Hlavní obsah

Policejní skandál v Rumunsku: Zavražděná dívka třikrát prosila o pomoc na tísňové lince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf rumunské policie Ioan Buda skončil poté, co úřadům trvalo údajně 19 hodin, než se jim podařilo najít 15letou unesenou dívku zoufale prosící telefonicky o pomoc. Bylo však pozdě, únosce oběť zbil, znásilnil a nakonec zavraždil. Případ vyvolal demonstrace v několika městech, čistku ve vedení policie i kritiku policejní práce z nejvyšších pater politiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rumunskem otřásl případ dvou zavražděných stopařek, k vraždě se přiznal 66letý mužVideo: Reuters

 
Článek

Patnáctiletá Alexandra Macešanuová údajně cestovala autostopem do jihorumunského města Caracal z nedaleké vesnice. Ve čtvrtek dopoledne třikrát za sebou telefonovala na tísňovou linku 112 a žádala o pomoc. Uvedla přitom, že ji unesl, zmlátil a znásilnil muž, který jí zastavil a nabídl svezení.

K vraždě dívky se v neděli přiznal 65letý muž, kterého policie zadržela již v pátek. S odvoláním na jeho advokáta o tom informoval server Digi24.

Bývalý automechanik, který si přivydělával jako řidič taxíku, Gheorghe Dinca je ve vazbě od pátku, kdy jej policisté zadrželi pro podezření z únosu a vraždy dívky, jež zmizela ve středu. „Ty činy přiznal,” řekl v neděli novinářům stručně Dincaův právník Bogdan Alexandru, podle kterého se jeho klient přiznal i k vraždě 18leté Luizy Melencuové, jež se pohřešovala od dubna.

Foto: Bogdan Danescu, ČTK/AP

Policisté odvádějí podezřelého Gheorgheho Dincu

Případ vyvolal v Rumunsku značnou pozornost především kvůli postupu policie. Dívka údajně cestovala ve středu autostopem mezi vesnicí Dobrosloveni, v níž bydlela, a městem Caracal, ve kterém má dům podezřelý Dinca.

Pomoci se nedočkala, rozpustil ji v kyselině

Ačkoliv se unesená dívka ve čtvrtek dopoledne třikrát dovolala na tísňovou linku 112, pomoci se nedočkala. Policii trvalo 16 hodin, než se jí podařilo lokalizovat telefon, ze kterého dívka volala, a další tři hodiny policisté před Dincovým domem čekali na povolení k domovní prohlídce, které však podle rumunských zákonů v naléhavých případech není potřeba. Podle rumunských médií dokonce Dincova sousedka upozornila na křik z jeho domu, policie se ale jejím oznámením nezabývala.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Rumunskem otřásl případ dvou zavražděných stopařek

Když policisté konečně do domu v noci na pátek vrazili, nalezli tam lidské pozůstatky na dně sudu s kyselinou a šperky, které patřily 15leté Alexandře. Na pozemku v městečku Caracal objevila policie také další pytle se zamrazeným masem „nezvířecího původu“. Podle rumunských médií v současnosti policisté muže podezřívají přinejmenším ze tří vražd. Nalezené lidské pozůstatky se zatím identifikovat nepodařilo.

Případ vyvolal demonstrace

Případ vražd na jihu země vyvolal v Rumunsku pobouření. Tisíce Rumunů demonstrovaly v sobotu večer v Bukurešti a dalších městech proti vládě sociálnědemokratické premiérky Vioriky Dancilaové a proti policii, která je podle nich zkorumpovaná a nekompetentní. Stát v případě vražd v Caracalu podle demonstrantů selhal a mladou dívku nechal na holičkách.

Své funkce museli od pátku opustit šéf rumunské policie Ioan Buda a prefekt a policejní ředitel župy Olt, ve které městečko Caracal leží. Premiérka Dancilaová v sobotu řekla, že zvažuje vypsání referenda o zpřísnění trestů za znásilnění, vraždy a zneužívání dětí.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Lidé demonstrovali v sobotu v centru Bukurešti proti vládě a policii, která je podle nich zkorumpovaná a nekompetentní

Ke kritice úřadů se přidal také rumunský prezident Klaus Iohannis, který dal najevo, že rezignace a propuštění několika činitelů byly „nutné, nikoli ale dostatečné“. Podle prezidenta, který vzešel z opoziční Národní liberální strany (PNL), případ ukazuje, že kvůli korupčním praktikám mohou u policie pracovat i neschopní lidé. „Dokud budou někteří politici podporovat korupci, nekompetentnost a povyšování na základě jiných kritérií, než je odbornost, bude trpět celá společnost,“ napsal prezident na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám