Hlavní obsah

Ruská televize vysílá průhledně zfalšovanou reportáž BBC o Kramatorsku

Moskva

Tváří se jako BBC, vypadá jako BBC, ale není to BBC. Ruští propagandisté vytvořili video obviňující Ukrajince z útoku na nádraží v Kramatorsku, které na první pohled působí jako z dílny britské veřejnoprávní stanice. Kostrbatá angličtina a evidentně zavádějící tvrzení však tuto dezinformaci rychle demaskují.

Foto: Nexta/Twitter

Fejkové video ruských propagandistů

Článek

Na existenci falešného videa upozornila například běloruská nezávislá stanice Nexta. „Nyní video aktivně šíří prokremelští propagandisté. Na oficiálních stránkách BBC žádné takové video není,“ napsala Nexta.

BBC záhy potvrdila, že video je falešné, a uvedla, že podnikla kroky k jeho stažení. Ruská státní televize Rossija 24 ho ale mezitím stačila odvysílat v živém přenosu.

Falešná reportáž je vytvořena ve stylu krátkých zpravodajských videí, které BBC News pravidelně publikuje na svých sociálních sítích.

Při prvním zběžném pohledu jde o poměrně přesvědčivou dezinformaci, jelikož logo, font textu a předěly skutečně odpovídají tomu, co britští novináři používají.

Rakety, které zabíjely na nádraží, nepoužíváme, tvrdí Rusko. Není to pravda

Evropa

V tomto videu se tvrdí, že raketa Točka-U, která minulý pátek dopadla na nádraží v ukrajinském městě Kramatorsk a zabila téměř 60 lidí, má na sobě sériové číslo, které údajně dokazuje, že jde o vlastnictví ukrajinské armády.

Ve skutečnosti sériové číslo, v tomto případě Š9157, pouze odkazuje k místu výroby, konkrétně k továrně v ruském městě Votkinsk. Odtud mají točky jak Ukrajinci, tak Rusové, ale i proruští separatisté na Donbasu. Číslo tak nedokazuje nic.

Další příšerné zvěrstvo spáchané Rusy, odsoudil Biden útok v Kramatorsku

Válka na Ukrajině

Nepravost údajného „videa BBC“ pak prozrazuje i samotný text, který je napsán velmi neohrabanou angličtinou. V popiscích je navíc řada zavádějících a citově zabarvených tvrzení, podle kterých lze jednoduše poznat, že je nepsal novinář.

Běžní Rusové, jimž je zřejmě padělek primárně určen, ale snadno získají dojem, že údajný ukrajinský podvod je jasně potvrzen, když to přiznává i sama BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám