Hlavní obsah

Klienti ruské Sberbank CZ zahltili pobočky. Ty nakonec zavřely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na vpád ruských vojsk na Ukrajinu zareagovali také klienti banky Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Před pobočkami v Praze nebo Brně se od pátečního rána tvořily fronty, lidé požadovali zrušení účtu a výběr peněz. Kolem poledne navíc přestalo fungovat i internetové bankovnictví. Banka nakonec ve dvě hodiny odpoledne pobočky v celém Česku uzavřela. Důvodem měly být bezpečnostní problémy v pobočkách.

Anketa: Lidé ruší účty u ruské banky SberbankVideo: Novinky

 
Článek

Nejistota, ztráta důvěry a nefunkční internetové bankovnictví. To byly hlavní důvody toho, proč se zákazníci Sberbank CZ v pátek ráno rozhodli osobně navštívit pobočky banky.

Před těmi pražskými se rychle začaly tvořit fronty. Desítky lidí čekaly například u pobočky v ulici Na Příkopě. Fronty se dále tvořily i na Pankráci či na I. P. Pavlova.

Skandál v ruské Sberbank. Viceprezidentka je na útěku, manažeři ve vazbě

Zahraniční

„Mám tady dlouhodobě uložené peníze a chtěl jsem zrušit účet a přesunout to někam jinam. Dneska člověk neví, co se stane,“ řekl Novinkám jeden z klientů.

Stejně jako mnozí jiní se i on rozhodl pro výběr peněz v reakci na dění na Ukrajině. „Mateřská firma je ruská. Nechci s tím mít co do činění a takhle budu mít větší jistotu, že budu mít peníze pod kontrolou,“ dodal.

„Byli jsme si vybrat peníze, protože té bance nevěříme. Rusům vůbec ne. Vyberu všechno,“ sdělila Novinkám v jiné pražské pobočce nespokojená klientka.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Socha prezidenta T. G. Masaryka před pobočkou banky Sberbank v Karlových Varech

Klienti stáli frontu i proto, že kolem poledne přestalo fungovat internetové bankovnictví. „Omlouváme se, Sberbank Online je momentálně nedostupný, na opravě intenzivně pracujeme,“ stojí na webových stránkách banky.

Její mluvčí Radka Černá dopoledne uvedla, že Sberbank CZ analyzuje stávající situaci. „Naším hlavním cílem je poskytovat klientům služby a servis na úrovni a v rozsahu jako doposud a zajistit co nejlepší fungování banky,“ řekla.

Ve dvě hodiny odpoledne pak ale Sberbank přistoupila k razantnímu kroku a uzavřela své pobočky v celém Česku.

EU chystá sankce proti Putinovi

Zahraniční

„Bohužel se objevily bezpečnostní problémy v našich pobočkách. Naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům,“ uvedla Černá.

Banka počítá s tím, že v dalších dnech už budou pobočky opět standardně otevřené.

Účty rušily i firmy nebo hejtman

Ke Sberbank se kvůli situaci na Ukrajině obrátily zády i firmy.

„Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování,“ řekl zakladatel finančně poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

„Připojíme se k ostatním a ukončíme veškeré finanční operace se Sberbank CZ, jelikož konečným příjemcem ze zisku je přes SberbankAG ruská Sberbank vlastněná Ruskem,“ uvedl podnikatel s kosmetikou Tomáš Vlasák.

A stejné stanovisko zaujal také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). „Stahujeme peníze z účtů u Sberbank a rušíme je,“ napsal už ve čtvrtek večer na svém Twitteru.

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Amerika

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank.

Sberbank CZ je česká banka, kterou reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120 tisíc klientů.

Ve čtvrtek namířily proti Sberbank a všem jejím dceřiným společnostem své sankce USA. Banku odřízly od amerického finančního systému a zmrazily veškerá její aktiva, která se amerického finančního systému dotýkají.

Personál banky v Brně zavolal strážníky

Personál pobočky Sberbank v Brně v Heršpické ulici v pátek požádal o asistenci strážníky, klienti se z bankomatů na poslední chvíli snažili vybrat peníze.

Na místo vyrazila hlídka městské policie. ČTK o tom informoval mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Reklama

Výběr článků

Načítám