Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinský voják nedaleko luhanské oblasti.

Článek

22:43 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním projevu uvedl, že po evakuaci dětí, žen a starců z areálu obléhaných oceláren Azovstal v Mariupolu se úřady zaměří na „evakuaci zraněných a zdravotníků“ a také na práci na humanitárních koridorech pro všechny obyvatele Mariupolu a okolí. Z oceláren bylo zachráněno přes 300 civilistů.

21:42 - Ruský prezident Vladimir Putin nařídil přesun ruských vojenských sil ze Sýrie. Dá se předpokládat, že by část jednotek mohla být nasazena na Ukrajině. Uvedla to agentura Nexta.

20:47 - Světová zdravotnická organizace (WHO) zaznamenala od začátku bojů na Ukrajině 200 útoků na zdravotnická zařízení. Údaje budou předány odpovědným orgánům, aby se zjistilo, zda tím nebyly spáchány válečné zločiny. Podle ukrajinského ministra zdravotnictví bylo v zemi od začátku agrese zcela zničeno 40 nemocnic, informovala BBC.

19:30 - Ruský prezident Vladimir Putin věří, že musí zdvojnásobit své válečné úsilí na Ukrajině, aby dosáhl pokroku, řekl ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns.

Šéf CIA: Putin stále věří, že vystupňováním tlaku dosáhne svého

Amerika

18:29 - Z oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu již byli evakuováni všichni starci, ženy a děti. Uvedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

18:24 - Oděsu v sobotu zasáhlo celkem šest raket. S odvoláním na jižní velitelství ukrajinských sil to uvedla agentura Reuters.

Čtyři rakety měly dopadnout na továrnu na výrobu nábytku v obytné čtvrti a další dvě na letiště. Zda si útok vyžádal nějaké oběti, zatím není jasné.

17:34 - Z Charkova, Oděsy, Poltavy či města Sumy jsou v sobotu odpoledne hlášeny raketové útoky.

16:28 - Z komplexu mariupolských oceláren Azovstal se podařilo evakuovat dalších 50 lidí. Oznámily to nejprve úřady Doněcké oblasti a po nich to potvrdila ukrajinská vláda.

Z mariupolských oceláren Azovstal byli evakuováni všichni starci a děti

Válka na Ukrajině

16:21 - Bezpilotnímu letounu ukrajinské armády se podařilo zasáhnout a poškodit ruskou výsadkovou loď třídy Serna, která je schopna přepravovat obrněný transportér. V sobotu o tom informovalo ukrajinské ministerstvo obrany a zveřejnilo na Twitteru video ze zásahu.

Trefili jsme dronem další ruskou loď, pochlubili se Ukrajinci a ukázali video

Válka na Ukrajině

16:06 - Washington koordinuje vojenské operace na Ukrajině, což se rovná přímému zapojení do vojenských operací proti Rusku. Na sociální síti Telegram to napsal šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin.

15:41 - Pondělní přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě se podle agentury TASS zúčastní i aktéři invaze na Ukrajinu.

Na pondělní přehlídce v Moskvě budou i účastníci invaze na Ukrajinu

Evropa

15:12 - Ruská armáda vypálila několik raket na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny. Podle serveru The Kyiv Independent útok způsobil materiální škody na infrastruktuře, ale nejsou hlášeny oběti.

14:22 - Agentura Nexta na Twitteru zveřejnila záběry, které údajně zachycují torzo zničeného ruského tanku T-90M. Jedná se o nejmodernější tank v ruské výzbroji.

13:19 - Severoatlantická aliance nezaznamenala od zahájení invaze 24. února žádnou změnu v ruské strategii v nakládání s jadernými zbraněmi. V rozhovoru pro německý Die Welt o tom informoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

12:22 - Německá policie zničila podezřelé zařízení, které našla v berlínském domě, kde sídlí ruská agentura RIA Novosti. Neví se, jestli byla terčem.

12:11 - Z moldavského separatistického regionu Podněstří jsou hlášeny čtyři noční výbuchy. Území podle všeho zasáhla munice vypálená z bezpilotních letadel. Oznámily to dnes místní úřady, jež citovala agentura Reuters.

11:00 - Ruská armáda při nočních útocích zničila velkou část vojenského vybavení dodaného na Ukrajinu z USA a evropských zemí. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

U Charkova jsme zničili část západních zbraní, tvrdí Rusové

Válka na Ukrajině

10:50 - NATO očekává, že konflikt na Ukrajině bude v následujících týdnech dál eskalovat. Řekl to generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg v rozhovoru pro Welt am Sonntag.

10:45 - Kvůli nedávným výrokům předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského o údajném napojení bývalého prezidenta Václava Klause na Rusko padlo trestní oznámení. Na Rychetského ho podal Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Kvůli Rychetského výrokům o Klausovi padlo trestní oznámení

Domácí

9:51 - Ruská armáda má podle Británie na Ukrajině ztráty v nejlepších jednotkách.

Ruská armáda má podle Británie na Ukrajině ztráty v nejlepších jednotkách

Válka na Ukrajině

8:54 - V Mykolajivské oblasti zničila ukrajinská armáda ruský sklad munice a 20 kusů techniky, uvádí zpráva ukrajinského generálního štábu.

Ukrajinci zničili ruský muniční sklad u Mykolajivu

Válka na Ukrajině

8:32 - Video zachytilo zásah dronem Bayraktar na okupovaném Hadím ostrově.

8:30 - Dodávky elektronických komponentů z Ruska do Číny klesly v březnu o 45 procent, dovoz mobilních telefonů o 66 procent, uvedl Wall Street Journal.

8:07 - Pentagon nepotvrdil zásah ruské lodě Admiral Makarov, která po zásahu střelou Neptun měla hořet v Černém moři. Mluvčí Pentagonu John Kirby řekl, že „situaci sledují celý den“. Na sítích se současně objevilo video, které údajně hořící loď ukazuje.

7:34 - OSN apeluje na znovuotevření přístavu v Oděse, aby mohly do světa proudit dodávky obilí z Ukrajiny. Rusko vývoz zakazuje, ukrajinská sila jsou plná.

6:37 - Ukrajinské školy budou žákům uznávat plnění povinné školní docházky v Česku. Ve spolupráci s ukrajinským velvyslanectvím v Praze se na tom dohodla ministerstva školství obou zemí. Podobu potvrzení, které budou školy žákům vydávat, zveřejnil web ministerstva školství.

6:08 - Velká Británie daruje Ukrajině 287 mobilních generátorů, které mohou zásobovat elektřinou až 8000 domácností. Použijí se v nemocnicích a uprchlických zařízeních.

6:04 - Dopis, který ruskému vojákovi na frontu poslala partnerka, pomohl odhalit souvislosti spojené s násilím spáchaným na neozbrojených civilistech ve městě Buča poblíž Kyjeva. Podle agentury Reuters se podařilo prokázat, které vojenské jednotky se ve městě v době okupace nacházely.

Zločince ze zmasakrované Buče usvědčuje i milostný dopis

Válka na Ukrajině

Pátek 6.5.

23:33 - Americký prezident Joe Biden podepíše další balíček pomoci pro Ukrajinu. Bude obsahovat munici do houfnic či radary. Zbraně by měly být v hodnotě 100 milionů dolarů.

23:06 - Itálie zabavila luxusní jachtu Scheherazade, o které se spekulovalo, že patří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Uvedlo to místní ministerstvo financí.

Foto: Profimedia.cz

Jachta Scheherazade v toskánském přístavu Marina di Massa

22:57 - Na předměstí Oděsy dopadly večer dvě rakety. Podle gubernátora oblasti Maksyma Marčenka nejsou žádné oběti.

22:16 - Rada bezpečnosti OSN jednomyslně přijala své první prohlášení od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Text nepoužívá slova invaze ani válka.

Rada bezpečnosti OSN přijala první prohlášení k Ukrajině, slovo válka neobsahuje

Válka na Ukrajině

21:41 - Britský premiér Boris Johnson vyzval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby zabránil takovému vyjednávání s Ruskem, které nahrává podle něj falešnému způsobu, jakým se Moskva vyjadřuje o válce na Ukrajině. S odvoláním na prohlášení britské vlády to uvedla agentura Reuters.

Johnson vyzval Macrona, aby byl k Rusku obezřetný

Evropa

21:16 - Z areálu oceláren Azovstal byly evakuovány další desítky lidí. Autobusy je přivezly do města Bezimenne, které je pod kontrolou Moskvy. Rusko uvedlo, že evakuovaní byli předáni Mezinárodnímu výboru Červeného kříže.

20:43 - Praha chce odebrat čestné občanství maršálu Koněvovi kvůli jeho některým činům, např. bombardování Mladé Boleslavi či potlačení protestů v Maďarsku.

19:52 - Ukrajina osvobodila pět vesnic v Charkovské oblasti. Na dalších místech v regionu ale Rusko zvyšuje počty vojáků, uvedl ukrajinský generální štáb.

Ukrajina osvobodila dalších pět vesnic u Charkova

Evropa

19:03 - Ruský servis BBC na základě otevřených zdrojů získal potvrzená jména už 2120 ruských vojáků, kteří byli zabiti během bojových operací na Ukrajině.

18:20 - V aukční síni Christie’s v Londýně se za 90 000 liber (2,6 milionu korun) vydražila flísová bunda v khaki barvě, kterou měl na sobě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenského khaki bunda se vydražila za 2,6 milionu korun

Koktejl

17:58 - Ukrajina vyměnila s Ruskem další zajatce. Svobodu dostalo 41 Ukrajinců a Ukrajinek, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Neupřesnila, za kolik zajatých Rusů byli vyměněni.

17:17 - Rusko zůstane v Chersonu navždy, prohlásil v okupovaném městě na jihu Ukrajiny tajemník ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko Andrej Turčak. Napsala to agentura Interfax. Ruská vojska dobyla Cherson a okolní oblast, která na jihu sousedí s již dříve anektovaným Krymem, na počátku března.

Chersonu se nevzdáme, bude navždy ruský, prohlašuje ve městě tajemník Putinovy strany

Evropa

17:09 - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nechtěl komentovat informaci z Izraele, podle kterého se ruský prezident Vladimir Putin omluvil za nedávný výrok ministra zahraničí Sergeje Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera.

15:50 - Evropská komise navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. Po jednání velvyslanců unijních zemí to dnes novinářům sdělil diplomatický zdroj.

15:30 - Kyjevský starosta Vitalij Kličko doporučil obyvatelům, aby o víkendu nepořádali žádné větší akce a shromáždění. Zákaz vycházení ovšem vyhlášen nebude. I nadále nicméně platí zákaz vstupu do lesů, kde se mohou nacházet nevybuchlé miny.

Kličko doporučil Kyjevanům, aby o víkendu nepořádali větší akce

Zahraniční

15:15 - Ruští okupanti umučí Mariupolu „ke smrti”, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Celé město je zničeno,” dodal.

15:00 - Rozhodnutí o vstupu do NATO učiní Finsko v „blízké budoucnosti”, uvedla premiérka Sanna Marinová. V předchozích vztatích s Ruskem nebude země moct pokračovat.

14:55 - Na Ukrajině uvázlo kvůli blokádě černomořských přístavů včetně Mariupolu a problémům s infrastrukturou téměř 25 milionů tun obilí. Podle agentury Reuters to dnes uvedl zástupce Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

14:33 - Ruské síly ostřelovaly vozidlo, které během příměří jelo evakuovat civilisty z mariupolských oceláren, uvedlo podle Reuters vedení města.

13:44 - Velvyslanci zemí EU zatím nedospěli k finální dohodě o embargu na ruskou ropu, uvedl diplomatický zdroj. Jednání budou pokračovat o víkendu.

12:43 - V Černém moři u Hadího ostrova hoří ruská fregata, píše agentura Unian s odkazem na zpravodajský portál z Oděsy. Na místě probíhají záchranné akce.

U Hadího ostrova jsme zasáhli ruskou fregatu, uvedli Ukrajinci

Evropa

11:45 - Česko by mohlo mít dost ropy z neruských zdrojů do konce roku 2024, řekl ministr průmyslu Jozef Síkela. Je připraveno investovat nad svůj podíl do rozšíření ropovodu TAL.

11:41 - Ekonomické sankce zavedené proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu schvaluje 80 procent občanů zemí Evropské unie. Dodávky vojenského vybavení Ukrajině ale podporují jen dvě třetiny obyvatel bloku a zhruba stejně občanů unie je pro vstup Ukrajiny do EU. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometr

11:31 - V ruském Vladikavkazu hoří tržiště.

11:25 - Návrh výjimky pro ČR z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024 jde podle premiéra Petra Fialy dobrým směrem. Nechce předjímat konečnou podobu, stále se jedná.

11:20 - Ruská snaha dobýt Azovstal a definitivně ovládnout město Mariupol souvisí s blížícími se oslavami 9. května. V ranním reportu to uvedlo britské ministerstvo obrany.

11:16 - Rusko nepoužije na Ukrajině jaderné zbraně, není to v souladu s cíli speciální operace, řekl podle TASS představitel ruského ministerstva zahraničí.

Úklid v některých částech MariupoluVideo: AP

10:44 - Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že rusko-ukrajinská jednání stagnují.

10:37 - Ukrajině pomohly v potopení ruského křižníku Moskva v dubnu v Černém moři informace z amerických rozvědek, uvedlo několik amerických médií. Pentagon ale v reakci na tyto zprávy zdůraznil, že USA neposkytly Ukrajině konkrétní informace, které by mohla použít k zacílení křižníku, a zdůraznil, že Spojené státy se nijak nepodílely na ukrajinském rozhodnutí provést na plavidlo útok.

10:24 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito 223 dětí a dalších 408 nezletilých Ukrajinců bylo zraněno, uvedl úřad ukrajinské generální prokurátorky.

10:12 - EK navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, uvedl Reuters. Maďarsko a Slovensko ji mají dostat do konce téhož roku.

EK navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu

Ekonomika

9:47 - V Doněcké a Luhanské oblasti ukrajinská armáda odrazila 11 útoků a údajně zničila osm tanků, jedenáct jednotek obrněných bojových vozidel a pět dalších vozidel.

9:25 - „Winston Churchill dnešní doby,” tak označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského někdejší americký republikánský prezident George W. Bush po vzájemném videotelefonátu.

„Prezident Zelenskyj mě ujistil, že v boji proti Putinovu barbarství a násilnictví nepřestanou,” napsal Bush na Instagramu.

8:58 - Z Mariupolu a obléhaného areálu Azovstal se podařilo od začátku záchranné operace vedené OSN evakuovat téměř 500 civilistů. Uvedl to podle AFP šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Kyjev podle něj udělá vše pro záchranu ukrajinských civilistů a vojáků.

8:17 - Německo Ukrajině dodá sedm samohybných houfnic PzH 2000, oznámila německá ministryně obrany Lambrechtová.

Německo Ukrajině dodá sedm samohybných houfnic

Zahraniční

7:57 - Maďarsko nemůže podle premiéra Viktora Orbána přijmout návrh EK týkající se sankcí na dovoz ruské ropy v jeho stávající formě, uvedl to podle agentury Reuters.

6:59 - Ruské síly s podporou letectva znovu útočí a pokouší se ovládnout části areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedl ukrajinský generální štáb.

5:45 - Ukrajinská armáda očekává vylodění ruské armády na pobřeží Černého moře u přístavního města Oděsa.

Ukrajina čeká vylodění Rusů u Oděsy

Evropa

5:12 - Ruská invaze narušila ukrajinskou zemědělskou produkci. Letošní sklizeň obilí na Ukrajině bude pravděpodobně o 20 procent nižší než v předchozím roce.

4:56 - Bývalý americký prezident George W. Bush nazývá Zelenského „Winstonem Churchillem naší doby“. Poděkoval mu za „jeho vedení, příklad a oddanost svobodě“.

4:52 - Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že bude Ukrajině dodávat zbraně tak dlouho, dokud to bude Kyjev potřebovat.

23:59 - Světový potravinový program (WFP) dnes vyzval k obnovení provozu ukrajinských černomořských přístavů, na kterých závisí velká část ukrajinského exportu pšenice a obilí do chudších zemí. Vývoz zemědělských komodit navíc pomáhá i válkou sužované ukrajinské ekonomice, uvedla agentura AP.

22:50 - Kvůli ruským náletům na sklady paliv a jedinou rafinérii ve městě Kremenčuk se Ukrajina ve třetím měsíci války palčivě potýká s nedostatkem pohonných hmot, upozornila agentura Unian. U některých benzinových stanic byl proto zaveden i příděl „nejvýše pět litrů na nádrž“, jinde benzin či nafta nejsou vůbec.

21:54 - V obklíčených mariupolských železárnách a ocelárnách Azovstal zemřela jednapadesátiletá Natalija Luhovská, která vstoupila do ukrajinského pluku Azov po smrti svého syna. Uvedla to stanice CNN, podle níž byl syn Luhovské zabit na frontě v roce 2018.

V Azovstalu zemřela žena, která vstoupila do pluku Azov po smrti syna

Zahraniční

21:30 - Evropská unie navrhla v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu uvalit sankce na někdejší ruskou gymnastku Alinu Kabajevovou, která je podle médií přítelkyní prezidenta Vladimira Putina a stojí v čele velké mediální skupiny NMG. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na dokument, do kterého měla možnost nahlédnout.

EU chce uvalit sankce na údajnou přítelkyni Putina

Zahraniční

20:47 - Česká republika bude s Německem jednat o společném využití terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG), které chce německá vláda kvůli snížení energetické závislosti na Rusku vybudovat. Český premiér Petr Fiala to po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem řekl na společné tiskové konferenci.

20:21 - Použití jaderných zbraní na Ukrajině je „nepřijatelné, protože je to přímo vedle nás“, řekl v rozhovoru pro AP běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Uvedl také, že nečekal, že se válka na Ukrajině potáhne tak dlouho. Invazi Ruska na Ukrajinu ale nadále obhajoval.

Lukašenko: Použití jaderných zbraní na Ukrajině je nepřijatelné, protože je to vedle nás

Evropa

20:12 - Česko bude s Německem jednat o společném využití budoucích LNG terminálů, řekl premiér Petr Fiala po jednání s německým protějškem Olafem Scholzem. Vznikne kvůli tomu pracovní skupina.

19:08 - Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou Praha poskytne Ukrajině. Podle premiéra Petra Fialy je podoba dohody konkrétní a týká se těžké techniky.

Němci pomohou nahradit Česku těžkou techniku odeslanou na Ukrajinu

Domácí

19:05 - Polská strana představila na dnešním jednání nabídku, jak by bylo možné dopravit ropu do dvou českých rafinerií držených polskou společností PKN Orlen v dřívějším termínu než za dva či tři roky. Na dotaz ČTK to po jednání se svým protějškem Zbigniewem Rauem ve Varšavě řekl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Lipavský: Polsko představilo nabídku, jak dopravit ropu do českých rafinerií

Zahraniční

19:03 - Ukrajinské ministerstvo spravedlnosti sdílelo snímky z první svatby, jež se po osvobození od ruské okupace konala ve městě Buča. Andrij a Viktorija byli oddáni v opravené budově místní matriky.

18:43 - Ropovod TAL, který vede z italského Terstu, by vyřešil závislost České republiky na dovozu ropy z Ruska. V Berlíně to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ve čtvrtek o tom také jedná se svým německým protějškem Olafem Scholzem.

Fiala: Ropovod TAL by vyřešil české problémy s ropou

Domácí

18:22 - Ruský prezident Vladimir Putin se omluvil za komentář ministra zahraničí Sergeje Lavrova o Hitlerovi, uvedl po telefonátu s šéfem Kremlu izraelský premiér Naftali Bennett.

Putin se nečekaně omluvil Izraeli za Lavrova

Evropa

18:04 - Český ministr zahraničí Jan Lipavský se s polským protějškem Zbigniewem Rauem shodl na nutnosti nadále pomáhat Ukrajině v boji za udržení suverenity. Rau to řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání ve Varšavě.

17:38 - Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se se svým estonským protějškem Kallem Laanetem shodla na nutnosti dál pomáhat Ukrajině, která čelí ruské agresi. Po odpoledním jednání v Praze novinářům řekli, že probírali také posilování východního křídla Severoatlantické aliance či kyberobranu.

17:20 - Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj během brífinku se šéfem amerického Sboru náčelníků štábu Markem Milleym uvedl, že Ukrajina přešla do protiútoku ve směrech na Izjum a Charkov.

Přecházíme do protiútoků, oznámila Ukrajina

Evropa

17:00 - Úřady na Fidži zabavily ve čtvrtek jachtu ruského oligarchy Sulejmana Kerimova v ceně 300 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Učinily tak poté, co je o to požádaly Spojené státy, které na Rusko uvalily sankce za jeho invazi na Ukrajinu. S odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti to uvedla agentura Reuters.

Fidži zabavilo jachtu ruského oligarchy

Amerika

16:39 - Ruská strana už byla téměř připravena souhlasit se setkáním prezidentů Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, ale dvě věci způsobily, že schůzka je méně pravděpodobnou: odhalení zvěrstev, jichž se dopustili ruští vojáci na dočasně okupovaném území Ukrajiny, a návštěva britského premiéra Borise Johnsona v Kyjevě, napsal list Ukrajinska pravda.

Schůzka Putina a Zelenského už byla na spadnutí

Evropa

15:28 - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si telefonoval se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, dostal prý pozvání do Kyjeva, minulost chtějí nechat za sebou.

14:46 - Ukrajinští vojáci vytlačili ruské síly z areálu mariupolských oceláren Azovstal, uvedla podle agentury Unian ukrajinská prezidentská kancelář.

Vytlačili jsme Rusy z Azovstalu, tvrdí Ukrajina

Evropa

14:33 - Na mezinárodní dárcovské konferenci na pomoc Ukrajině ve Varšavě se vybralo 6,5 miliardy dolarů (152 miliard Kč), oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.

Marshallův plán pro Ukrajinu: Česko je na dárcovské konferenci mezi nejštědřejšími

Válka na Ukrajině

13:36 - EU oznámila přidělení dalších 200 milionů eur humanitární pomoci Ukrajině.

12:02 - Práci v Polsku našlo zatím kolem 102 tisíc obyvatel Ukrajiny, kteří z vlasti uprchli, když ji 24. února napadla ruská vojska. Od začátku invaze hranici z Ukrajiny do Polska zatím překročilo asi 3,1 milionu migrantů.

11:53 - Ruská armáda již několik dní blokuje Chersonskou oblast. Nikdo nemůže vjet ani vyjet z Mykolajiva a dalších měst v oblasti, píše Ukrajinska pravda.

11:13 - Předsedkyně německého Spolkového sněmu Bärbel Basová navštíví jako dosud nejvýše postavená představitelka Německa Kyjev.

11:08 - Ukrajinská armáda v Charkovské oblasti zničila ruské obrněné transportéry BMP-3. Záběry ukazují obrovský požár, který po zásahu vznikl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci odstřelili ruský tank BMP-3 na severovýchodě země.Video: Reuters

10:22 - Ruské síly za uplynulou noc zabily 600 ukrajinských vojáků a zasáhly několik strategických cílů, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

9:57 - Česko vydalo od začátku invaze 326 754 speciálních víz. Ve středu jich přibylo zhruba 1900, asi o 110 více než před týdnem.

9:51 - Z Mariupolu se podařilo v druhé fázi evakuace zachránit 344 lidí, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktuální záběry z dronu na zničený MariupolVideo: Reuters

9:46 - Při ruském ostřelování obytného domu v Polohách v Záporožské oblasti zahynula žena narozená v roce 1972. Začal hořet přízemní domek.

9:27 - Ukrajina ostřeluje pohraniční vesnice v Bělgorodské oblasti, uvedl guvernér regionu Vjačeslav Gladkov.

9:14 - Vedoucí představitelé EU zváží žádost Ukrajiny o členství v Unii, až přijde „nejlepší okamžik“, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel.

8:20 - Stanice Nickelodeon Pluto TV, která vysílá pro děti v ukrajinském jazyce, je od čtvrtka volně dostupná v zemském televizním vysílání DVB-T2 v multiplexu 24. Stanice byla doposud pouze v nabídkách vybraných IPTV operátorů.

Vysílání běží v ukrajinštině, je bez reklam, 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Nabízí pořady pro děti všech věkových skupin. Jeho dostupnost se plánuje prozatím na tři měsíce. Informace, jak stanici naladit, najdete zde.

07:53 - Ruské jednotky přišly za poslední den bojů o kontrolu několika pozic na hranici mezi Mykolajivskou a Chersonskou oblastí, uvedl ve čtvrtek ukrajinský generální štáb v pravidelném ranním sdělení. Ruská vojska podle něj dál útočí na východě Ukrajiny s cílem ovládnout Doněckou a Luhanskou oblast a udržet pozemní spojení s anektovaným Krymem.

07:11 - Dětským hřištěm v charkovském městském parku otřásl výbuch. Záběry přinesl server Nexta s poznámkou, že ruská armáda „osvobodila“ městský park v Charkově od dětského hřiště.

07:07 - Při bojích u Izjumu zahynul 36letý ukrajinský televizní reportér Oleksandr Machov. Informoval o tom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Během ruské invaze zemřelo nejméně osm novinářů, uvedl Reuters.

6:50 - Výstražné sirény ohlašující nálet se rozezněly ve čtvrtek ráno v Kyjevě a Charkově, dále v Dněpropetrovsku, Doněcku, Chmelnicku, městech Čerkasy, Žytomyr, Poltava, Ivano-Frankivsk, Kirovohrad, Vinnycja, Volyň, Černovice, Zakarpatí, Mykolajev, Lvov, Ternopil, Záporsk a Oděsa.

BEZ KOMENTÁŘE: Mrtvá těla ve vesnicích u Charkova objevili ukrajinští vojáciVideo: AP

06:45 - V USA jde do dražby baseballový míček podepsaný ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Část výtěžku by měla jít na pomoc lidem zasaženým válkou na Ukrajině. Podle prvních předpokladů se měl míč prodat za 15 000 dolarů (asi 350 000 Kč), tato částka však už byla podle bostonského aukčního domu RR Auction překonána. Dražba končí 11. května.

06:16 - Americké dodávky zbraní ruské nálety nezasáhly, tvrdí mluvčí Pentagonu John Kirby. Podle jeho slov jsou USA a západní spojenci schopni dopravit zbraně na Ukrajinu.

05:10 - Spojené státy poskytly Kyjevu zpravodajské informace o ruských jednotkách, což umožnilo ukrajinské armádě zlikvidovat mnoho ruských generálů, napsal deník The New York Times s odkazem na zdroje z americké administrativy.

Americké tajné služby pomohly Ukrajině likvidovat ruské generály, tvrdí média

Evropa

04:58 - Kanadské ministerstvo obrany popírá výcvik členů praporu Azov.

0:51 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že se spojil s izraelským premiérem Naftalim Bennettem a mluvil s ním o „skandálních“ a „naprosto nepřijatelných poznámkách“ šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova. Informuje o tom agentura Reuters s odkazem na video zveřejněné Zelenským. Lavrov o víkendu mimo jiné prohlásil, že vůdce nacistického Německa Adolf Hitler byl židovského původu, což Bennet v pondělí označil za lež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám