Hlavní obsah

EK navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise (EK) navrhla změny ve svém plánu na embargo na ruskou ropu. V pátek o tom s odkazem na zdroj z EU informovala agentura Reuters. Výjimku do poloviny roku 2024 by měla dostat Česká republika. Maďarsko a Slovensko ji mají dostat do konce téhož roku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Upravený návrh nových sankcí proti Rusku, který obecně počítá s ukončením dovozu ruské ropy na konci letošního roku, začali v pátek ráno projednávat velvyslanci členských zemí Evropské unie.

Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová v pátek řekla, že najít dohodu na jednotě ohledně ropných sankcí není snadné a může to trvat „několik dní“, zároveň ale dodala, že je přesvědčena, že se unijní státy nakonec dohodnou.

Ve snaze přesvědčit státy váhající s podporou návrhu přišla podle zmíněného zdroje Reuters unijní exekutiva s několika dalšími ústupky včetně podpory investic do nové ropné infrastruktury.

Fiala: Ropovod TAL by vyřešil české problémy s ropou

Domácí

Země s výjimkou, tedy Česko, Slovensko a Maďarsko, nebudou moci ruskou ropu prodávat jiným státům.

Všechny ostatní členské státy by podle návrhu měly do konce letošního roku postupně ukončit dovoz, přičemž dovoz ropy se má zastavit do šesti měsíců, u rafinovaných ropných produktů pak do osmi měsíců.

Maďarsko a Slovensko původní návrh EK, který počítal s roční výjimkou pro tyto země, odmítly podpořit s požadavkem výrazně delšího přechodného období. Čas na zajištění dostatečných zásob proudících Transalpinským ropovodem TAL z jihu Evropy si vyžádala i česká vláda.

Atomová bomba na naši ekonomiku, odmítl Orbán zákaz dovozu ruské ropy

Evropa

Páteční návrh jí tak podle Reuters dává čas do června 2024. Pokud by se podařilo kapacitu ropovodu navýšit dříve, má pro Česko začít platit embargo již před zmíněným datem.

Návrh nyní počítá také s evropskou podporou investic do nové infrastruktury či zmírněním hospodářského dopadu embarga. Úpravy se týkají i plánovaného zákazu přepravy ruské ropy tankery ze zemí EU, s nímž mělo problémy zejména Řecko. Místo původně navrhovaného měsíčního přechodného období nyní počítá s tříměsíční lhůtou.

Pohledem Thomase Kulidakise: Premiér Fiala má ohledně embarga na ruskou ropu pravdu

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám