Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrtečního rána

Starší příspěvky z on-line reportáže z války na Ukrajině. Jde o záznamy do čtvrtečního rána.

Foto: Reuters

Vybombardované divadlo v Mariupolu

Článek

6:59 - Ruská armáda dál shromažďuje jednotky za hranicemi východní Ukrajiny a ostřeluje civilní cíle v Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti, uvedl Kyjev.

Vystrčil v Kyjevě: Je naší povinností vás podporovat, víme, že bojujete i za nás

Domácí

6:47 - Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) jede na Ukrajinu, která od konce února čelí ruské invazi, a to na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Na cestě vlakem doprovázejí Vystrčila první místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09), nezávislý senátor Pavel Fischer a také polští senátoři v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým.

6:29 - Pokud se Rusko nezasadí o dosažení míru s Ukrajinou, mělo by být navždy vyřazeno z mezinárodní komunity, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Buď bude Rusko skutečně usilovat o mír, nebo bude výsledkem této války jeho úplné vyřazení z mezinárodního společenství,“ prohlásil Zelenskyj podle BBC ve svém videoposelství.

6:03 - Austrálie ve čtvrtek zavedla další balík sankcí proti ruským firmám v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Opatření tentokrát dopadla na ropný průmysl nebo dodavatele plynu, jejich součástí je i státní společnost Gazprom, RusGidro (RusHydro), státní provozovatel ropovodů Transněfť nebo ruské dráhy.

5:48 - Spojené státy zvažují, že vyšlou vysoce postaveného činitele do Kyjeva jako symbolický projev podpory Ukrajiny. S odvoláním na dva zdroje o tom informoval zpravodajský server Politico.

5:32 - Agentura TASS potvrdila informace Ukrajinců o závažném poškození ruského křižníku Moskva. Posádku této vlajkové lodi ruské černomořské flotily se podle ministerstva podařilo evakuovat. Gubernátor ukrajinské Oděské oblasti dříve uvedl, že plavidlo zasáhly ukrajinské střely. Podle Ruska se původ požáru vyšetřuje.

„V důsledku požáru na křižníku Moskva explodovala munice. Loď byla vážně poškozena. Celá posádka byla evakuována,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Ukrajinské střely zasáhly loď, kterou strážci ostrova poslali „na chuj“

Válka na Ukrajině

23:40 - Po zásahu ukrajinskou střelou hoří ruský křižník Moskva, tvrdí ukrajinská správa.

23:22 - Rusko v odpovědi na americké sankce dalo na svůj sankční seznam 398 amerických kongresmanů a 87 kanadských senátorů.

22:31 - Ukrajinské rakety zasáhly křižník Moskva, vlajkovou loď ruské černomořské flotily. Loď utrpěla velmi vážné škody, uvedl guvernér Oděské oblasti Maksym Marčenko. Podle něj je Moskva druhou z lodí, které na začátku konfliktu vyzývaly ukrajinskou posádku na Hadím ostrově, aby se vzdala, a následně byly poslány do prd...

Ukrajinské střely zasáhly loď, kterou strážci ostrova poslali „na chuj“

Válka na Ukrajině

22:04 - Satelitní snímky ukazují ruská vojenská vozidla, jak se shromažďují jen osm kilometrů od hranic s Ukrajinou.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek ukazuje shromažďování ruských vojsk kousek od hranice s Ukrajinou.

21:32 - Nejméně sedm lidí bylo zabito a dalších 22 zraněno za posledních 24 hodin při ostřelování Charkova. Oznámil to starosta města. Podle něj také Ukrajinci sestřelili dvě letadla, která na město útočila.

21:06 - Německý řetězec hobbymarketů OBI se v rekordním čase zcela stáhl z ruského trhu a odevzdal svých 27 ruských poboček nejmenovanému investorovi. Ani za ně nechtěl zaplatit.

20:54 - Švýcarsko schválilo nejnovější sankce proti Rusku a Bělorusku kvůli vojenské agresi vůči Ukrajině v souladu se sankčními opatřeními Evropské unie. Oznámila to švýcarská vláda.

Švýcarsko přijalo stejné sankce jako Evropská unie. I na Putinovy dcery

Ekonomika

20:44 - „Hlavu státu jedné ze zemí EU nemůže odmítnout země, která se k EU chce připojit,“ napsal na Facebooku bývalý italský premiér Enrico Letta. Reagoval tak na zprávy, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý odmítl přijmout návštěvu svého německého protějška Franka-Waltera Steinmeiera.

20:23 - Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 800 milionů dolarů (18 miliard korun), součástí nové dodávky budou i dělostřelecké systémy s municí, obrněné transportéry, či helikoptéry, oznámil prezident USA Joe Biden.

20:09 - Polský prezident Andrzej Duda po setkání čtyř prezidentů s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským označil válku na Ukrajině za terorismus. Pykat za zločiny podle něj musí i ti, kdo dávali rozkazy.

19:41 - Rusko dnes vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. Podle českého MZV jde o reakci na březnové vyhoštění pracovníka ruské ambasády v Praze.

Rusko vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě

Evropa

19:35 - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov okomentoval návrh Ukrajinců na výměnu Viktora Medvedčuka za ukrajinské ženy a muže. „Medvedčuk není ruský občan, se speciální vojenskou operací nemá nic společného, ani nevíme, jestli s ní vůbec chce mít co do činění,“ řekl.

K výměně Putinova spojence Medvedčuka nedojde. Není Rus, zní z Kremlu

Evropa

19:34 - Rusko zaútočí na velitelství v Kyjevě, pokud budou ukrajinské síly pokračovat v sabotážích a útocích na ruském území, oznámila podle TASS Moskva.

Rusko vyhrožuje útoky na Kyjev

Evropa

19:26 - Na konzulát ve Lvově se čeští diplomaté vrátí v brzké době, uvedlo ministerstvo zahraničí. K 15. dubnu proto ministerstvo uzavře úřady v Užhorodě, Košicích a Přemyšlu.

18:55 - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odmítá dárek od Vjačeslava Volodina, který mimo jiné prohlásil, že by Češi měli být vděčni za okupaci.

Pekarovou naštval bývalý Putinův poradce. Chce prodat jeho dárek

Zahraniční

Bronzový talíř od bývalého poradce Vladimíra Putina, jenž je v současnosti protějškem Pekarové Adamové jako předseda dolní komory ruského parlamentu, sice nedostala ona, vadí jí ale, že je vystavený ve sněmovní vitríně. Proto se rozhodla jednat a talíř odstranila.

18:46 - Meziroční míra inflace v Rusku se minulý týden vyšplhala na 17,49 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za 20 let. Plyne to z údajů ruské vlády.

18:24 - Přední italská společnost na výrobu kávy a kávovarů Lavazza ve středu oznámila pozastavení všech aktivitu v Rusku, a to v souvislosti s událostmi na Ukrajině.

17:45 - Ukrajina se ruské agresi brání už měsíc a půl, a přestože se v některých místech podařilo protivníka odrazit, stále má Rusko dostatečnou kapacitu na další útoky. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj tak vyzval Západ k další materiální pomoci. Konkrétně navíc vyjmenoval všechny zbraně, které jeho armáda potřebuje.

Zelenskyj na videu vyjmenoval, jaké zbraně Ukrajina potřebuje

Evropa

17:36 - Po invazi Ruska na Ukrajinu na Slovensku výrazně klesla podpora ruského prezidenta Vladimíra Putina a dvě třetiny Slováků označily konflikt na Ukrajině za nevyprovokovanou a neomluvitelnou agresi ze strany Ruska. Současně si ovšem 45 procent lidí myslí, že válku vyprovokovalo NATO v čele s USA.

Válku na Ukrajině zavinilo NATO, myslí si 45 procent Slováků

Evropa

17:15 - Tváří se jako BBC, vypadá jako BBC, ale není to BBC. Ruští propagandisté vytvořili video obviňující Ukrajince z útoku na nádraží v Kramatorsku, které na první pohled působí jako z dílny britské veřejnoprávní stanice. Kostrbatá angličtina a evidentně zavádějící tvrzení však tuto dezinformaci rychle demaskují.

Ruská televize vysílá průhledně zfalšovanou reportáž BBC o Kramatorsku

Válka na Ukrajině

16:10 - Slovensko nabídlo pomoc Kyjevu při odhalování zločinů proti lidskosti na územích, z nichž se odsunuly ruské jednotky. Na sociální síti to uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Okamžitě po zveřejnění záběrů z Buče a z dalších ukrajinských měst jsem tuto možnost nabídla prezidentu Volodymirovi Zelenskému. Jsem hrdá, že už za několik dní vycestuje ze Slovenska první tým pracovníků, včetně soudního lékaře, kteří pomohou kolegům z ukrajinské prokuratury ve zdokumentování důkazů potřebných pro vyšetření těchto zločinů mezinárodním soudem v Haagu,“ uvedla hlava státu.

Slovensko tak bude druhou zemí po Francii, která v tomto procesu pomůže Ukrajině přímo na místě.

15:37 - Čeští diplomaté se vrátili na ambasádu v Kyjevě, oznámilo ministerstvo zahraničních věcí. Velvyslanectví bylo uzavřené od počátku ruské invaze.

Čeští diplomaté se vrátili na ambasádu v Kyjevě

Evropa

15:30 - Úřady práce dostaly od uprchlíků 252 tisíc žádostí o humanitární dávku. O příspěvek na ubytování běženců požádalo 8653 domácností, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

15:22 - Náklady vynaložené na uprchlíky bude moct vláda po EK žádat zpětně k 24. únoru, tedy datu vpádu Ruska na Ukrajinu, řekla vládě eurokomisařka Věra Jourová.

15:20 - Dněpropetrovská oblast je častým cílem ruské armády. Vojáci útočí na letiště či ropné sklady a někteří z nich při bojích padnou. V márnicích hlavního města Dnipra leží podle náměstka primátora Michaila Lysenka 1500 těl ruských vojáků. Matky vojáků vyzval, aby si je přijely vyzvednout.

Milovaly jste je, přijeďte si pro jejich mrtvoly, vyzvala ruské matky radnice Dnipra

Válka na Ukrajině

15:19 - Migrace z Ukrajiny zpomaluje nebo se zastavila, řekl ministr vnitra vít Rakušan. Odkázal na data operátorů a na zprávy ukrajinského velvyslance o návratu uprchlíků. Zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny vláda odhadla na 54 miliard korun, potvrdil Rakušan. Počítá, že část peněz získá od Evropské unie.

Krize bude stát 54 miliard. Česko už opouští víc uprchlíků, než kolik přijíždí

Domácí

15:14 - Databázi o velikosti 446 GB se podařilo ukrást hackerům z počítačových systémů Ministerstva kultury Ruské federace. Jde především o e-mailovou korespondenci, všechny získané zprávy zveřejnilo hnutí Anonymous na internetu. Stáhnout si je tak nyní může kdokoliv.

Ruské ministerstvo kultury čelilo nájezdu hackerů, zmocnili se 230 000 e-mailů

Bezpečnost

15:02 - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov kategoricky odmítl slova amerického prezidenta Joea Bidena, který v úterý obvinil Rusko z páchání genocidy na Ukrajině, informují agentury.

15:01 - Vláda schválila strategické priority pro řešení uprchlické vlny a zřídila funkci koordinátora. Dočasně jím bude vicepremiér Vít Rakušan, uvedl premiér Petr Fiala.

14:49 - Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov varoval, že Moskva bude americké a alianční transporty zbraní na území Ukrajiny brát jako legitimní vojenské cíle. Rjabkov podobnou rétoriku volil už před měsícem.

Moskva: Konvoje se zbraněmi budeme považovat za legitimní cíle

Válka na Ukrajině

14:25 - Rusko, které je kvůli invazi na Ukrajinu prakticky vyloučené ze světového sportu, plánuje s Čínou připravit společné soutěže a další akce. Po videokonferenci se zástupci Čínského olympijského výboru to řekl prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov.

13:53 - Pozorovací mise OBSE zaznamenala jasná porušení lidských práv ze strany ruských vojsk na Ukrajině. Prokurátor ICC označil zemi za místo zločinu.

13:36 - Rusko deportovalo do odlehlých částí země 500 000 Ukrajinců, řekl ukrajinský Volodymyr Zelenskyj. Vyzval EU, aby vysídlování zastavila a pomohla vrátit Ukrajince domů.

13:17 - Na britský sankční seznam přibude 206 osob spojených s Moskvou, včetně 178 podporovatelů samozvaných republik na Ukrajině ovládaných separatisty.

13:07 - Finsko a Švédsko se ještě nerozhodly ohledně možného vstupu do NATO, chtějí tak ale učinit co nejrychleji. Uvedly to po jednání jejich premiérky.

12:31 - Nejméně 20 novinářů - ukrajinských a zahraničních - bylo zabito během ruské invaze na Ukrajinu, oznámil ukrajinský svaz novinářů i se jmény obětí. Zároveň upozornil, že jde pouze o ty žurnalisty, jejichž smrt oficiálně potvrdily úřady. Několik dalších novinářů se již mnoho dnů pohřešuje.

12:15 - V Německu se oficiálně zaregistrovalo 339 655 ukrajinských uprchlíků, ale jejich skutečný počet bude pravděpodobně mnohem vyšší, uvedlo tamější ministerstvo vnitra.

11:25 - Ukrajina zabavila osm ruských nákladních lodí a dva tankery, které byly v přístavu v Oděse kvůli údržbě.

11:05 - Moskevský soud ve středu poslal na dva měsíce do vyšetřovací vazby ruského občana Maxima Dmitrijenka, který se chystal vstoupit do ukrajinské armády, aby bojoval proti Rusku. Oznámila to ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek. Dodala, že informaci potvrdil soud. Dmitrijenkovi hrozí až 15 let vězení.

11:00 - Podle ukrajinské rozvědky je v Mariupolu 13 ruských mobilních kremačních pecí. Mají se používat ke spalování těl civilních obětí ležících na ulicích. Je možné, že se v nich spalují i těla padlých ruských vojáků.

10:53 - V Kyjevě byli zadrženi tři Rusové podezřelí z toho, že převáděli loni a letos přes hranice na Ukrajinu diverzanty. Používali k tomu byt v Kyjevě. Také se pokoušeli získat spolupracovníky z řad Ukrajinců, kteří jim pomáhali pohybovat se po zemi a měli předanou barvou malovat značky pro invazní kolony.

10:09 - Ruské rakety zasáhly infrastrukturu v Žytomyru. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti, napsal list Kyiv Independent s odkazem na místní činitele.

9:53 - Česká policie darovala ukrajinským policistům výstroj a vybavení za téměř 52 milionů korun. Konvoj nákladních aut dar veze do polského Řešova u ukrajinských hranic.

Policie poslala ukrajinským kolegům 12 náklaďáků s výstrojí za desítky milionů

Domácí

9:51 - Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud 286 tisíc speciálních víz. V úterý jich přibyly necelé tři tisíce, podobně jako minulý týden.

9:18 - Ruská vojska pokračují v ostřelování Charkova a Mariupolu. V Donbasu Ukrajinci odrazili šest ruských útoků, tvrdí Kyjev.

9:12 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že 1026 ukrajinských vojáků 36. brigády námořní pěchoty se vzdalo v Mariupolu. Ověřit zprávu z nezávislých zdrojů se zatím nedaří.

8:35 - Navzdory pokračujícím bojům na Ukrajině začalo podle vlády jarní setí ve všech částech země. Výjimkou je Luhanská oblast, která je téměř zcela v držení ruských okupačních vojsk. Podle agentury Ukrinform o tom informoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

8:20 - Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková řekla, že ve středu nebylo možné otevřít žádný z humanitárních koridorů. Obvinila Rusy, že porušují příměří u koridorů a brání autobusům odvážet civilisty.

7:30 - V Kyjevské oblasti zemřelo od začátku ruské invaze přes 720 civilistů, uvedlo ukrajinské ministerstvo vnitra. Na 200 osob se pohřešuje.

6:50 - Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila v úterý na jihovýchodě Ukrajiny jedno ruské bitevní letadlo Suchoj Su-25. Uvedla, že ruské letectvo nebylo příliš aktivní.

Má jít údajně o třístý sestřel. Toto číslo ale nejde ověřit. Blog Oryx, který sestřely počítá na základě snímků zničených letadel, uvádí 19 sestřelených ruských letadel a 28 sestřelených vrtulníků. Jedno letadlo a dva vrtulníky byly poškozeny. Nejvíce sestřelů připadá na bitevníky Su-25, jichž bylo sestřeleno osm. Bylo také sestřeleno po sedmi vrtulnících Ka-52 a Mi-8.

6:40 - Ruské síly pokračují v ofenzívě v areálu mariupolských oceláren a v místním přístavu Azovstal. Mariupol také bombardují ruská letadla. Na jiných místech Doněcké oblasti a v Luhanské oblasti ukrajinští obránci odrazili během úterý šest nepřátelských útoků, přičemž zničili dva automobily a tři dělostřelecké systémy.

6:35 - Rusko formuje nové jednotky, které vyšle na Ukrajinu, varoval ukrajinský generální štáb. V Leningradské oblasti zformovalo jednotku 400 vojáků se zkušenostmi z bojů. Má posílit 42. motostřeleckou divizi.

6:31 - Rusko pokračuje v ostřelování a bombardování Charkovské a Záporožské oblasti, uvedl ukrajinský generální štáb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V obytné čtvrti Charkova našli zakázané minyVideo: Reuters

5:49 - Americký prezident Joe Biden v úterý uvedl, že si stojí za tvrzením, že Rusko páchá na Ukrajině genocidu. Ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil, že se snaží „zničit myšlenku, že je možné být Ukrajincem“.

Biden: Rusko páchá na Ukrajině genocidu

Amerika

5:34 - Ukrajinská pošta vydala známku na počest obránců Hadího ostrova, kteří na začátku nynější ruské invaze nevybíravými slovy vzkázali ruské válečné lodi, že vzdávat se rozhodně nehodlají. Na známce, jejímž autorem je Borys Hroch, stojí ukrajinský voják na břehu a ukazuje ruku se zdviženým prostředníkem ruskému vojenskému plavidlu na moři. Známku si lze koupit přes internet i na pobočkách pošty. Vítězný návrh vybrali lidé v hlasování na sociálních sítích.

0:38 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že zatím nelze učinit stoprocentní závěry o tom, zda ruské síly použily v Mariupolu chemické zbraně. Podle něj však opakované výhrůžky některých ruských představitelů o případném použití chemických zbraní znamenají, že Západ musí jednat hned, aby zabránil jejich nasazení: „Vzhledem k opakovaným hrozbám ruských propagandistů, že proti obráncům Mariupolu použijí chemické zbraně, a vzhledem k tomu, že ruská armáda opakovaně používá na Ukrajině například fosforovou munici, musí svět reagovat hned.“

0:05 - Vít Rakušan (STAN) ve středu předloží vládě dlouhodobou strategii pro zvládnutí migrační vlny z Ukrajiny.

23:31 - Železárny a ocelárny Azovstal v Mariupolu vlastněné nejbohatším Ukrajincem Rinatem Achmetovem jsou podle britské BBC jednou z klíčových základen, které zbyly několika tisícům ukrajinských obránců v obleženém městě. O komplex se nyní svádějí boje.

22:42 - Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olena řekla, že již více než měsíc žije s dětmi odděleně od svého muže. Ten je chce chránit před nebezpečím, které mu hrozí. Zelenská to řekla stanici CNN.

21:53 - Spojené státy nepotvrdily zprávy o použití chemických zbraní na Ukrajině, mají však důvěryhodné informace o tom, že by je Rusko mohlo nasadit při své očekávané nové ofenzivě na východě země, řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

21:38 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život nejméně 1892 civilistů, dalších přinejmenším 2558 civilistů utrpělo zranění. Uvedl to Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva.

20:59 -  Na Ukrajině byl zatčen významný proruský politik Viktor Medvedčuk Země ho stíhá za vlastizradu. Medvedčuk má dobré vztahy s ruskou elitou.

Ukrajina zatkla Putinova spojence Medvedčuka

Válka na Ukrajině

20:40 - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier nenavštíví Kyjev, kam se chystal. Připustil, že tam není vítán.

Německý prezident chtěl do Kyjeva za Zelenským. Ten návštěvu odmítl

Válka na Ukrajině

19:30 - Ruské jednotky během okupace Buče zabily přes 400 civilistů, uvedl šéf kyjevské regionální obrany Oleksandr Pavljuk.

19:21 - Po sociálních sítích koluje video údajně zachycující převoz ruských raketových systémů k hranicím s Finskem, upozornil server Daily Mail. Video není možné ověřit. Vladimir Putin v pondělí svého severního souseda důrazně varoval před vstupem do NATO.

19:09 - Americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson spolu hovořili o nutnosti urychlit pomoc Ukrajině. Chtějí zvyšovat ekonomický tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina.

18:59 - Ve městě Severodoněck bylo od začátku ruské invaze na Ukrajinu pohřbeno asi 400 civilistů, uvedly místní úřady, aniž by upřesnily, proč lidé zemřeli.

18:30 - Evropský parlament spustil twitterový účet v ukrajinštině, který má za úkol informovat Ukrajince o tom, jak EU pomáhá v aktuální situaci.

18:15 - Čerpadlářská skupina Sigma Group z Lutína na Olomoucku kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině ukončila všechny své obchodní aktivity v Rusku a odstoupila od budování společného podniku na výrobu čerpadel ve Voroněži. Sdělilo to vedení společnosti Sigma Group, která v jaderné energetice dlouhodobě spolupracovala například s ruským Rosatomem.

Sigma Group končí obchodní aktivity v Rusku

Domácí

17:36 - Podle odhadu starosty obléhaného města bylo od začátku ruské invaze v Mariupolu zabito kolem 21 000 civilistů, napsala agentura Reuters.

Tragédie v Mariupolu pokračuje. Mrtvých civilistů může být přes 20 tisíc

Válka na Ukrajině

17:10 - Ukrajinské úřady uvedly, že zmařily pokus ruských hackerů poškodit ukrajinskou elektrickou síť prostřednictvím kybernetického útoku. Zástupce šéfa úřadu pro speciální komunikaci a informační ochranu Viktor Žora řekl, že Rusko se proti Ukrajině snažilo zaútočit minulý týden.

17:04 - Jaderné palivové soubory do Jaderné elektrárny Temelín budou od roku 2024 dodávat americký Westinghouse a francouzská Framatome. Nyní se používá ruské palivo od společnosti TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom.

Palivo do Temelína už nebudou dodávat Rusové

Ekonomika

15:31 - Starosta ukrajinské Buče uvedl, že úřady doposud objevily 403 těl lidí, o nichž se domnívají, že je zabili ruští vojáci během okupace města.

15:19 - Jednání s Ukrajinou jsou na mrtvém bodě, Kyjev se odchýlil od toho, na čem se obě strany dohodly při diskusích v Istanbulu, řekl Putin.

15:17 - Zprávy o násilnostech v Buči jsou falešné, řekl ruský prezident Vladimir Putin po jednání s běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Běloruský vůdce tvrdí, že Buča je následkem britské operace.

Lukašenko přišel s další absurditou: Za masakr v Buči můžou Britové

Válka na Ukrajině

15:15 - Speciální vojenská operace na Ukrajině, jak Moskva nazývá invazi, jde podle plánu, řekl ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentura Reuters.

14:52 - Ruský prezident Vladimir Putin po jednání s běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem zdůraznil, že v podmínkách západních sankcí je nutné upevňovat integraci obou zemí. Rusko pokládá Bělorusy za bratry, řekl Putin na společné tiskové konferenci na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východu. Přislíbil také let běloruského kosmonauta do vesmíru v příštím roce.

13:50 - Na Donbas směřuje velká kolona ruské armády, uvedla televize CNN.

13:12 - V ubytování humanitárního typu, například tělocvičnách, zůstává jen na 900 lidí z celkem asi 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, řekl premiér Petr Fiala.

12:31 - Česko chce během předsednictví EU uspořádat dárcovskou konferenci na pomoc Ukrajině. Země potřebuje perspektivu brzkého vstupu do EU, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský.

12:26 - Ministr zahraničí Jan Lipavský bude chtít během českého předsednictví Evropské unii pozastavit dovoz ropy z Ruska. Je potřeba minimalizovat styky s Ruskem, řekl.

Lipavský: Česko chce během předsednictví EU řešit odstřihnutí od ruské ropy

Domácí

12:10 - Ruská armáda dostává zbraně od šíitských milicí v Iráku, uvedl britský list The Guardian na základě svých zjištění. Další zbraně podle něj dodává Rusku i Írán, protože ruské jednotky spotřebovaly velké množství munice, zejména raket, a utrpěly značné ztráty na technice.

Rusku docházejí zbraně, pašuje je z Iráku a Íránu, píše Guardian

Evropa

12:03 - Obránci Mariupolu, kteří kritizovali velení ukrajinské armády, tvrdí, že pokračují v boji. Mají ale málo munice a nevědí, jak dlouho vydrží.

11:54 - Ruští vojáci se jako v Buči chovali ve všech městech, která okupovali, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj litevským poslancům. EU vyzval k dalším sankcím vůči Rusku.

11:50 - Výrobce telekomunikačních zařízení Nokia se stahuje z ruského trhu. Uvedla to v úterý agentura Reuters s odvoláním na šéfa společnosti. Finská značka tak postupuje přísněji než její švédský konkurent Ericsson, který v pondělí oznámil, že pozastavuje na neurčito svůj byznys v Rusku. Nokia už na začátku března v reakci na ruskou invazi na Ukrajině oznámila přerušení dodávek do Ruska.

Nokia se stahuje z Ruska

Mobil

11:41 - Pražské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny bude od čtvrtka fungovat v budově u metra Vysočanská, kam se přesune z Kongresového centra.

11:36 - Japonsko nově zmrazilo majetky 398 Rusů. Sankce dopadnou i na některé společnosti a zakazují také dovoz některých ruských produktů, například vodky.

11:26 - V troskách zničené Borodjanky záchranáři pokračují v pátrání po lidech zavalených v sutinách. Z nich však vyzvedávají většinou už jen mrtvá těla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Borodjance pátrají po obětechVideo: Reuters

11:14 - Ve městě Buča u Kyjeva pokračuje vyzvedávání ostatků z masového hrobu, který po sobě zanechaly ruské jednotky. Dosud z něj vyzvedli 46 zabitých civilistů, některé se svázanýma rukama za zády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z masového hrobu v Buči vytáhli 46 těl, probíhá jejich identifikaceVideo: Reuters

11:04 - Japonsko uvalilo další sankce na ruské jednotlivce i společnosti a zakázalo dovoz některých produktů. Na seznamu jsou i dcery ruského prezidenta Vladimira Putina.

10:50 - Střet s protiruskými silami na Ukrajině byl nevyhnutelný, byl jen otázkou času, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin podle agentury TASS při návštěvě kosmodromu Vostočnyj.

Střet s protiruskými silami na Ukrajině byl nevyhnutelný, prohlásil Putin

Evropa

10:48 - Rusko podle listu The Guardian dostává z Iráku s pomocí Íránců pro boje na Ukrajině vojenské vybavení včetně granátometů a protitankových střel.

10:42 - Do českých základních škol zatím nastoupilo 23 204 žáků z Ukrajiny. Mateřské školy evidují 3310 dětí. Volné kapacity jsou přitom řádově vyšší. V úterý to uvedlo ministerstvo školství, které zjišťovalo situaci v jednotlivých krajích. Další tisíce míst však bude možno vytvořit až od příštího školního roku.

Do škol a školek nastoupilo přes 26 tisíc dětí z Ukrajiny

Domácí

10:24 - Ukrajinské ministerstvo obrany podle náměstkyně prověřuje informace o chemických zbraních v Mariupolu. Mohlo jít o fosforovou munici, připustila.

10:21 - Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o bezmála 20 tisíc vojáků, stovky tanků, 157 letadel a 140 vrtulníků, uvedl ukrajinský generální štáb. Ruské ministerstvo obrany naopak ohlásilo, že ruská armáda zničila 130 ukrajinských letadel, 99 vrtulníků, 244 protileteckých raketových zbraní a 443 dronů. Tvrzení stran o ztrátách způsobených nepříteli nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

9:40 - Ruští vojáci při ostřelování Chmelnycké oblasti na západě Ukrajiny zasáhli muniční sklad, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

9:37 - Na východě Ukrajiny civilistům otevře devět humanitárních koridorů, kterými se mohou evakuovat. Osobními vozy mohou lidé odjet i z Mariupolu.

9:29 - Ruský dron podle ukrajinských úřadů shodil v pondělí na přístav Mariupol toxickou látku. Podle poslankyně Ivanny Klympušové to zřejmě byla chemická zbraň. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to však zatím nepotvrdil. Západ to míní prošetřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám