Hlavní obsah

Přímořské idyly se zmocnilo sedm vlivných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé pobřežní letovisko Carbis Bay v jihozápadním hrabství Cornwall čeká rušný víkend. S populací bezmála 3500 obyvatel se řadí k městečkům, o nichž většina Britů nemá ani ponětí. V pátek tu však vypukne akce, která tady nemá obdoby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří nafukovací Biden a Johnson plují na protest proti G7 u CornwalluVideo: AP

 
Článek

Hosté: Joe Biden, Angela Merkelová, Emmanuel Macron, Mario Draghi, Jošihide Suga a Justin Trudeau. Pro britského premiéra Borise Johnsona bude 47. summit skupiny G7 (USA, Německo, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada a Spojené království) skvělou příležitostí ukázat své proslulé hostitelské schopnosti.

Navzdory koronavirové pandemii se totiž očekává, že většina státníků dorazí na ostrovy osobně. Ubytují se ve čtyřhvězdičkovém hotelu Carbis Bay Hotel. Více než sto metrů čtverečních velká soukromá pláž a luxusní lázně světovým lídrům poskytnou zázemí nejméně tři dny.

Je tu nádherně, nechci domů, řekl Biden při příjezdu na anglické pobřeží

Evropa

„Perfektní místo pro tak zásadní summit,“ pochvaloval si Johnson, známý pro svou lásku k přepychu. To ale sarkasticky zpochybnil Adam Raphael, přední expert na pohostinství. Za co je trestá? Vždyť to pro ně bude utrpení, napsal na svém blogu. „Co si nejmocnější politici světa počnou na větrem ošlehané cornwallské pláži?“ dodal s typicky britským humorem.

Tak či tak, z politického hlediska půjde o důležitou událost. Pro amerického prezidenta Joea Bidena půjde o vůbec první zámořskou návštěvu. Nechal se slyšet, že hodlá apelovat na Westminster, aby v rámci své postbrexitovské roztržky s Evropskou unií neohrožoval osud Velkopáteční mírové dohody z devadesátých let, která ukončila třicet let nepokojů v Severním Irsku.

Spojené státy tehdy hrály ve vyjednávání míru zásadní roli a považují se za jednoho z kmotrů úmluvy. Jak navíc Biden rád připomíná, po rodičích má irské kořeny, takže jde pro něj o osobní záležitost.

Nezlobte, vzkázali Američané Britům před začátkem G7

Zahraniční

Pro místní policejní sbor bude náročné účastníky ochránit, přesto věří, že se připravil dobře. „Naplánovat největší letošní policejní a bezpečnostní akci je obrovsky náročné,“ řekla superintendantka Jo Hallová.

Carbis Bay na víkend posílí nad rámec přítomných patnácti set policistů dalších pět tisíc. Budou mít k dispozici také 150 cvičených psů a peruť dronů. Jejich akceschopnost bude ale spíše mizivá. V zátoce totiž žijí hejna racků, která na ně nezřídka útočí.

Summit čelí kritice

Celkové náklady na zabezpečení této třídenní akce se pohybují okolo 70 milionů liber (2 miliardy Kč), spočítal deník The Guardian. Všechno pokryje centrální londýnská vláda.

Na to si stěžují například aktivisté z uskupení Resist G7 (Odolejte G7). Podle nich by Johnson udělal lépe, kdyby peníze vynaložil na snížení chudoby v sousedních městech. „Ve městě St Ives, hned vedle marnotratného Carbis Bay Hotel, žije každé třetí dítě v chudobě,“ upozornili aktivisté.

Organizace Crack the Crisis (Vyřešme krizi) zase vypustila na moře nafukovací karikatury obou státníků, jak se drží za ruce a mávají.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Obří nafukovací Biden a Johnson plují na protest proti G7 u Cornwallu

Tím ale kritika nekončí. Guardian informoval, že v nedaleké nemocnici v Truro propouští část pacientů domů, aby jejich lůžka měli k dispozici VIP hosté summitu. Jedné paní prý dokonce nemocnice sdělila, ať si pro 97letého tatínka najde místo jinde.

Biden a Johnson se sešli ještě před summitem poprvé k osobnímu jednání. Britský premiér označil setkání za „velký závan čerstvého vzduchu“, dodal, že hovořili o „obrovském množství témat”. Americký prezident jednání označil za produktivní a potvrdil „přetrvávající speciální vztah obou zemí“.

Bidenová ve čtvrtek překvapila svou blůzkou s nápisem LOVE (LÁSKA) na zádech. „Myslím, že přinášíme z Ameriky lásku,“ vysvětlila první dáma USA.

Klíčová témata vrcholné schůzky
očkování proti covidu-19
původ koronaviru
nastartování ekonomik po pandemii
klimatické změny
vliv Ruska na Západ

Reklama

Výběr článků

Načítám