Hlavní obsah

Fiala: Ropovod TAL by vyřešil české problémy s ropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ropovod TAL, který vede z italského Terstu, by vyřešil závislost České republiky na dovozu ropy z Ruska. V Berlíně to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ve čtvrtek o tom také jedná se svým německým protějškem Olafem Scholzem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Je velice důležité, pokud máme vyhlásit embargo, abychom měli garanci, že občané a firmy budou mít dostatek nafty,“ uvedl ve čtvrtek premiér.

O zákazu dovozu ruské ropy totiž nyní Evropská unie uvažuje v rámci šestého balíčku sankcí. Pro Českou republiku by to ale bylo kvůli závislosti na ní problematické.

Ministerský předseda proto již ve středu uvedl, že bude chtít, aby měla ČR odklad na embargo ruské ropy o dva až tři roky.

Česko chce odklad sankcí na dovoz ropy z Ruska. Až pak je podpoří

Stalo se

Vyřešit závislost na Rusku by nicméně podle Fialy mohl ropovod TAL. „Posílení kapacity ropovodu je klíčové pro zbavení závislosti na ruské ropě,“ uvedl premiér.

V Berlíně o tom v podvečer jedná s německým premiérem Scholzem. „TAL by naše problémy vyřešil. Je to zároveň nejjednodušší možnost, nemusíme totiž budovat žádné další vedení, stačilo by rozšířit kapacitu,“ řekl.

„Vyžaduje to ale ochotu zemí, které se na ropovodu TAL podílejí, tedy Itálie, Rakouska a Německa, respektive Bavorska, aby kapacitu navýšily,“ doplnil.

Fiala také označil Německo za klíčového strategického partnera, se kterým Česko pojí politické, hospodářské i mezilidské vztahy.

Pohledem Thomase Kulidakise: Premiér Fiala má ohledně embarga na ruskou ropu pravdu

Komentáře

Při jednání chce podpořit i projekt výstavby tzv. gigafactory automobilky Volkswagen na výrobu automobilových baterií, o který se Česko uchází.

Praha má podle něj také velký zájem o stavbu vysokorychlostní železniční trati mezi hlavními městy.

Odpoledne se premiér ještě na berlínském zámku Bellevue sešel s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Hlavními tématy jednání byly ruská invaze na Ukrajinu a česko-německé vztahy a spolupráce.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám