Hlavní obsah

Střet s protiruskými silami na Ukrajině byl nevyhnutelný, prohlásil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Střet s protiruskými silami na Ukrajině byl nevyhnutelný, byl jen otázkou času, prohlásil v úterý ruský prezident Vladimir Putin během návštěvy kosmodromu Vostočnyj. Informovala o tom ruská agentura TASS. Ruská armáda podle Putina jedná během „speciální vojenské operace“, jak Moskva válku na Ukrajině nazývá, „odvážně, kompetentně, účelně a efektivně“ a používá nejmodernější typy zbraní.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

„Ukrajina se začala měnit v protiruské opěrné body, začaly tam růst výpěstky nacionalismu a neonacismu, které existují již delší dobu,“ uvedl Putin. „Růst neonacismu byl speciálně pěstován a střet Ruska s těmito silami byl nevyhnutelný, vybrali si pouze čas k útoku,“ zdůraznil Putin.

Během návštěvy kosmodromu poznamenal, že by zvlášť chtěl vyzdvihnout ruské letecké síly. „Naši důstojníci se účastní speciální vojenské operace na Donbasu na Ukrajině. Poskytují pomoc lidovým republikám. Jednají odvážně, kompetentně, účelně a efektivně, používají nejmodernější typy zbraní s jedinečnými vlastnostmi,“ řekl Putin.

Naše cíle jsou ušlechtilé, tvrdí Putin

Šéf Kremlu je přesvědčen, že cílů operace na ochranu Donbasu bude dosaženo. „Tak to bude. Není pochyb, že ozbrojené síly dosáhnou stanovených cílů. Cíle jsou naprosto pochopitelné, jsou ušlechtilé,“ zdůraznil Putin. Podle něj kyjevské úřady, „tlačené Západem, odmítly splnit Minské dohody zaměřené na mírové řešení problémů. Donbasu“.

Putin také řekl, že se Rusko nehodlá izolovat od zbytku světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z masového hrobu v Buči vytáhli 46 těl, probíhá jejich identifikaceVideo: Reuters

Rusko vojensky napadlo sousední Ukrajinu 24. února s proklamovaným cílem zemi „demilitarizovat a denacifikovat“.

Ruská státní agentura otevřeně píše: Ukrajina nesmí existovat

Evropa

Moskvě se nicméně nedaří uskutečnit původní plán bleskově obsadit Kyjev a dosadit tam loutkovou vládu.

Ani po 48 dnech invaze se ruské síly dosud nemohou pochlubit výraznějším úspěchem, snad s výjimkou dobytí Chersonské oblasti, přiléhající k anektovanému Krymu.

Očekává se ofenziva na Donbase

Ruská vojska se od hlavního města stáhla a přesouvají se na východ a jih Ukrajiny. Očekává se prudká ofenziva na Donbase.

Podle Putina bylo Rusko donuceno ochránit Rusy na Donbasu, kteří měli být osm let vystavení šikaně a genocidě ze strany kyjevského režimu, ačkoliv k tomuto tvrzení Kreml nepřinesl jediný důkaz kromě poukazování na zákon prosazující ukrajinštinu na úkor ruštiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajina napočítala v Kyjevské oblasti 1200 civilistů zabitých ruskými jednotkamiVideo: Reuters

Pravděpodobné plány Moskvy naznačuje komentář nedávno publikovaný státní agenturou RIA Novosti s názvem „Co by mělo Rusko udělat s Ukrajinou“, v němž se otevřeně píše o tom, že Ukrajina nesmí existovat a že její obyvatelstvo musí být kolektivně potrestáno za odklon od Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám