Hlavní obsah

Rusko navrhlo okamžité prodloužení smlouvy o odzbrojení START

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská federace je připravena bez jakýchkoliv podmínek ještě do konce roku prodloužit platnost smlouvy o mezení strategických útočných zbraní (START). Ve čtvrtek to podle agentury TASS řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru Rusko zve

Článek

„Chci ještě jednou potvrdit pozici Ruské federace. Rusko je připraveno neprodleně, jak nejrychleji to jde, ještě do konce probíhajícího roku bez jakýchkoli předběžných podmínek prodloužit smlouvu START,“ řekl Putin s tím, že to říká oficiálně, aby se neobjevily nějaké dvojí trojí interpretace toho, co vlastně chtěl říci.

Ruský prezident zdůraznil, že smlouva brzo vyprší: „Všechny naše návrhy na prodloužení této smlouvy leží na stole, ale nedostali jsme žádnou reakci od partnerů.“

Smlouva START byla uzavřená mezi Moskvou a Washingtonem v roce 2010. Omezuje strategické útočné zbraně na 700 kusů nosičů, tedy mezikontinentálních balistických raket balistických raket vypalovaných z ponorek a strategických bombardérů, přičemž počet hlavic je maximálně 1550 hlavic. Smlouva bude platit do 5. února 2021. Podle dohody může být prodloužena o pět let.

NATO posílí obranu Pobaltí a Polska, upozorňuje i na vliv Číny

Evropa

Ruský prezident to řekl den poté, co skončil obroční summit NATO, který potvrdil, že Rusko dál představuje hrozbu. Putinovi se nelíbil zejména záměr militarizovat kosmos. Kreml také uvedl. že ho znepokojuje růst výdajů zemí NATO na obranu. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že ve srovnání s rokem 2016 stoupnou výdaje aliance na obranu příští rok o 130 a do roku 2024 o 400 miliard dolarů.

Státy NATO výrazně zvýšily výdaje na obranu

Evropa

Agentura Reuters o Putinově prohlášení poznamenala, že se zdá, že Moskva opouští dřívější vyzývavý tón. Agentura Interfax zase připomněla, že Bílý dům už dal najevo, že prodloužení smlouvy START ve stávající podobě je málo pravděpodobné.

Reklama

Výběr článků

Načítám