Hlavní obsah

Biden: Rusko páchá na Ukrajině genocidu

Washington

Americký prezident Joe Biden v úterý večer uvedl, že si stojí za svým tvrzením, že Rusko páchá na Ukrajině genocidu, které poprvé pronesl o několik hodin dříve. Ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil, že se snaží „zničit myšlenku, že je možné být Ukrajincem“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Bidenova slova ocenil.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident USA Joe Biden

Článek

„Ano, označil jsem to za genocidu. Je čím dál jasnější, že se Putin snaží zničit myšlenku, že je vůbec možné být Ukrajincem,“ řekl americký prezident novinářům Biden před odletem z Iowy, kde poprvé použil termín genocida v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině.

V Buči exhumují těla z masového hrobu. Přeživší poznávají své blízké

Válka na Ukrajině

O tom, zda jednání ruských sil na Ukrajině odpovídá mezinárodní definici genocidy, budou podle Bidena muset rozhodnout právníci. Sám si to však myslí: „Podle mě to tak ale určitě vypadá. Objevují se další důkazy o strašných věcech, které Rusové na Ukrajině provedli, a my se budeme o té devastaci dozvídat jen stále více a více a necháme právníky, aby rozhodli na mezinárodní úrovni, zda to lze kvalifikovat jako genocidu.“

Biden vyřkl slova o genocidě několik dní poté, co rakety zasáhly nádraží v Kramatorsku, přes které se evakuovali civilisté z Donbasu, a také po neověřených tvrzeních o nasazení chemických zbraní v Mariupolu.

Další příšerné zvěrstvo spáchané Rusy, odsoudil Biden útok v Kramatorsku

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Zelenskyj Bidenovo vyjádření ocenil na Twitteru: „Skutečná slova skutečného lídra. Nazývat věci pravými jmény je nezbytné, abychom se postavili zlu. Jsme vděčni za dosud poskytnutou americkou pomoc a naléhavě potřebujeme další těžké zbraně, abychom zabránili dalším ruským zvěrstvům.“

Biden poprvé mluvil o genocidě

Biden v úterý podle světových agentur v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině termín genocida použil poprvé: „Rozpočet vaší rodiny, možnost natankovat, nic z toho by nemělo záviset na diktátorovi, který vyhlašuje válku a páchá genocidu na druhém konci světa,“ řekl prezident v projevu v Iowě s odkazem na Putina.

Ještě minulý týden Biden řekl, že se nedomnívá, že by se ruské síly na Ukrajině dopouštěly genocidy, ale uvedl, že se jedná o „válečné zločiny“, napsala agentura AP.

Biden označil Putina za válečného zločince a vyzval k dalším protiruským sankcím

Válka na Ukrajině

Biden koncem března při návštěvě Varšavy na adresu Putina řekl: „Proboha, tenhle muž nemůže zůstat dál u moci.“ Posléze Bílý dům vysvětloval, že tím Biden nevyzýval ke změně režimu v Rusku a k odchodu Putina, ale k tomu, že je potřeba, aby Putin ztratil moc nad ukrajinským územím i v širším regionu.

„Vyjádřil jsem morální rozhořčení, které jsem vůči tomuto muži cítil. Nevyjadřoval jsem změnu politiky,“ upřesnil Biden o několik dní později.

Biden odmítl, že by vyzýval ke změně režimu v Rusku. Nemůže zůstat u moci, řekl o Putinovi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám