Hlavní obsah

Rusko omezí vývoz zbraní, tvrdí britská vojenská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rusko nebude schopno plnit své závazky při exportu obrněných vozidel, uvedla ve čtvrtek britská vojenská rozvědka. Důvodem jsou podle ní velké ztráty na Ukrajině a sankce.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Zničená ruská obrněná technika u Buči

Článek

„Rusko s vysokou pravděpodobností nebude schopné plnit některé objednávky na export svých obrněných vozidel kvůli výjimečným požadavkům na tato vozidla ze strany vlastních ruských sil na Ukrajině a rostoucím dopadům západních sankcí,“ uvedla rozvědka.

Blog Oryx dokumentující ztráty v rusko-ukrajinské válce na základě fotografií zničené techniky uvedl, že Rusko od počátku invaze ztratilo na Ukrajině 1016 bojových vozidel pěchoty, z nichž bylo 665 zničeno a 260 se zmocnili Ukrajinci. Přišlo také o 530 obrněných vozidel, z nichž 352 bylo zničeno a 138 se zmocnil nepřítel. Odepsat muselo i 141 obrněných transportérů, z nichž 71 bylo zničeno a 57 se zmocnil nepřítel, a 32 minám odolných vozidel typu MRAP.

Rusko přišlo na Ukrajině o nejmodernější tank T-90M

Evropa

Značné ztráty utrpěly také ruské tankové jednotky, které přišly o 936 tanků, z nichž 570 bylo zničeno a 281 se zmocnil protivník. Mezi nimi bylo 20 moderních tanků T-90A dvou modernizovaných T-90M nebo 114 T-80 prototypu modernizované verze T-80UM2 a třicítky T-80BVM.

Rusové přišli na Ukrajině o jediný prototyp modernizovaného tanku T80UM2

Evropa

Britská rozvědka podotkla, že Rusko svůj vojenský průmysl považuje dlouhodobě a jeden z nejúspěšnějších při exportu. Nyní je však pod tlakem nejen kvůli nutnosti nahrazovat ztráty. Objevily se pochybnosti o kvalitách jeho výrobků kvůli špatným výkonům ruských sil na Ukrajině.

Výrobu některých typů navíc komplikují sankce, kvůli nimž se Rusku nedaří získávat potřebné komponenty do zaměřovacích zařízení a systémů řízení palby. Trpí nedostatkem čipů.

Válka na Ukrajině postihne ruský export zbraní

Svět

Rozvědka podotkla v této souvislosti, že Bělorusko zveřejnilo detaily o podobě doma modernizovaných tanků T.-72B. Podle něj je to zřejmě alternativa k modernizačnímu programu domluvenému s ruskou zbrojovkou UralVagonZavod.

Reklama

Výběr článků

Načítám