Hlavní obsah

Pekarovou naštval bývalý Putinův poradce. Chce prodat jeho dárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odmítá dárek od Vjačeslava Volodina, který mimo jiné prohlásil, že by Češi měli být vděčni za okupaci. Bronzový talíř od bývalého poradce Vladimíra Putina, jenž je v současnosti protějškem Pekarové Adamové jako předseda dolní komory ruského parlamentu, sice nedostala ona, vadí jí ale, že je vystavený ve sněmovní vitríně. Proto se rozhodla jednat a talíř odstranila.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Článek

Svůj záměr oznámila ve středu na Twitteru a doplnila ho o krátké video.

„Vjačeslav Volodin, který tvrdí, že bychom měli být vděčni za okupaci, dal mému předchůdci (Radku Vondráčkovi za ANO – pozn. red.) ‚dárek‘. Je nepřijatelné, aby byl vystaven v PS. Může ale posloužit dobré věci,“ oznámila šéfka Sněmovny.

Rozhodla se, že kontroverzní talíř dá k dispozici do veřejné soutěže. Jeho vyvolávací cenu stanovila na 9600 korun, a to nikoli náhodou. „Je to cena jedné neprůstřelné vesty,“ uvedla.

Pekarová: Nemůžeme už žít nad poměry a nezdravě zvyšovat platy

Domácí

Volodin se loni v dubnu vyjadřoval ke kauze „Vrbětice“. Podle něj si Česko začalo uvědomovat, že se kvůli obviňování Ruska zahnalo do kouta a zničilo vztahy budované diplomaty.

A zároveň se zastal prezidenta Miloše Zeman, který tehdy nevyloučil, že výbuch ve Vrběticích mohl být také výsledkem neprofesionální manipulace s výbušninami.

Reklama

Výběr článků

Načítám