Hlavní obsah

Praha se připravuje na ukrajinské uprchlíky. Ubytovat jich může až pět tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko je připraveno přijmout ukrajinské uprchlíky, kteří prchají před válkou. Praha má aktuálně k dispozici 2420 lůžek včetně hotelů, ubytoven nebo internátů. Město je pro uprchlíky schopno zajistit ubytování, stravu, lékařskou pomoc, administrativní záležitosti nebo spojení s rodinami. Celkem by Praha měla mít kapacity pro ubytování zhruba pěti tisíců uprchlíků.

Praha se připravuje na ukrajinské uprchlíky. Ubytovat jich může až pět tisíc

 
Článek

Hlavní město řeší pomoc ukrajinským uprchlíkům ve spolupráci s ministerstvem vnitra. K dispozici má pro ně například hotely, které město využívalo během koronavirové krize pro lidi bez domova.

Co se týká kapacit v oboru školství, k dispozici je 160 lůžek. Využity mohou být také koleje ČVUT v Bubenči, které pojmou až tisíc osob.

ČR uzavřela i konzulát ve Lvově. Vláda pošle pomoc 300 milionů

Domácí

Pokud by nastala mimořádná situace, je město schopno pro uprchlíky poskytnout Strahovský stadion, který je ale nutné nejdřív vybavit, proto není k dispozici okamžitě.

Zároveň je Praha v případě velké migrační vlny připravena aktivovat centrum pomoci, které má připravené již od roku 2009.

Foto: Novinky

Kromě ubytování je Praha přichystaná i na dopravu.

„V Městské knihovně a jejích pobočkách by začalo fungovat centrum, kam by lidé mohli přicházet a my bychom řešili jejich dočasné doklady nebo poskytovali lékařskou pomoc,“ uvedl Petr Hlubuček, zastupitel a náměstek primátora.

Hlavní město také spolupracuje s pražským dopravním podnikem, který je schopný nabídnout 1100 autobusů pro převoz uprchlíků z detenčních zařízení. Pomoc je může nabídnout i 36 jednotek dobrovolných hasičů se technikou.

Bartoš: Na uprchlíky z Ukrajiny jsme připraveni

Zahraniční

Náměstek primátora Hlubuček také předpokládá, že u hranic mezi Slovenskou republikou a Ukrajinou vznikne konzulární centrum, které bude pro uprchlíky vydávat povolení, díky nimž by se do České republiky mohli dostat.

„Praha je připravena okamžitě pomoct, ať už finančně, nebo materiálně,“ zdůraznil Hlubuček.

Reklama

Výběr článků

Načítám