Hlavní obsah

Německo pomalu otáčí ohledně odstřižení Ruska od SWIFTu

Berlín

Německo je otevřeno možnosti odstřihnout Ruskou federaci od mezinárodního bankovního systému SWIFT. Než ale na takový krok kývne, musí si nejprve spočítat následky pro vlastní ekonomiku. Podle serveru Financial Post to v pátek prohlásil německý ministr financí Christian Lindner (FDP).

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr financí Christian Lindner

Článek

„Jsme tomu otevřeni, ale musíte (nejprve) vědět, co děláte,“ nechal se slyšet německý ministr po jednání evropské ekonomické rady v Paříži.

Odpojení od mezinárodního bankovního systému SWIFT by podle analytiků mělo na ruskou ekonomiku citelné účinky. Platební transakce se zbytkem světa by se totiž Moskvě značně zkomplikovaly.

EU se k odstřihnutí Ruska od SWIFTU zatím nemá

Ekonomika

V posledních dnech se mezinárodní platební systém SWIFT stal hlavním symbolem všech možných sankcí namířených na Rusko. Kdyby z něj totiž bylo Rusko vyloučeno, ekonomicky by ho to výrazně zranilo, tvrdí experti. V britských médiích se pak o případném vyřazení Ruska ze SWIFTu psalo jako o „matce všech sankcí“.

Rusku by se vyřazení ze SWIFT hodně prodražilo. Evropa přesto váhá

Ekonomika

Už jednou nad Ruskem tato hrozba visela. V roce 2014 neúspěšně požadovala jeho odpojení Velká Británie jako odvetný krok za anexi Krymu. Bývalý ruský ministr financí Alexej Kudrin tehdy odhadoval, že hrubý domácí produkt Ruska by se za rok bez přístupu ke SWIFTu snížil o pět procent.

O vyloučení země ze systému rozhoduje Rada EU a následně 25členné představenstvo SWIFTu, přičemž právě Rada EU se na tom musí shodnout jednomyslně. A to se zatím nestalo. Ve čtvrtek večer byly proti Itálie, Francie, Německo, Maďarsko a Kypr. Obávají se dopadů na Evropu a na dodávky plynu a ropy z Ruska. Podle analytiků by ale Moskva byla tímto krokem postižena mnohem víc.

Česká republika patří k zastáncům nejtvrdšího postupu vůči Rusku včetně vyřazení ze systému SWIFT. Pro tento krok se vyslovil i prezident Miloš Zeman na summitu zemí východního křídla NATO.

Zeman k NATO: Sankce jsou k smíchu, vylučme Rusko ze systému SWIFT

Domácí

Anketa

Mělo by být Rusko odpojeno od platebního systému SWIFT, i kdyby to poškodilo evropskou ekonomiku?
Ano
81,7 %
Ne
18,3 %
Celkem hlasovalo 55208 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám