Hlavní obsah

Němci pomohou nahradit Česku těžkou techniku odeslanou na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo je připraveno pomoci nahradit České republice těžkou vojenskou techniku, kterou Praha poskytla válkou zasažené Ukrajině. V Berlíně to na společné tiskové konferenci uvedli premiér Petr Fiala (ODS) a německý kancléř Olaf Scholz.

Foto: Michael Sohn, AP

Petr Fiala (ODS) a Olaf Scholz

Článek

„Vyzýváme prezidenta Putina, aby ukončil válku na Ukrajině. Shodli jsme, že musíme Ukrajinu podporovat. Podpora obsahuje i dodávky zbraní,“ řekl po jednání kancléř Scholz.

Česká republika může dát Ukrajině k dispozici zbraně z ruské produkce. „My pomůžeme, aby si česká armáda udržela sílu,“ doplnil Scholz.

Zelenskyj a Steinmeier si to vyříkali

Evropa

Jakou konkrétní techniku bude Německo Česku dodávat, premiéři nezmínili. „Ministři obrany nás požádali, abychom o detailech nemluvili,“ uvedl na společném brífinku kancléř.

Dohoda je konkrétní, jsme daleko

Premiér Fiala uvedl, že podoba budoucí dohody je velmi konkrétní. „Mohl bych prozradit, že se to týká těžké vojenské techniky. Jsme velmi daleko, můžeme dosáhnout dobrých výsledků pro obě země,“ řekl.

Česká republika dodala na Ukrajinu již zbraně za stovky milionů korun. Byly mezi nimi například i tanky.

Fiala: Ropovod TAL by vyřešil české problémy s ropou

Domácí

Oba představitelé států by měli témata týkající se války na Ukrajině či energetické krize probrat ještě na společné večeři.

Řešit spolu budou i rozšíření kapacity ropovodu TAL, který by mohl pomoci vyřešit českou závislost na Rusku.

„V případě České republiky je velice důležité, pokud máme vyhlásit embargo na ruskou ropu, abychom měli garanci, že v Česku budou mít naši občané a naše firmy dostatek benzinu a nafty,“ uvedl před jednáním Fiala.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám