Hlavní obsah

Šéf policie v Rumunsku čekal po tísňovém volání na instrukce mafie. Stopařku našli zavražděnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Při vyšetřování vražd několika dívek v Rumunsku vyšlo najevo, že šéf okresní policie Nicolae Alexe před zahájením pátrání čekal na instrukce od místního mafiánského bosse Remuse Radoie. Informoval o tom v úterý server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

Foto: Bogdan Danescu, ČTK/AP

Policisté odvádějí podezřelého Gheorgheho Dincu

Článek

Patnáctiletá Alexandra Macešanuová, která byla zavražděna poté, co cestovala stopem pravděpodobně do města Caracal z nedaleké vesnice, o svém únosu 25. července ještě stihla informovat policii.

V ten den během dopoledne třikrát za sebou telefonovala na tísňovou linku 112 a žádala o pomoc. Uvedla, že ji někdo unesl, zbil a znásilnil poté, co jí nabídl svezení. Uvedla i místo, kde se to stalo, a to, že ji násilník vězní.

Když policejní šéf dostal informaci o telefonním hovoru, kde Macešanuová prosí o pomoc, nedal pokyn, aby policie hned začala dívku hledat. Místo toho kontaktoval Remuse Radoie - majitele bezpečnostní agentury, kterého rumunská média popisují jako místního mafiána. Volal mu hned desetkrát.

Zaslal mu k prověření dvě telefonní čísla a značku, a dokonce poslal zprávu, v níž ho žádal o instrukce. Radoiovo pátrání ale nikam nevedlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rumunskem otřásl případ dvou zavražděných stopařek, k vraždě se přiznal 66letý mužVideo: Reuters

Policie se nejspíš i proto do domu pachatele dostala až za 19 hodin, to už ale byla dívka mrtvá. Na místě byly nalezeny Alexandřiny pozůstatky na dně sudu s kyselinou. K vraždě se přiznal bývalý automechanik Gheorghe Dinca.

Kromě Macešanuové měl zavraždit také 18letou Luizu Melencuovou, která byla pohřešovaná od dubna.

Případ pobouřil veřejnost a vyvolal demonstrace v Bukurešti a dalších městech proti vládě sociálnědemokratické premiérky Vioriky Dancilaové a proti policii, která je podle kritiků zkorumpovaná a nekompetentní.

Kvůli kauze už přišli o funkci dva členové vlády, policejní prezident i několik místních policistů, včetně Alexeho.

Rumunský novinář a komentátor Stelian Tanase uvedl, že Rumunsko na místní úrovni ovládají klany složené z „politiků, mafiánů a žalobců, které využívají zdroje ve svůj prospěch a v neprospěch obyčejných obyvatel”.

„Rumuni nevěří policii (...) Mafiáni mají podíl na zakázkách na lokální úrovni, ovládají instituce a lidi, včetně šéfů policie (...) a zkorumpovaných politiků,” uvedl Tanase. Dodal, že situace v chudém regionu kolem Caracalu není v Rumunsku žádnou výjimkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám