Hlavní obsah

Zeman k NATO: Sankce jsou k smíchu, vylučme Rusko ze systému SWIFT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se v pátek na summitu B9, který sdružuje země východního křídla NATO, vyslovil za vyloučení Ruska z mezibankovního systému SWIFT. Bez tohoto kroku podle něj dojde během několika dnů k celkové okupaci Ukrajiny, na niž Rusko zaútočilo.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman zapochyboval o stávajících sankcích, z nichž jsou prý některé úsměvné. „A nezapomínejte, že Rusové jsou na své sankce zvyklí,“ uvedl ve svém příspěvku, který pronesl formou telekonference.

„Existuje vážná sankce jménem SWIFT. A vím velmi dobře, že tato sankce má bolestivou odezvu. Tedy, pokud vyloučíme ze SWIFTu Rusko, bude to mít vážné důsledky i pro členské státy NATO a pro členské státy B9, ale mohly by fungovat, zatímco slova fungovat nebudou,“ uvedl Zeman, který se k tomuto kroku přikláněl již ve čtvrtek ve svém projevu.

Rusku by se vyřazení ze SWIFT hodně prodražilo. Evropa přesto váhá

Ekonomika

„Máme dvě možnosti – buď vyloučíme Rusko ze SWIFTu, nebo budeme za několik dnů pozorovat celkovou okupaci Ukrajiny Ruskem, přičemž vyjádříme své nejhlubší odsouzení této okupace,“ konstatoval český prezident s tím, že doporučuje zvolit první možnost.

EU zmrazila majetek Putina i Lavrova

Evropa

Evropské země se na tomto kroku prozatím neshodly a zvolily jiné formy sankcí, které by měly postihnout ruský bankovní sektor i jednotlivce v čele s prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám