Hlavní obsah

Je tu nádherně, nechci domů, řekl Biden při příjezdu na anglické pobřeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Carbis Bay, Cornwall

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek odpoledne dorazil do přímořského městečka Carbis Bay, kde v pátek započne summit skupiny G7. Ironické obavy britských médií, že se nejmocnějšímu muži světa nebude rozbouřené anglické moře líbit, se nenaplnily. Je tu nádherně, kochal se Biden k úlevě svého hostitele Borise Johnsona.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americký prezident Joe Biden při setkání s britským premiérem Borisem JohnsonemVideo: AP

 
Článek

Ač jsou Britové na své větrné pláže a chladné moře náležitě pyšní, uvědomují si, že ne každý to musí ocenit.

Právě proto Johnsonův výběr místa pro nadcházející summit skupiny G7 část veřejnosti zarazil. Je cornwallské pobřeží tím pravým místem na řešení zásadních otázek, jako jsou očkování, klimatické změny, či boj s nucenou prací?

Pro Bidena a spol. to bude utrpení, napsal na svém blogu přední expert na pohostinství Adam Raphael. Ale zatím se zdá, že si americký prezident svoji první zámořskou návštěvu ve funkci užívá.

USA jsou zpět, řekl Biden po přistání v Evropě

Evropa

„Je to tu nádherné, nechci domů,” řekl Biden britskému premiérovi, zatímco společně s manželkami hleděli ze zátoky na moře.

Nechyběl ani tradiční „small talk”

Oba státníci se poté na chvíli zastavili u novinářů, ale z improvizovaného brífinku toho nebylo kvůli silnému větru moc slyšet.

„Řekl jsem panu premiérovi, že máme něco společného. Oba jsme s manželstvím měli velké štěstí,” uvedl Biden s odkazem na Johnsonovu nedávnou svatbu s dlouholetou přítelkyní Carrie Symondsovou.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezidenta Bidena s manželkou přivítali na corwnallské promenádě manželé Johnsonovi

„S tím si netroufám nesouhlasit. Ostatně nemyslím, že bych s vámi nesouhlasil i ohledně čehokoli jiného,” odvětil pohotově Johnson.

Nezlobte, vzkázali Američané Britům před začátkem G7

Zahraniční

Přítomné novináře zaujala bunda s nápisem „LOVE” (láska), ve které do Carbis Bay přijela prezidentova manželka Jill.

„Myslím, že z Ameriky přivážíme lásku. Je to světová konference a snažíme se dosáhnout jednoty napříč světem. Myslím, že jednota je to, co nyní potřebujeme,” řekla první dáma USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám