson už v pátek varoval, že rozhovory „velmi, velmi pravděpodobně selžou“.

Johnson chtěl, aby byli do jednání zapojeni i německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron, ale neuspěl. „Vyjednávací pozice se nijak nezměnila a to, že jednání nejsou snadná, je jasné,“ řekla Merkelová. „Británie opouští vnitřní trh EU a my samozřejmě potřebujeme jistotu, že tu budou spravedlivé podmínky hospodářské soutěže, až se právo v EU a Spojeném království více odliší,“ dodala.

Hlasování o Vánocích

Britští poslanci by měli být podle Davida Jonese, který je zástupcem Evropské reformní skupiny (ERG) zastávající tvrdý brexit, připraveni, že budou text dohody číst na Vánoce a hlasovat o ní mezi Vánocemi a Novým rokem.

Pokud by se dohodu podařilo uzavřít tento týden, mohl by ji na mimořádném zasedání teoreticky ještě do konce roku schválit Evropský parlament. Zaručil by tak její platnost od začátku ledna, řekl vyjednavač EU Barnier. Druhou možností je, že se vyjednávači ani tento týden nedohodnou a rozhovory se protáhnou do Vánoc nebo za ně. To by EP sice případnou dohodu schválit nestihl, ale některé členské státy už daly najevo, že by usilovaly o její předběžné plnění s tím, že by se schválila ex post.

O pobrexitových vztazích se bude jednat až do neděle

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám