Hlavní obsah

Válka na Ukrajině postihne ruský export zbraní

Istanbul

Konflikt na Ukrajině a s ní související sankce silně omezí ruský export zbraní, uvedl turecký vojenský expert Arda Mevlutoglu. Podle něj výrobky ruského vojensko-průmyslového komplexu ztratí konkurenceschopnost, týkat se to bude zejména pokročilých zbraní, jako jsou systémy protivzdušné obrany anebo řízených střel.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský bitevní vrtulník Kamov Ka-52 Alligator

Článek

Problémem je, že moderní ruské zbraně závisejí na dovozových komponentech, zejména v oblasti elektroniky, kterou ovšem nebude moci nakupovat kvůli sankcím.

Problémem je, že moderní ruské zbraně závisejí na dovozových komponentech, zejména v oblasti elektroniky, kterou ovšem nebude moci nakupovat kvůli sankcím.

Ruský export zbraní poklesl po anexi Krymu v letech 2016 až 2020 na úroveň z let 2001 až 2005 a 2006 až 2010. V letech 2011 až 2015 byl přitom o 22 procent vyšší. I tak Rusko vyvezlo v roce 2020 zbraně za 15 miliard dolarů, přičemž mělo objednávky na dodávky zbraní za 50 miliard dolarů.

Nyní přijde pokles, protože na Rusko jsou uvaleny tvrdé sankce, a mnohé země si nebudou chtít dělat problémy tím, že by je porušovaly.

Hlavní zákazník, Indie, se už dívá jinam, Egypt taktéž

Od Ruska se navíc už v posledních letech začaly odvracet i někteří tradiční zákazníci, jako je Indie. Ta si koupila nejen americká námořní hlídková letadla P-8I Poseidon, protože Rusové taková nemají, ale také americké transportní stroje C-17 Globemaster III a bitevní vrtulníky Ah-64E Apache.

I tak ale podle Stockholmského institutu pro výzkum míru SIPRI představovaly vývozy do Indie v letech 2017 až 2021 27,9 procenta celkového ruského exportu zbraní.

Výpadek nahrazovaly dodávky do Číny, která se podílela v tomto období 21 procenty, a hlavně Egypta (12,6 %), kam stoupl export ruských zbraní mezi lety 2011 a 2021 o 430 procent. Káhira si objednala systémy protivzdušné obrany Tor M2 a Antej 2500, transportní vrtulníky Mi-17, bitevní vrtulníky Mi-35 a Kamov Ka-52 Alligator i 50 stíhacích letadel Mig-29M2. Nejmodernějších 24 Suchojů Su-35SE ovšem Egypt nepřevzal a koupil si další francouzské stroje Rafale. Významný je i vývoz do Alžírska (11,2 procenta).

Suchoje Su-35 a systém protivzdušné obrany S400 si plánovaly koupit Spojené arabské emiráty, ale ustoupily od toho, i když si postupně od poloviny 90. let pořídily několik set obrněných transportérů BMP-3, ale také systémy protivzdušné obrany Pancir S-1.

Rusko na dubajském aerosalónu zveřejnilo projekt nového letounu páté generace Suchoj Su-75, směřovaný na trh blízkovýchodních zemí, zejména Emirátů, které zrušily objednávku amerických strojů F-35. Místo suchojů si však objednaly francouzské stroje Rafale.

Egypt koupí 30 francouzských stíhaček Rafale, jejich prodeje stoupají

Blízký a Střední východ

Vytížené ruské zbrojovky

Mevlutoglu v analýze pro MENAaffaires upozornil, že ruské zbrojovky nyní budou vytíženy opravou techniky, její modernizací a výrobou nové, protože ruské ozbrojené síly přišly o velké množství techniky, celkem o nějakých 3000 vozidel, z nichž pět set připadá na tanky.

Rusové přišli na Ukrajině o jediný prototyp modernizovaného tanku T80UM2

Evropa

Slabiny ruských zbraní

Válka na Ukrajině také ukázala na slabiny části ruské techniky, zejména na nedostatečnou obranu tanků proti protitankovým střelám útočícím shora, dále letadel a vrtulníků proti protiletadlovým raketám, což ukázaly ztráty vrtulníků Kamov Ka-52 či bombardérů Suchoj Su-34. Sestřelen však byl i nejmodernější ruských letoun Suchoj Su-35, nabitý elektronikou. To zneklidnilo Čínu, která je také jejich uživatelem.

Čínu polekal sestřel ruského Suchoje Su-35S. Sama ho má ve výzbroji

Evropa

Izraelské útoky na Sýrii navíc už dříve ukázaly na slabiny systému protivzdušné obrany Pancir S-1.

ANALÝZA: Proč tanky na Ukrajině dopadají jako rytíři u Kresčaku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám