Hlavní obsah

Rusové přišli na Ukrajině o jediný prototyp modernizovaného tanku T80UM2

Kyjev

Rusko přišlo minulý týden o prototyp modernizované verze tanku T-80UM2. Ukázaly to záběry zveřejněné na sociálních sítích. Na věži tanku je vidět speciální zařízení Drozd-2, které mělo tank ochránit před protitankovými střelami.

Foto: Profimedia.cz

TankT-80 na Ukrajině u Chersonu

Článek

Obrázek zničeného prototypu zveřejnil specializovaný blog Oryx, který se věnuje ztrátám techniky ve válce na Ukrajině. Podle něj byl zničen nejspíše 17. března v sumské oblasti u města Trosťanec, kde docházelo k tvrdým bojům a Ukrajinci se tam zmocnili několika tanků T-80.

Foto: Ukrainian Ground Forces, Reuters

Opuštěný ruský tank T-80BVM v Sumské oblasti

Tank byl zřejmě součástí kolony vozidel, protože vedle něj je vidět zničené nákladní auto. Identifikovat typ bylo možné podle na věži namontovaného systému aktivní ochrany Drozd-2. Ta měla detekovat přilétající protitankovou střelu a pak ji zničit palbou tříštivé munice.

Modernizovaná verze T-80UM2 měla prodloužit životnost tanků T-80 z dob SSSR. Na modernizovaném podvozku T-80U je svařovaná věž s reaktivním pancířem Kaktus, který je nejen na věži, ale i na přední části trupu. Aby se tank lépe ochránil, byla zásoba munice pro automaticky nabíjený kanon ráže 125 mm zpod věže přesunuta dozadu. I tak ale exploze vytrhla věž z podvozku.

Server The Drive spekuloval, proč byl tank poslán do války, jestli to bylo způsobené nedostatkem techniky, nebo snahou ověřit jeho kvality v boji. Rusko občas vyvíjené zbraně posílá do konfliktů, což byl případ prototypu bojového letounu páté generace Suchoj Su-57, prototypu tanku T-14 Armata nebo vrtulníku Mi-28, které všechny působily v Sýri. T-14 se však na Ukrajině neobjevil.

Kde je nejmodernější ruský tank, kterým se Moskva chlubila?

Evropa

Vyloučit však nelze ani první možnost, protože se objevily záběry, jak jsou posily dopravovány na korbách sklápěček, a skutečnost, že se k frontě přesouvaly po kolejích do výzbroje nově zavedená obrněná bojová vozidla BMPT-72 Terminator 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám