Hlavní obsah

K výměně Putinova spojence Medvedčuka nedojde. Není Rus, zní z Kremlu

Kyjev

Rusko zřejmě nevyhoví návrhu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který uvažoval o výměně zatčeného proruského politika Viktora Medvedčuka za ukrajinské občany držené v zajetí ruskou armádou. Kreml uvedl, že Medvedčuk není ruský občan, a neví, zda chce, aby se Rusko podílelo na rozhodování o jeho osudu.

Foto: Volodymyr Zelenskyj/Facebook

Viktor Medvedčuk

Článek

„Medvedčuk není ruským občanem. Nemá nic společného se speciální vojenskou operací a je to zahraniční politik. Vůbec nevíme, zda si přeje nějaké zapojení Ruska do řešení této situace,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Prezidentův mluvčí ale zároveň dodal, že Kreml bude osud proruského politika nadále sledovat.

Peskov Medvedčukovi poděkoval za „řešení humanitárních otázek“ a uvedl, že „vždy stál o mír, byl proti válce a učinil těžké rozhodnutí zůstat na Ukrajině a zúčastnit se procesu vůči své osobě“.

Ukrajina zatkla Putinova spojence Medvedčuka

Válka na Ukrajině

Medvedčuka zatkly ukrajinské bezpečnostní složky v úterý.

Soud na něj uvalil už v minulosti domácí vězení v souvislosti se dvěma kauzami, které se týkaly těžby ropy a plynu v Černém moři a napomáhání činnosti teroristické organizace prostřednictvím dodávek uhlí z dočasně okupovaných území Donbasu.

Vyšetřován je také pro podezření z vlastizrady. Medvedčuk sám tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin je kmotrem jeho dcery.

K zadržení Medvedčuka se ve středu vyjádřila i jeho manželka, televizní moderátorka Oksana Marčenková, která na platformě YouTube zveřejnila vzkaz určený ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Marčenková žádala o okamžité propuštění svého manžela.

Manželka se obrátila na Turecko

„Je pronásledován z politických důvodů v rozporu se zákony Ukrajiny a mezinárodním právem. Jeho život by neměl být ohrožen. Čekám na vaši odpověď,“ řekla Marčenková.

Zelenskyj na videu vyjmenoval, jaké zbraně Ukrajina potřebuje

Evropa

Také ona zopakovala, že Medvedčuk vždy stál o mír a harmonii na Ukrajině. Jeho zadržení označila za projev terorismu. O pomoc žádala u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

„Velmi se bojím o jeho život. Máte velkou autoritu. Žádám vás, drahý pane prezidente, abyste využil svého vlivu k záchraně a propuštění mého manžela,“ obrátila se Marčenková na Erdogana.

Zelenskyj už v úterý navrhoval, aby byl Medvedčuk vyměněn za ukrajinské zajatce a že by ukrajinské orgány činné v trestním řízení měly takovou možnost zvážit.

Válku na Ukrajině zavinilo NATO, myslí si 45 procent Slováků

Evropa

Ukrajinské ministerstvo vnitra dodalo, že Medvedčuka lze vyměnit, ale nejprve by bylo správné ho odsoudit nebo od něj získat důležité informace.

Medvedčuk je ukrajinský právník, oligarcha a od roku 2019 je také členem tamního parlamentu za Opoziční platformu – Pro Život.

Je předsedou proruské politické organizace Ukrajinská volba a odpůrcem vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám