Hlavní obsah

Pražská plynárenská zdraží od dubna plyn

Pražská plynárenská zdraží od 1. dubna plyn. U standardního produktu vzroste cena průměrně o 15,7 procenta. Důvodem je přetrvávající nepříznivý vývoj cen na velkoobchodních trzích, zdůvodnila společnost ve své tiskové zprávě.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Zvýšení cen se netýká všech zákazníků, ale jen těch, kteří „aktuálně využívají tzv. základní ceník Standard, popřípadě produkty na tento přímo navázané,“ dodala společnost s tím, že se změnou ceníku vyčkávala až na konec zimní topné sezony, aby co nejvíce snížila dopady zdražení na klienty.

Základní ceník Standard využívají především domácnosti s malou spotřebou, tedy ty, které plyn využívají jen k vaření. Pro ně bude zdražení spíše jen kosmetické. Při roční spotřebě 0,4 MWh si měsíčně připlatí jen 12 korun navíc. Domácnosti s odběrem desetkrát vyšším budou platit o 119 Kč více.

Citelněji pak zdražení pocítí domácnost, jež plyn využívá nejen k vaření a ohřevu vody, ale i k topení. Při ročním odběru 11 MWh budou měsíční náklady vyšší o 383 Kč.

Innogy znovu zdraží energie, plyn rovnou o 19 procent

Ekonomika

Pražská plynárenská, jež dodává plyn a elektřinu do zhruba 425 tisíc odběrných míst, naposledy zdražovala v listopadu loňského roku, tedy v době, kdy krize na trhu s energiemi začala. Tehdy se jednalo o zvýšení cen v průměru o 24,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám