Hlavní obsah

Ruský agent nevědomky popsal Navalnému, jak ho otrávil

Moskva
Aktualizováno

Ruský agent, který se údajně účastnil sledování kritika Kremlu Alexeje Navalného a jeho otrávení a následného zahlazování stop, nechtěně v telefonickém rozhovoru Navalnému vyzradil, že mu byla toxická látka novičok nastražena do spodního prádla. Informovala o tom americká televizní stanice CNN s odvoláním na záznam uvedeného rozhovoru, který jí a serveru Bellingcat poskytl tým Navalného. Ruská tajná služba FSB informaci označila za podvrh.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Alexej Navalnyj na snímku z února 2020

Článek

Navalnyj se v telefonátu vydával za vysokého činitele ruské bezpečnostní rady, který zjišťuje příčiny, proč se likvidace nepovedla. Uskutečnil dva telefonáty. První z agentů, kterému zavolal, Navalného okamžitě poznal po hlase a zavěsil.

Člen elitního toxikologického týmu ruské tajné služby FSB Konstantin Kudrjavcev se ale údajně napálit nechal. Rozhovor publikovaný na YouTube má bezmála 50 minut.

Kudrjavcev v telefonátu potvrzuje, že za otravou stojí ruská tajná služba. Uvádí, že do hotelu, ve kterém Navalný pobýval, nejprve odjel speciální tým agentů, který vypnul bezpečnostní kamery. Poté nastoupili agenti s jedem.

Novičok v trenkách

Toxikologové, které CNN ve věci kontaktovala, uvedli, že vše nyní nasvědčuje tomu, že útočníci použili jed v pevném stavu, nikoli tekutém nebo ve formě gelu, jako tomu bylo při otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii.

Není jasné, zdali agenti vešli přímo do hotelového pokoje, nebo „boxerky” našli v hotelové prádelně.

Bellingcat: Za Navalného otravou stojí tým ruské tajné služby FSB

Evropa

20. srpna si Navalnyj otrávené spodní prádlo nasadil, odjel na letiště v Tomsku a nasedl do letadla mířícího do Moskvy. Zanedlouho po vzletu se mu udělalo špatně a zkolaboval. Letadlo nouzově přistálo v Omsku a politik byl převezen do nemocnice a napojen na ventilátor.

Kudrjavcev v rozhovoru přiznává, že cílem bylo Navalného zabít, což by se podle něj nebýt nouzového přistání povedlo. „Neočekávali jsme, že se něco takového stane,” řekl.

Pokyn zahladit stopy

Pět dní na to byl Kudrjavcev podle svých slov vyslán do Omsku, aby Navalného oblečení vydezinfikoval, a to včetně jeho spodního prádla tak, aby zmizely stopy po novičoku. V rozhovoru tvrdí, že se mu to podařilo. Tvrdí, že pokyn dostal od Stanislava Makšakova.

Je sranda to číst, reagoval na články o otravě Navalného ruský ministr zahraničí

Evropa

Podle zjištění webu Bellingcat plukovník Makšakov na celou tajnou operaci dohlížel. Makšakov dříve pracoval ve vojenském chemickém institutu ve městě Šichany. Právě tam dříve sovětští vědci vyvinuli novou generaci nervově paralytických látek včetně novičoku.

FSB podle ruských médií v prohlášení zprávu o údajném vyšetřování vedeném Navalným a o jeho telefonickém rozhovoru s agentem označila za podvrh. Podle vyjádření tajné služby jde o „plánovanou provokaci”, která by nebyla možná „bez technické a organizační podpory zahraničních zvláštních služeb”.

Reklama

Výběr článků

Načítám