Hlavní obsah

Rusku docházejí zbraně, pašuje je z Iráku a Íránu, píše Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda dostává zbraně od šíitských milicí v Iráku, uvedl britský list The Guardian na základě svých zjištění. Další zbraně podle něj dodává Rusku i Írán, protože ruské jednotky spotřebovaly velké množství munice, zejména raket, a utrpěly značné ztráty na technice.

Foto: Profimedia.cz

Do Ruska měly jít i dva kusy salvových raketometů ASTROS II (na snímku je verze pro Indonésii)

Článek

List The Guardian to zjistil od sítí pašeráků zbraní. Podle nich byly z Iráku dodány raketové granátomety i protitankové střely, které měly irácké šíitské milice Sil lidové mobilizace napojené na Teherán.

Ty byly převezeny přes irácko-íránskou hranici 26. března, uvedl velitel milice, která kontroluje přechod Salamdža. Íránci je pak převzali a dopravili na pobřeží Kaspického moře.

NATO pošle Ukrajině víc zbraní

Svět

Do Íránu také putovaly salvové raketomety brazilského původu Astros II s dělostřeleckým radarem vyráběné v Iráku pod názvem Sajil 60.

Mají je ve verzích pro odpalování raket SS30 ráže 127 mm s dostřelem 30 km a SS-40 ráže 180 mm s dostřelem až 40 km. Ty měly být přepraveny přes hranici 1. dubna

„My se nestaráme, kam těžké zbraně jdou,” uvedl jeden příslušník milice. „Cokoli, co je proti USA, nás rozradostní,“ řekl příslušník milice s tím, že nyní raketomety nepotřebují.

Všechny zbraně putovaly na třech lodích – dvou plujících pod ruskou vlajkou a jednou pod íránskou – z íránského přístavu Bandat Anzali do Astrachaně v deltě ústí Volhy.

Ukrajinští vojáci ukořistili termobarické zbraně Rusů

Válka na Ukrajině

„To, co Rusové nyní potřebují na Ukrajině, jsou rakety,“ uvedl istanbulský expert Yörük Isik a podotkl, že se podobné dodávky těžko identifikují.

„Není to typ činnosti, která by se mohla zachytit ze satelitů, protože se mohou převážet v kontejnerech a velkých bednách,“ dodal Isik.

Salvové raketomety byly rozmontované. Převoz navíc usnadnilo, že přechod s Íránem kontroluje šíitská milice.

Dodávka systému protivzdušné obrany? 

Stejný zdroj z milice uvedl, že Írán věnoval Moskvě svůj systém protivzdušné obrany Bavar 373, který je podobný ruskému S-300. Teherán také údajně vrátil Rusku systém S-300.

Samo použití sítě pašeráků zbraní ukazuje posun v rovnováze sil, když do Ruska proudí zbraně od jeho spojenců, kteří dosud zbraně od Ruska přijímali.

Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky na osvobození Mariupolu

Válka na Ukrajině

Expert z Carnegieho blízkovýchodního střediska Mohamed Hage Ali uvedl, že důvodem dodávek může být i to, že Čína je velmi opatrná ohledně exportu zbraní do Ruska, aby nečelila sankcím.

„Írán jako součást osy si chce být jist, že Rusko v tomto konfliktu neprohraje. Kdyby byl Putinův režim destabilizovaný, mělo by to na Írán velký dopad zejména v Sýrii, kde Damašek závisí na Rusku a ruské vzdušné podpoře,“ řekl listu The Guardian.

Sankce komplikují výrobu a opravu obrněné techniky 

Podle listu na Rusko tvrdě dopadly sankce, které zakazují export zboží dvojího užití (tedy civilního i vojenského) do Ruské federace, zejména některé elektroniky a optických zařízení.

Ruské závody už nemohou vyrábět některé díly pro tanky, které jsou potřeba nejen při novovýrobě, ale i při jejich opravách.

Kuleba v NATO: Dodejte nám zbraně, my obětujeme životy

Evropa

Západní experti odhadují, že minimálně 29, ale možná až 38 ruských taktických praporových uskupení ze 125 nasazených ve válce nyní není možné už nasadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám