Hlavní obsah

Ruské zbraně a munice jsou plné západní techniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské zbraně a munice použité na Ukrajině často využívají západní komponenty, zejména elektroniku. Ukázaly to výsledky týdenní práce malé vyšetřovací skupiny Conflict Armament Research (CAR), o níž píše list The New York Times. V ruských obrněncích jsou namontována termovizní zařízení francouzské firmy Thales, která se využívají i při navádění palby.

Foto: Reuters

Ruský tank T-90M zničený u Starého Saltivu v Charkovské oblasti

Článek

Experti CAR vybavení šroubováky, pájkami a lupami prozkoumali každý dostupný kus ruské techniky včetně laserových dálkoměrů a naváděcích systémů střel s plochou dráhou letu.

„Pokročilé ruské zbraně a komunikační systémy jsou postaveny na základě západních chipů,“ uvedl jeden z členů vyšetřovacího týmu Damien Spleeters. Podle něj se ruské firmy po desetiletí těšily z neomezených dodávek západních komponent z EU i USA, jako byly mikroprocesory, elektrické obvody, antény, ale také motory. I americké představitele těšilo, že jsou americké firmy schopné dodávat svou technologii a munici zbytku světa. Od začátku ruské invaze jsou však konfrontováni s tvrdou realitou, že Rusko tyto dodávky využilo ve své výzbroji.

Proto USA uvalují sankce, které se týkají především mikroprocesorů, ale také vývozu polovodičů, počítačů, laserů a telekomunikačního vybavení. Nejmenovaný americký představitel listu The New York Times sdělil, že to komplikuje Rusku možnost získat mikroprocesory potřebné pro navádění raket a střel s plochou dráhou letu.

„Americký export tohoto druhu zboží, nad kterým máme kontrolu při vývozu, od 24. února poklesl o 90 procent, takže je to ochromující,“ řekla ministryně obchodu Gina Raimondová.

Podle analytika Matthewa C. Kleina, který sleduje dopady omezení exportu, ruský dovoz z devíti velkých ekonomik světa klesl v únoru 2022 oproti srpnu 2021 o 51 procent. „Demokracie tak správně nastaveným souborem sankcí mohou dosáhnout efektu, kterého se dříve dosahovalo přesným bombardováním (zbrojovek), protože ruská armáda je závislá na dovezeném vybavení.“

Francouzské infrahledy v ruské technice

Otázkou ale je, jak se daří sankce vymáhat. Poradce ukrajinského ministra Anton Heraščenko zveřejnil na svém twitterovém účtu záběry ruského tanku T-90, kterého se Ukrajinci zmocnili v březnu.

Je v něm termovize od firmy Thales řady Catherine, kterou lze využít i při řízení palby. Systém Thales Catherine FC byl nalezen i v obrněném transportéru BMD-4M zajištěném u Buče. Tato modernizovaná verze obojživelného bojového vozidla pěchoty byla poprvé představena v roce 2008. Ovšem s věží Sinica vybavenou dělem 2A70 ráže 100 mm a rychlopalným kanonem 3A72 ráže 30 mm byla představena poprvé až v roce 2017, tedy tři roky po ruské invazi na Krym, kdy už platilo embargo na vývoz podobných zařízení do Ruska. Právě tento systém byl v modernizovaném transportéru u Buče nalezen.

Rusko sice patří k největším světovým vývozcům zbraní, které míří především do Indie, ale jeho průmysl silně závisí na dovozených komponentech. Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která analyzoval zmíněný analytik Klein, Rusko v roce 2018 uspokojovalo potřeby ozbrojených sil v oblasti transportu, počítačů, optiky a strojírenství z vlastních zdrojů jen z poloviny. Zbytek byl dovážen z USA, Evropy, Japonska, Tchaj-wanu a Austrálie, což jsou země, které už uvalily sankce.

Otázkou ale je, nakolik všichni sankce dodržují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám