Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině v pátek odpoledne a večer

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Lidé se snaží opustit Kyjev

Článek

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

1:47 - Ukrajinská protivzdušná obrana ohlásila, že se podařilo sestřelit zhruba 40 kilometrů od Kyjeva nákladní letadlo Il-76 s ruskými výsadkáři.

1:30 - Ukrajina požádala společnost Apple, aby ruské uživatele odstřihla od svých produktů. Ministr pro digitalizaci Ukrajiny Mykhailo Fedorov napsal dopis šéfovi Applu Timu Cookovi.

0:51 - Kanadské sankce vůči Putinovi a Lavrovovi nezůstanou bez odezvy, vzkázal ruský velvyslanec v Ottawě.

0:24 - Nezávislá běloruská televize Nexta informuje o tom, že byl zničen most mezi ukrajinskými přístavními městy Oděsa a Mykolajiv.

23:56 - Rada bezpečnosti OSN odhlasovala rezoluci odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu. Jedenáct členských států hlasovalo pro rezoluci, tři se zdržely hlasování (Čína, Indie a Spojené arabské emiráty) a jeden hlasoval proti (Rusko). Vzhledem k tomu, že Rusko má právo veta, rezoluce nebyla podpořena.

23:38 - „Tato noc bude nejtěžší. Nepřítel půjde do všeho naplno. Musíme odolat,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

23:25 - USA „poskytnou Ukrajině dodatečnou bezpečnostní pomoc“, ale „způsob, jakým to bude provedeno, se stále řeší“, uvedl v pátek mluvčí Pentagonu John Kirby.

23:02 - Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že v Mariupolu, pobřežním městě na jihovýchodě Ukrajiny, byl zahájen ruský „obojživelný útok“, deník Guardian.

22:50 - Tým ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho ruského protějšku Vladimira Putina údajně hovoří o možném místě a času jednání. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na mluvčího ukrajinského prezidenta.

Ukrajina s Ruskem jedná o setkání prezidentů

Zahraniční

22:49 - Srbsko podporuje svrchovanost a územní celistvosti Ukrajiny, ale nepřidá se k sankcím, které na Rusko uvalily Evropská unie a Spojené státy kvůli jeho agresi vůči sousední zemi. Oznámil to dnes srbský prezident Aleksandar Vučić, který postup Moskvy opatrně označil za chybu.

22:40 - Bulharsko zavřelo vzdušný prostor pro všechna ruská letadla.

22:28 - Podle ukrajinských tajných služeb se chystá obrovská dezinformační kampaně s cílem dehumanizovat Ukrajince a obvinit Ukrajinu ze zločinů proti lidskosti. Na Twitteru to uvedl ministr zahraniční Dmytro Kuleba s prosbou, aby lidé falešným zprávám nevěřili.

22:23 - Na hlavní město byly vypáleny rakety. „Za posledních pět minut jsem napočítal tři velké údery. Dívám se z okna a vidím, jak se obloha rozsvěcuje; hukot výbuchů se ozývá po celém městě,“ píše z Kyjeva korespondent serveru BuzzFeed.

22:15 - Spojené království a Bulharsko uzavřely svůj vzdušný prostor pro všechna soukromá ruská letadla.

21:20 - Americký prezident Joe Biden 40 minut telefonoval se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Podle ukrajinského prezidenta se rozhovor týkal i zpřísnění sankcí a konkrétní obranné pomoci.

21:03 - Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová ohlásila vyslání německých vojáků na Slovensko, podle DPA vyšle Německo na Slovensko i systém Patriot.

Německo pošle na Slovensko vojáky a rakety Patriot

Evropa

22:00 - USA se chystají zmrazit majetky ruského prezidenta Putina a šéfa diplomacie Lavrova stejně jako Evropská unie, uvedla mluvčí Bílého domu Psakiová.

20:50 - OECD kvůli invazi na Ukrajinu formálně ukončila přístupová jednání s Ruskem, která byla pozastavena v roce 2014. Uzavře svoji kancelář v Moskvě.

20:20 - Společnosti Audi, Jaguar, Land Rover, BMW, Mercedes-Benz, Citroen a General Motors pozastavily dodávky automobilů do Ruska.

20:15 - Podle kyjevského starosty Vitalije Klička ruská armáda zničila kyjevskou tepelnou elektrárnu, což je známkou toho, že se ruská armáda zaměřuje na kritickou infrastrukturu v hlavním městě.

20:12 - V ukrajinském Militopolu stříleli v pátek večer ruští vojáci na nemocnici. Na videu střela dopadla na onkologické oddělení:

19:55 - Stovky Izraelců převážně ukrajinského původu ve čtvrtek protestovaly pod ruskou ambasádou v Tel Avivu a jeho konzulátem v Haifě.

Vyjadřovali rozhořčení nad ruskou invazí na Ukrajinu. Někteří na zeď úřadů sprejovali graffiti, jiní pálili ruské cestovní pasy. Upozornil na to server Ynet.com.

Izraelci před ambasádou v Tel Avivu pálili ruské pasy

Blízký a Střední východ

19:48 - Podle zpravodaje Novinek na Ukrajině metro v Kyjevě opět zaplnily stovky lidí, kteří se v noci chtějí ukrýt před případným bombardováním.

19:45 - Česko je připraveno přijmout ukrajinské uprchlíky, kteří prchají před válkou. Praha má aktuálně k dispozici 2420 lůžek včetně hotelů, ubytoven nebo internátů.

Praha se připravuje na ukrajinské uprchlíky. Ubytovat jich může až pět tisíc

Domácí

19:35 - Německo je otevřeno možnosti odstřihnout Ruskou federaci od mezinárodního bankovního systému SWIFT.

Než ale na takový krok kývne, musí si nejprve spočítat následky pro vlastní ekonomiku. Podle serveru Financial Post to v pátek prohlásil německý ministr financí Christian Lindner (FDP).

Německo pomalu otáčí ohledně odstřižení Ruska od SWIFTu

Evropa

19:25 - Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis zveřejnil na sociálních sítích video, jak ukrajinský pilot sestřelil ruské letadlo:

19:15 - Ukrajina obvinila ruské válečné lodě, že v pátek nedaleko ukrajinského přístavu Oděsa ostřelovaly a zasáhly tanker Millennial Spirit plující pod moldavskou vlajkou a nákladní loď Namura Queen s panamskou vlajkou.

Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské úřady. Incidenty se odehrály druhý den ruské agrese vůči Ukrajině.

Rusové podle Kyjeva u Oděsy zasáhli dvě obchodní lodě

Evropa

19:10 - Špičkový ruský tenista na turnaji v mexickém Acapulku místo tradičního podpisu po výhře napsal na sklo kamery: „Žádnou válku, prosím!“

Zelenskyj se vysmál Rusům, že utekl ze země. Prezident je tu!

Zahraniční

19:06 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a klíčoví ministři vlády zůstávají v Kyjevě. Nahráli proto video, aby čelili ruské propagandě, která tvrdí, že už v zemi nejsou:

18:56 - Polský konvoj s municí dorazil na Ukrajinu:

18:30 - Severoatlantická aliance (NATO) v reakci na ruskou agresi posiluje své východní křídlo a v případě potřeby rozmístí v Evropě další jednotky.

Shodli se na tom prezidenti a premiéři zemí NATO během mimořádného videosummitu, který vyjádřil podporu Ukrajině, aniž by přislíbil Kyjevem požadované zbraně.

Fiala: NATO posílí východní křídlo

Domácí

18:21Státy EU schválily druhý balík sankcí proti Rusku, zmrazily majetek Vladimira Putina a Sergeje Lavrova. Po jednání s kolegy to uvedl lotyšský ministr zahraničí.

18:19 - Od čtvrtka uprchlo z Ukrajiny přes 50 tisíc lidí, uvedl vysoký komisař OSN Grandi. Cílem je prý hlavně Polsko a Moldavsko, mnozí další jsou na cestě.

18:18 - NATO posiluje východní část Aliance a v případě potřeby rozmístí v Evropě další jednotky, shodl se summit. Vyjádřil podporu Ukrajině, zbraně neslíbil.

18:10 - Rusko nakonec svého zástupce v písňové soutěži Eurovize letos mít nebude.

Přestože organizátoři ve čtvrtek prohlásili, že se jedná o kulturní, nikoli politickou akci, a Rusko tedy v květnu v Turíně mít svého zástupce v soutěži bude, v pátek po nátlaku několika zemí uznali, že po čtvrtečním vpádu ruské armády na Ukrajinu hrozí, že by ruský zástupce poškodil dobré jméno akce.

Rusko vyrazili už i z Eurovize

Zahraniční

17:51 - Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na páteční tiskové konferenci ostře vystoupila proti Finsku a Švédsku.

Obě skandinávské země, v nichž se v poslední době debatuje o možném vstupu do Severoatlantické aliance, varovala, že přistoupení do NATO by pro ně mělo vážné vojenské i politické důsledky.

Rusko vyhrožuje Švédsku a Finsku kvůli NATO

Válka na Ukrajině

17:35 - Vladimir Putin v pátek vyzval ukrajinskou armádu, aby vzala moc do vlastních rukou a svrhla vrcholné představitele Ukrajiny v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Putin vyzval ukrajinskou armádu k puči: Svrhněte ty narkomany v Kyjevě

Evropa

17:22 - Výbor ministrů Rady Evropy rozhodl pozastavit ruské členství v této instituci. Oznámil to italský ministr zahraničí Luigi di Maio, jehož země výboru předseda.

Rada Evropy pozastavila členství Ruska

Evropa

17:05 - Prezident Miloš Zeman se v pátek na summitu B9, který sdružuje země východního křídla NATO, vyslovil za vyloučení Ruska z mezibankovního systému SWIFT.

Bez tohoto kroku podle něj dojde během několika dnů k celkové okupaci Ukrajiny, na niž Rusko zaútočilo.

Zeman k NATO: Sankce jsou k smíchu, vylučme Rusko ze systému SWIFT

Domácí

16:42 - (Od našeho zvláštního zpravodaje na Ukrajině) V pátek ve čtvrt na pět ráno sestřelily ukrajinské obranné síly ruskou raketu, která se rozlomila na několik kusů. Jeden z nich dopadl do obytné oblasti ve východní části Kyjeva, do místa mezi dětským hřištěm a balkony.

Byty v Kyjevě zničila rozstřelená raketa. Na místě natáčel korespondent Novinek

Zahraniční

16:32 - Sazka, Tipsport a Chance stáhly z nabídky veškeré sázky na ruské soutěže. Fortuna se zavázala výnosy z ruských soutěží poosílat na Ukrajinu.

Sázkové kanceláře vyřadily z nabídky ruské soutěže

Ekonomika

16:29 - České dráhy v pátek večer vypraví z Bohumína dva zvláštní vlaky na polsko-ukrajinskou hranici. V sobotu umožní cestu uprchlíků z Ukrajiny do Česka.

16:26 - Ruské síly přišly během invaze o 2800 vojáků, tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany. Podle serveru Ukrajinska pravda jde o zabité, raněné a zajaté.

Ruské síly přišly během invaze o 2800 vojáků, tvrdí Ukrajina

Zahraniční

16:21 - Rada Evropy zahájila proces pozastavení členství Ruska, informuje agentura Reuters.

16:10 - Evropská unie zmrazí majetek ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Před pátečním mimořádným jednáním ministrů zahraničí členských zemí to prohlásil šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell.

EU zmrazila majetek Putina i Lavrova

Evropa

15:55 - Česko zakáže od páteční půlnoci přílety a odlety ruských aerolinek na tuzemská letiště, řekl ministr dopravy Martin Kupka. Polsko jim uzavřelo svůj vzdušný prostor.

Vláda ruským aerolinkám zavřela česká letiště

Domácí

15:39 - Utkání českých házenkářek s Ukrajinou v kvalifikaci ME 2022 se na začátku března neuskuteční. EHF duel vzhledem k aktuální situaci odložila.

15:37 - Čína podporuje snahu vyřešit situaci na Ukrajině dialogem. Při vzájemném rozhovoru to řekl prezident Si Ťin-pching svému protějšku Vladimiru Putinovi, uvedla čínská státní televize CCTV.

Čína místo válčení na Ukrajině podporuje dialog, řekl Si Ťin-pching Putinovi

Evropa

15:35 - V souvislosti s uvalenými sankcemi na Rusko se snad nejvíce skloňuje slovo SWIFT. Odpojení od tohoto mezinárodního bankovního systému by podle analytiků mělo na ruskou ekonomiku citelné účinky.

Platební transakce se zbytkem světa by se totiž Moskvě značně zkomplikovaly. Některé evropské země se však staví proti tomuto opatření.

Rusku by se vyřazení ze SWIFT hodně prodražilo. Evropa přesto váhá

Ekonomika

15:30 - „Ti, kdo na Ukrajině páchají válečné zločiny, budou stíháni. Politici, vojáci, špioni a další. Potřebujeme však důkazy. Prosím, shromažďujte je. Sdílejte je,” napsal na Twitteru předseda zahraničního výboru britské sněmovny Tom Tugendhat.

Reagoval tak na zprávu ukrajinského ministerstva obrany, které vyzvalo občany v zahraničí, aby sdílely zprávy o invazi v příslušných jazycích.

15:27 - Ruská armáda oznámila, že zablokovala Kyjev ze západní strany a obsadila strategické letiště Hostomel u hlavního města, informuje agentura Interfax. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov rovněž uvedl, že bylo zabito více než 200 lidí z ukrajinských speciálních jednotek. Toto tvrzení ovšem nelze nezávisle ověřit.

15:25 - Pražská plynárenská zdraží od 1. dubna plyn. U standardního produktu vzroste cena průměrně o 15,7 procenta. Důvodem je přetrvávající nepříznivý vývoj cen na velkoobchodních trzích, zdůvodnila společnost ve své tiskové zprávě.

Pražská plynárenská zdraží od dubna plyn

Ekonomika

15:19 - Papež František se v pátek na ambasádě setkal s ruským velvyslancem ve Vatikánu, aby vyjádřil své obavy z invaze na Ukrajinu. Jednání trvalo více než hodinu a půl.

15:10 - Sdružení CZ.NIC na základě doporučení vlády zablokovalo osm vybraných dezinformačních webů, které představovaly ohrožení národní bezpečnosti v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu.

Aeronet dopsal. Vláda rozhodla o zablokování dezinformačních webů

Domácí

15:05 - Ministerstvo školství připravilo pro učitele návod, jak by měli s žáky probrat současnou situaci na Ukrajině, oznámil ministr školství Petr Gazdík (STAN).

„Ruský spolužák za to nemůže“. MŠMT připravilo návod, jak ve školách mluvit o Ukrajině

Věda a školy

Záměrem podle něj je, aby žáci nehledali vinu za útok Ruska na Ukrajinu např. u svých spolužáků ruské či ukrajinské národnosti a aby děti lépe chápaly informace a souvislosti mezinárodního konfliktu. Školy mají metodiku dostat během pátku.

15:00 - Sperbank CZ v pátek ve dvě hodiny odpoledne uzavřel pobočky v celém Česku. Důvodem měly být bezpečnostní problémy v pobočkách.

Klienti ruské Sberbank CZ zahltili pobočky. Ty nakonec zavřely

Ekonomika

14:50 - Rusko je připraveno jednat s Ukrajinou a nabízí, že pošle svoji delegaci do Minsku. Podle agentury RIA Novosti to prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Podle serveru RT.com ale dodal, že bude Moskva trvat na neutralitě Ukrajiny, o čemž je už ukrajinský prezident podle něj ochoten vyjednávat.

Rusko nabízí Ukrajincům jednání v Minsku. Bude trvat na jejich neutralitě

Evropa

14:40 - Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje. Nejedná se ale o hladký postup, jak by si možná někdo při porovnání sil útočící armády se silami obránců představoval. Lidé na sociálních sítích sdílejí videa, která dokládají odhodlání Ukrajinců se bránit.

Druhý den ruské invaze na sociálních sítích. Ukrajina se statečně brání

Evropa

14:28 - Naopak Mezinárodní volejbalová federace FIVB počítá s tím, že se letošní mistrovství světa mužů odehraje podle plánu v Rusku. Tam mají být i hokejové šampionáty seniorů a juniorů v roce 2023. Více čtěte ZDE.

14:25 - Vedení seriálu formule 1 se po dohodě s týmy a Mezinárodní automobilovou federací rozhodlo s ohledem na okupaci Ukrajiny ruskou armádou vyřadit letošní Velkou cenu Ruska z kalendáře. Více čtěte ZDE.

14:22 - Izraelský novinář Moše Schwartz sdílel na Twitteru video, na kterém se muž snaží zablokovat konvoj ruských vozidel.

14:17 - Evropská unie zahájila po čtvrteční výzvě prezidentů a premiérů přípravu třetího balíku sankcí, který má dále oslabit ruský finanční či energetický sektor.

Novinářům to řekl unijní činitel, podle něhož by postihy měly mimo jiné znemožnit přístup k majetku v členských zemích ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi či řadě ruských oligarchů.

EU chystá sankce proti Putinovi

Zahraniční

14:13 - Hrozící odchod profesionálních ukrajinských řidičů kvůli všeobecné mobilizaci patrně povede k výpadkům v dopravě, zejména pak v autobusové. Novinářům to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

O situaci a jejím případném řešení chce jednat přímo s autodopravci. Problémy by v případě odchodů ukrajinských šoférů vznikly i kamionové dopravě.

Mohou nastat výpadky v dopravě, varoval Kupka kvůli odchodu Ukrajinců

Ekonomika

14:09 - Rusko je připraveno jednat s Ukrajinou a nabízí, že pošle svoji delegaci do Minsku, sdělil podle agentury RIA Novosti mluvčí ruského prezidenta.

14:08 - Polsko uzavře svůj vzdušný prostor leteckým společnostem z Ruska. Nařídil to předseda polské vlády Mateusz Morawiecki, informují polská média.

Polsko uzavře svůj vzdušný prostor pro ruské aerolinky

Zahraniční

14:05 - Druhý den invaze bylo zabito více než 1 000 ruských vojáků, uvedla ukrajinská armáda. Mělo by jít o největší počet obětí v konfliktu, jaký kdy Rusko utrpělo.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští obránci odstřelili most u Ivankiva, aby zabránili postupu ruských vojskVideo: AP

14:03 - Mapa ukazuje, z jakých směrů ruská armáda aktuálně postupuje při invazi na území Ukrajiny.

Zachycuje pohyb ruských vojsk z několika směrů útoku – z Běloruska směrem na Kyjev, z Ruska na Charkov, na Donbasu a z Krymu do Chersonské oblasti.

Mapa: Jak Rusové útočí na Ukrajině

Válka na Ukrajině

13:55 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele evropských zemí s bojovými zkušenostmi, aby se aktivně zapojili do obrany Ukrajiny a Evropy, píše v pátek ukrajinská agentura Unian.

Zelenskyj vyzval Evropany, aby přijeli bránit Ukrajinu

Zahraniční

13:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Evropa má dost síly na to zastavit ruskou agresi.

Znovu vyzval Západ k vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT a k uvalení dalších sankcí, včetně zrušení víz pro ruské občany a odvolání velvyslanců.

Zelenskyj Evropě: Máte dost síly válku zastavit, na co čekáte?

Zahraniční

13:45 - Nejméně jedna ukrajinská raketa zasáhla ruské letiště u ukrajinských hranic, uvedla stanice CNN s odvoláním na videa ze sociálních sítí.

Ukrajinci zasáhli ruské letiště

Válka na Ukrajině

Na ranveji bylo zaznamenáno několik požárů. Podle analýzy stanice CNN bylo zasaženo letiště Millerovo ležící v Rostovské oblasti na jihu Ruska asi 15 km od hranice.

13:39 - Kyjev vstupuje do defenzivní fáze bojů, řekl podle agentury Reuters kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám