Hlavní obsah

Je sranda to číst, reagoval na články o otravě Navalného ruský ministr zahraničí

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Je sranda to číst. Těmito slovy reagoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na článek investigativního serveru Bellingcat, který odhalil osmičlenný tým údajně spolupracující s ruskou tajnou službou FSB na otravě opozičního předáka Alexeje Navalného. Článek podle Lavrova dokazuje, že Západ postrádá jakékoli standardy v oblasti etiky a diplomacie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se vyjádřil k otravě Alexeje Navalného

Článek

„Už jsme si zvykli na fakt, že USA a další západní státy v médiích jednoduše zveřejní další obvinění proti Rusku. Ať už se bavíme o hackerských útocích nebo otravě Navalného,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci během své návštěvy v Chorvatsku.

Bellingcat: Za Navalného otravou stojí tým ruské tajné služby FSB

Evropa

Články podobného druhu podle Lavrova ukazují na jedinou věc – a totiž, že „západní partneři postrádají jakýkoli smysl pro etiku a diplomatickou práci. „A také neochotu dodržovat mezinárodní právní formy, pokud jde o vyšetřování. Je sranda to číst,“ upozornil Lavrov na princip presumpce neviny.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj

Ruský ministr dodal, že pokud Moskva rychle nereaguje na podobná nařčení, bere to západní svět jako fakt viny. Lavrov je vůbec prvním významným ruským představitelem, který se k případu Navalného jakkoli vyjádřil.

Navalného léčbu zaplatili podnikatelé, stála miliony

Evropa

Bellingcat v pondělí zveřejnil seznam osmi Rusů, kteří měli spolupracovat s tajnou službou FSB na otravě opozičního předáka Alexeje Navalného. Známky otravy se u něj projevily během letu z Tomsku do Moskvy. Letadlo pak nouzově přistálo v Omsku, kde byl Navalnyj v kómatu hospitalizován. Místní doktoři otravu vyloučili.

Opoziční předák byl později převezen do německé kliniky Charité, kde lékaři zjistili stopy po otravě nervově paralytickou látkou typu novičok. Od té doby se kritik režimu Kremlu zotavuje. V nedávném videu, zveřejněném na YouTube, uvedl, že za jeho otravou bezpochyby stojí ruský prezident Vladimir Putin, protože operace mohla proběhnout jen pod jeho osobním dohledem.

Reklama

Výběr článků

Načítám