Hlavní obsah

Putin se nečekaně omluvil Izraeli za Lavrova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru omluvil izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi za svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Šéf ruské diplomacie tento týden prohlásil, že nacistický vůdce Adolf Hilter měl židovskou krev.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Bennett Putinovu omluvu přijal a poděkoval mu za objasnění postoje vůči židovskému národu a památce obětí holokaustu, uvedl úřad izraelského premiéra.

Zpráva vydaná Kremlem informuje jen o telefonátu Bennettovi u příležitosti oslav Dne nezávislosti Státu Izrael. O Putinově omluvě se nezmiňuje. Státní agentura TASS o ní nicméně informovala.

Rusko nepřestává dráždit Izrael. Jeho žoldáci prý bojují po boku nacistů z Azova

Evropa

Lavrov o Hitlerovi mluvil v souvislosti s Ukrajinou v nedělním rozhovoru pro italskou televizi. Zdůvodňoval, proč může Rusko obviňovat Ukrajinu z neonacismu, když je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj židovského původu.

Lavrov kromě komentáře o údajné Hitlerově židovské krvi uvedl, že mezi největšími antisemity jsou právě sami Židé. Izraelští politici jeho slova okamžitě odsoudili.

„Takový komentář je neodpustitelný a skandální. Hrozný historický omyl, za který očekáváme omluvu,“ kritizoval před pár dny izraelský ministr zahraničí Jair Lapid.

Hitler, a Žid? Lavrov oživil starý blábol, naštvaní Izraelci si podají ruského velvyslance

Blízký a Střední východ

Izraelci i Židé v diaspoře požadovali omluvu za Lavrovova slova, kterými udělal z obětí holokaustu jeho viníky. Navzdory okamžitým výzvám k omluvě ruské ministerstvo zahraničí rétoriku až do Putinova zásahu naopak ještě více přiostřovalo.

Lavrovovo ministerstvo nejprve obvinilo Izrael, že podporuje neonacistický režim v Kyjevě. Mluvčí resortu Maria Zacharovová si pak ještě přisadila, že izraelští žoldáci bojují na Ukrajině po boku nacistů z Azova.

Reklama

Výběr článků

Načítám