Hlavní obsah

Británie a EU společnou řeč nenašly. Připravte se na tvrdý brexit, řekl Johnson

Brusel

Tvrdý brexit nabírá reálnějších obrysů. Nedělní jednání o podobě obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Británií skončila bez úspěchu. I když po neděli budou jednání pokračovat, britský premiér Boris Johnson upozornil Brity, aby se připravili na odchod bez dohody.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Naše vyjednávací týmy pracují dnem i nocí. Nedodržení několika termínů a roční vyjednávání jsou vyčerpávající, ale pověřili jsme naše týmy, aby pokračovaly v jednáních a zkoumaly, zda můžeme dosáhnout dohody i v této pozdní fázi,“ uvedli ve společném prohlášení předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová a britský premiér Johnson.

Johnson nicméně dodal, že brexit bez dohody je momentálně nejpravděpodobnější scénář. Britští občané se podle něj mají připravit na tzv. tvrdý brexit.

Brusel se připravuje na krach jednání s Británií

Evropa

Spojené království opustilo evropský blok v únoru letošního roku, do 31. prosince ale platí přechodné období, po kdy se řídí podle starých, „unijních” pravidel. Uzavření dohody brání spor o pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a rybolovná práva v britských vodách.

Londýn i Brusel dávaly v minulých dnech najevo, že dosažení dohody bude do neděle těžké. Britský ministr zahraničí Dominic Raab v televizi Sky řekl, že unii se nelíbí, že by se Británii po odchodu z EU vedlo dobře. Británie podle něj trvá na tom, aby se s ní od příštího roku jednalo jako se suverénní zemí.

Brusel je odhodlán zabránit tomu, aby Londýn získal podle unie nespravedlivou výhodu v podobě bezcelního přístupu na unijní trh, když by si zároveň stanovoval svá vlastní pravidla ohledně výroby, práv zaměstnanců a obchodních subvencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám