Hlavní obsah

Putin vyzval ukrajinskou armádu k puči: Svrhněte ty narkomany v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek vyzval ukrajinskou armádu, aby vzala moc do vlastních rukou a svrhla vrcholné představitele Ukrajiny v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Podle Putina by pak bylo se soupeřem snazší vyjednávání než s aktuálně vládnoucími narkomany a neonacisty. Týž den přitom čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi řekl, že je ochoten s Ukrajinou jednat na vysoké úrovni.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimír Putin

Článek

Putin k ukrajinské armádě promluvil před zasedáním bezpečnostní rady. „Vezměte moc do vlastních rukou. Zdá se, že pro nás bude snazší dohodnout se s vámi než s tou bandou narkomanů a neonacistů, kteří okupují Kyjev a celý ukrajinský lid si vzali jako rukojmí,“ uvedl ruský prezident.

Rusko nabízí Ukrajincům jednání v Minsku. Bude trvat na jejich neutralitě

Evropa

V projevu zopakoval už dříve použité nadávky na adresu ukrajinské vlády. Bez důkazů prohlásil, že se jedná o tajnou organizaci banditů zodpovědnou za spáchání genocidy na etnických Rusech v Donbasu. V nazývání ukrajinského vedení „nacisty“ mu nebrání ani fakt, že prezident Volodymyr Zelenskyj se otevřeně hlásí ke svému židovskému původu a jeho předkové zahynuli při holokaustu.

K převzetí moci Putin ukrajinské vojáky vyzval v době, kdy se ruské jednotky shromažďují na západní hranici Kyjeva.

Ruský prezident invazi na Ukrajinu ospravedlňoval slovy o tom, že zvláštní vojenskou operaci spustil kvůli demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny.

Čínskému prezidentovi řekl, že chce s Ukrajinou jednat

Putinova otevřená výzva k převratu na Ukrajině je přitom v rozporu s jeho pátečním telefonátem s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, během kterého prohlásil, že Rusko je ochotno s Ukrajinou jednat na vysoké úrovni. Uvedla čínská státní televize CCTV a později to novinářům potvrdil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Válku nezačneme, vojáky stahujeme. Přehled ruských lží

Evropa

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov krátce předtím uvedl, že Moskva je připravena vyjednávat s Kyjevem teprve poté, až Ukrajina složí zbraně, a že Zelenskyj promarnil své dřívější příležitosti k dialogu. Zelenskyj přitom v předchozích dnech marně žádal Kreml o přímé jednání, odpovědí mu tehdy bylo, že Rusku není jasné, o čem chce vlastně jednat, a ať jede raději na Donbas.

V pátek Zelenskyj znovu vyzval Putina, aby zasedl k jednacímu stolu.

Zelenskyj žádá o schůzku s Putinem, Kreml ho posílá na Donbas

Zahraniční

„Spojené státy a NATO dlouho ignorovaly legitimní bezpečnostní obavy Ruska, opakovaně neplnily své závazky a pokračovaly ve vojenském rozmísťování směrem na východ,“ citovalo Putina čínské ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám