Hlavní obsah

Německý prezident chtěl do Kyjeva za Zelenským. Ten návštěvu odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Kyjev
Aktualizováno

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier chtěl ve středu odcestovat do Kyjeva, aby tak vyjádřil „solidaritu s Ukrajinou“, ale plány nakonec zrušil. Jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj prý o takovou návštěvu teď nestojí, píše německý list Bild. Důvodem jsou Steinmeierovy vazby na Rusko a skutečnost, že prosazoval plynovod Nord Stream 2. Kyjev naopak na návštěvu zve německého kancléře Olafa Scholze.

Foto: Profimedia.cz

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Článek

Steinmeier chtěl do hlavního města Ukrajiny vyjet ještě s polským prezidentem Andrzejem Dudou a jejich estonskými, litevskými a lotyšskými protějšky. Cílem bylo vyslat jasný signál evropské solidarity s Ukrajinou.

„Byl jsem připraven to udělat, ale evidentně – a beru to na vědomí – si to v Kyjevě nepřáli,“ řekl Steinmeier při úterní návštěvě Varšavy.

Zelenskyj: Rusko na východě Ukrajiny shromažďuje tisíce vojáků k další ofenzivě

Válka na Ukrajině

Kancelář prezidenta obdržela z Kyjeva jasné prohlášení, že v tuto chvíli není ukrajinská strana připravena na žádné jednání.

Důvody odmítavého postoje Ukrajinců k takové návštěvě osvětlil pro deník Bild jeden z ukrajinský diplomatů: „Všichni víme o Steinmeierových úzkých vazbách na Rusko, které jsou formovány mimo jiné Steinmeierovou formulí. Momentálně není v Kyjevě vítán. Uvidíme, jestli se to zase změní.“

Ukrajinský vyjednavač: Rozhovory o míru pokračují. Rusové s prohlášeními taktizují

Válka na Ukrajině

Steinmeierovou formulí se označuje návrh implementace jednoho z bodů Minských dohod z února 2015, který předložil Steinmeier jako tehdejší německý ministr zahraničí.

Týkal se toho, že by v separatistických republikách na Donbasu byl vyhlášen speciální status v případě, že by ho tamní obyvatelé schválili v transparentních volbách podle standardů OBSE a také podle ukrajinského práva.

U Kyjeva objevili další masový hrob

Válka na Ukrajině

Steinmeier coby šéf německé diplomacie udržoval úzké vztahy například s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Byl rovněž aktivním zastáncem kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 a je považován za architekta vstřícné politiky vůči Ruské federaci, připomíná server Ukrajinska Pravda.

Zelenskyj mluvil se Scholzem. Přístup Německa se mění, ocenil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám