Hlavní obsah

Šéf CIA: Putin stále věří, že vystupňováním tlaku dosáhne svého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin věří, že musí zdvojnásobit své válečné úsilí na Ukrajině, aby dosáhl pokroku. Na konferenci pořádané deníkem Financial Times to v sobotu uvedl ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. CIA podle něj ale nezaznamenala žádné známky toho, že se Rusko chystá použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně.

Foto: Pool, Reuters

Šéf CIA William Burns

Článek

„(Putin) je v rozpoložení, kdy nevěří, že si může dovolit prohrát. Myslím, že právě teď je přesvědčený, že vystupňování operací mu stále umožní dosáhnout pokroku,“ řekl Burns, který v letech 2005 až 2008 působil jako velvyslanec USA v Rusku. CIA ale nemá žádné konkrétní důkazy o tom, že by se připravoval na nasazení, nebo dokonce použití jaderných zbraní.

„Vzhledem k válečným výrokům, které jsme slyšeli od ruského vedení, nemůžeme brát tyto možnosti na lehkou váhu,“ řekl a dodal, že CIA se na tuto problematiku bude nadále soustředit.

Trefili jsme dronem další ruskou loď, pochlubili se Ukrajinci a ukázali video

Válka na Ukrajině

Moskva se o jaderných zbraních během války proti Ukrajině zmínila několikrát. Už krátce po začátku ruské invaze – 27. února – Putin nařídil uvést jaderné síly do „zvláštního režimu“ bojové pohotovosti.

Ruskou invazi na Ukrajinu sleduje pozorně i Čína kvůli své touze ovládnout Tchaj-wan, dodal Burns. Tvrdý odpor Ukrajinců a ekonomické dopady války, kterým Rusko kvůli sankcím čelí, však ovlivní způsob, jakým Peking o takovém kroku přemýšlí.

Putin má v Kyjevě sochu. S pistolí v ústech

Válka na Ukrajině

„Ani na chvíli si nemyslím, že by to časem oslabilo odhodlání Pekingu získat kontrolu nad Tchaj-wanem. Ale myslím si, že je to něco, co ovlivňuje jejich kalkulaci toho, jak a kdy toho dosáhnou,“ dodal šéf CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám