Hlavní obsah

EU chystá sankce proti Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie zahájila po čtvrteční výzvě prezidentů a premiérů přípravu dalších sankcí, který má dále oslabit ruský finanční či energetický sektor. Novinářům to řekl unijní činitel, podle něhož by postihy měly mimo jiné znemožnit přístup k majetku v členských zemích ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi či řadě ruských oligarchů.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Unijní lídři ve čtvrtek odsouhlasili druhou sérii postihů, která je reakcí na zahájení ruského útoku proti Ukrajině. Opatření mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Zasáhnou také 70 procent ruského bankovního trhu. Šéfové států zároveň vyzvali k přípravě nového balíku, který má vedle Ruska zasáhnout rovněž Bělorusko, z jehož území ruská armáda na sousední zemi také útočí.

Svědectví z ukrajinské metropole: Budeme bránit domovy

Zahraniční

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ráno prohlásil, že pokračující ruský útok dokládá nedostatečnost dosud přijatých sankčních opatření. Také řada unijních zemí tlačí na výrazně tvrdší postihy, než jsou obsaženy ve druhém balíku.

„Snažíme se postupovat nejrychleji, jak můžeme,” prohlásil zmíněný činitel, který novinářům přiblížil zvažovaný rozsah třetí vlny sankcí. Vedle dalšího omezení přístupu k financím pro ruské banky či velké podniky ve strategických sektorech by měly mířit na nejvýše postavené Rusy. V plánu je zmrazení majetku Putina či ministra zahraničí Sergeje Lavrova a také oligarchů napojených na Kreml.

KOMENTÁŘ: Na Putina se musí tvrdě – Alex Švamberk

Komentáře

Rozhodnuto podle něj zatím není o vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, které podporuje většina unijních zemí včetně Česka, proti je však například Německo. U tohoto opatření, o němž se vedou další diskuse, prý totiž není jisté, zda by nemělo negativnější dopad na EU než na Rusko samotné, dodal zmíněný činitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám