Hlavní obsah

Zločince ze zmasakrované Buče usvědčuje i milostný dopis

Kyjev

Dopis, který ruskému vojákovi na frontu poslala partnerka, pomohl odhalit souvislosti spojené s násilím spáchaným na neozbrojených civilistech ve městě Buča poblíž Kyjeva. Podle agentury Reuters se podařilo prokázat, které vojenské jednotky se ve městě v době okupace nacházely.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Vitalij Žyvotovský ve zničeném interiéru svého domu

Článek

Na základě výpovědí obyvatel a také nalezeného dopisu a dokladů se zjistilo, že násilí spáchali mimo jiné příslušníci bezpečnostních sil z oddílu Vitjaz, který spadá pod ruskou Národní gardu, vojáci ze 76. výsadkové divize ze Pskova a také z Čečenska. Novináři strávili v Buči tři týdny a mluvili tam s více než 90 obyvateli, zkoumali fotografie a videozáznamy, které jim místní lidé poskytli.

Velká část důkazů a svědectví se soustředila kolem Jablunské ulice na jižním okraji města, kde po odchodu ruských vojsk nalezli četná těla zabitých civilistů. Právě tam 3. března desítky vojáků v obrněných vozidlech zbouraly plot Vitalije Žyvotovského a obsadily jeho dům.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Vitalij Žyvotovský před svým domem zničeným ruskými vojáky

Padesátiletý technik řekl, že sedm dní musel žít s téměř třiceti ruskými vojáky, kteří si z jeho a sousedova domu udělali ubikace. Spolu s dcerou z domu uprchl, a když se po ústupu ruské armády koncem března vrátil, zjistil, že dům byl z velké části vypálen.

Otisk rtů na konci

Ve zničeném obývacím pokoji majitel domu objevil hromádku osobních dokumentů patřících Ukrajincům, které vojáci vyslýchali, a také dopis vojákovi Alexandru Logviněnkovi. Podle Reuters jde o příslušníka ruské výsadkové divize ze Pskova. Psala mu Oksana Rybakovová, která Logviněnka nazvala „svým vojákem“. ¨

„Je dobře, že jsi blízko, blízko mého srdce, ale jsi daleko, sloužíš naší vlasti, chráníš nás. Jsem na tebe pyšná,“ citoval Reuters z dopisu s otiskem rtů na konci. Novinářům se ženu podařilo kontaktovat. Ta nejprve potvrdila, že je Logviněnko její partner, avšak při další konverzaci vztah popřela.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Iryna Abramovová ve svém zničeném domě v Buči

V ložnici přilehlého domu, který podle Žyvotovského okupovala stejná skupina ruských vojáků, pak byl na zdi nasprejovaný nápis „Wolf_68“. Reuters se podařilo identifikovat Rusa jménem Kirill Krjučkov, který má tuto přezdívku na sociálních sítích a žije ve Pskově. Dva lidé, kteří ho znají, potvrdili, že slouží ve 234. výsadkovém leteckém pluku, součásti 76. gardové divize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám