Hlavní obsah

Bellingcat: Za Navalného otravou stojí tým ruské tajné služby FSB

Moskva

Ruského opozičního předáka Alexeje Navalného otrávil tým pracující pro ruskou tajnou službu FSB. Plyne to z výsledků neformálního vyšetřování, které zveřejnil investigativní web Bellingcat.

Foto: Reuters

Alexej Navalnyj

Článek

Portál na základě telekomunikačních a cestovních dat došel k závěru, že speciální tým Navalného sledoval již od roku 2017. Pohyboval se ve stejných destinacích jako opoziční politik. FSB se ale o jeho vraždu poprvé mohla pokusit už v červenci letošního roku.

Portál také zveřejnil identitu předpokládaných členů najatého týmu.

Navalného léčbu zaplatili podnikatelé, stála miliony

Evropa

Alexej Navalnyj zkolaboval za letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Po nouzovém přistání byl hospitalizován v Omsku. Tamní lékaři otravu vyloučili, ale po dvou dnech byl Navalnyj na nátlak spolupracovníků a rodiny převezen do Německa na kliniku Charité, kde mu diagnostikovali závažnou otravu.

Organizace pro zákaz chemických zbraní potvrdila, že v krvi předního kritika Kemlu byla nalezena nervově paralytická látka typu novičok. Navalnyj se z otravy zotavuje, Moskva i přes výzvy ze zahraničí odmítla vyšetřování otravy.

Tříleté sledování

Tým, který se o otravu Navalného postaral, měl být podle Bellingcatu osmičlenný. Členové jsou z různých oborů: medicíny, chemie, biologické války i speciálních operací. „Zjevným účelem podjednotky bylo eliminovat lidi, které ruský stát považuje za nepřátele,“ stojí v článku.

EU se dohodla na sankcích vůči Rusku za otravu Navalného

Evropa

Tajné sledování Navalného mělo začít už v roce 2017, spolupracovníci FSB jej letecky následovali do více než 30 zemí. Tři členové výše zmiňovaného týmu Navalného sledovali až do Novosibirsku, kde se opoziční předák setkával s voliči před regionálními volbami a apeloval na ně, aby podpořili kandidáty, kteří by oslabili moc vládnoucí strany Jednotné Rusko.

Někteří agenti se vydali i do Omsku, kde Navalnyj ležel později v kómatu připojený na nemocniční ventilátor.

Navalnyj: Za mojí otravou stojí Putin

Evropa

Poprvé se tým mohl Navalného pokusit otrávit v červenci tohoto roku při cestě do Kaliningradu. Jeho manželce Juliji se na výletě náhle udělalo zle a s vypětím všech sil se dovlekla do hotelu. Následující ráno se její stav zlepšil.

Kdo podle Bellingcatu stojí za otravou Putina:
Alexej Alexandrov (40), lékař: Krycí přezdívka Alexej Frolov, narozen 16. června 1981. V roce 2006 vystudoval medicínu v Moskvě a pracoval jako záchranář, později jako vojenský lékař. K FSB se přidal v roce 2013. V době otravy Navalného byl přítomen na Sibiři, stejně tak byl v Kaliningradu, když se Navalného manželce udělalo zle. Pracoval v utajení pod falešným jménem a s telefony na jedno použití. Bellingcat jej označil za „klíčového operativce”.
Ivan Osipov (44), lékař: Osipov využíval krycího jména Ivan Spiridonov. Narodil se 21. srpna 1976. Jeho údaje na sociálních sítích zmizely v roce 2012, tentýž rok se zřejmě přidal k FSB.
Vladimir Panjajev (40): Narozen 25. listopadu 1980 v Serdobsku. Sloužil v pohraniční službě FSB. Spoluzakladatel společnosti prodávající antibakteriální lampy. V FSB později vstoupil do kriminalistického útvaru (známého jako továrna na jedy). V Moskvě žije ve stejném domě jako Navalnyj. Po Navalného otravě v Tomsku se jeho novou adresou stalo úsředí FSB Lubjanka v Moskvě.
Plk. Stanislav Makšakov: Dohlížel na tajnou operaci. Dříve pracovel ve vojenském chemickém institutu ve městě Šichany, kde sovětští vědci vyvíjeli nervově paralytické látky včetně novičoku. Zodpovídal se generálu Kirillu Vasiljevovi, který je zároveň ředitelem kriminalistického útvaru FSB, informace pak podle Bellingcatu putovaly dál po ose generál-major Vladimir Bogdanov (ředitel FSB) a Vladimir Putin.
Oleg Tajakin (40): Krycí jméno Oleg Tarasov, narozen 6. prosince 1980. Koordinoval ostatní členy skupiny. Působil na základně zvláštních operací Jessentuki a také ve vojenské jednotce kosmických sil. V roce 2004 vystudoval medicínu v Moskvě. Před nástupem do FSB pracoval jako chirurg.
Konstantin Kudrjavcev (41): Krycí jméno Konstantin Sokolov. Narozen 11. dubna 1979. Sloužil v chemickém institutu v Šichanách. Absolvent ruské akademie vojenské chemicko-biologické obrany.
Alexej Krivosčekov (41): Narozen 11. dubna 1979. Před nástupem k FSB v roce 2008 pracoval na ruském ministerstvu obrany.
Michail Švec (43): Krycí jméno Michail Stěpanov, narozen 3. května 1977. Jeho současná adresa je shodná s centrem speciálních operací FSB. Na této adrese se mimochodem vyskytoval jistý Vadim Krasikov, kterého Němci viní z vraždy Gruzínce v berlínském parku v srpnu loňského roku.

Podle Bellingcatu byla Navalného otrava schválena z nejvyšších míst v Kremlu. Na tajnou operaci dohlížel plukovník Stanislav Makšakov, který dříve pracoval ve vojenském chemickém institutu ve městě Šichany. Právě zde dříve sovětští vědci vyvíjeli nervově paralytické látky včetně novičoku.

Navalnyj ve videu zveřejněném na YouTube sdělil, že operace mohla proběhnout jen s osobním souhlasem prezidenta Vladimira Putina. Řekl také, že „ví, kdo ho chtěl zabít, ví, kde bydlí, kde pracují a zná jejich pravá jména, přezdívky a má jejich fotografie“.

Reklama

Výběr článků

Načítám