Hlavní obsah

Rusko odhalilo, co znamenají písmena Z a V. Nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Písmena Z a V, která zdobí bojovou techniku ruské invazní armády na Ukrajině, nemají žádný význam a nejsou oficiálními vojenskými symboly. Uvedlo to ruské ministerstvo obrany v odpovědi na dotaz poslance Státní dumy Jevgenije Stupina. Ten dopis následně zveřejnil na sociální síti Telegram.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Písmena Z a V na ruské vojenské techniceVideo: Reuters

 
Článek

„Písmena Z a V nejsou oficiálními vojenskými symboly a nemají žádný zvláštní význam,“ píše poslanci ministerstvo obrany v odpovědi. Dále v dopise zní, že jsou však tyto znaky rozpoznatelné a pozitivně přijímané vojáky i občany Ruska, Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Do bojů v Mariupolu se zapojili i proruští separatisté z Doněcké lidové republiky.

Vedoucí vojensko-politického ředitelství ozbrojených sil Sergej Gusev, jenž je pod dopisem podepsán, také vyjádřil naději, že vysvětlení pomůže lidem, aby se vyhnuli bezdůvodnému stíhání „při vyjadřování postoje k písmenům cizích abeced“.

Ukrajinci zastřelili ruské sniperské eso

Evropa

Západní experti zveřejňovali v průběhu války několik možných hypotéz, co by písmena latinky Z a V na ruské technice mohla znamenat. Převážila nakonec teorie, že jde o organizační označení zařazení vozidel do jednotlivých bojových uskupení.

Ruské ministerstvo obrany nicméně podle agentury RIA Novosti už v březnu uvedlo, že písmeno Z znamená „Za vítězství“ a písmeno V lze vysvětlit jako „V pravdě je síla“ či „Úkol bude splněn“.

V azbuce (správněji cyrilici), kterou se ruský jazyk zapisuje, přitom ani jeden ze zmíněných znaků latinky neexistuje. Z se píše jako З a V jako В.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám