Hlavní obsah

Obránce Azovstalu drží ve vězeňské kolonii, část převezli do Ruska k výměně

Taganrog/Doněck

Do ruského města Taganrog v Rostovské oblasti na březích Azovského moře bylo převezeno 89 obránců mariupolských oceláren Azovstal. Spekuluje se, že by mohli být vyměněni za ruské zajatce. Další stovky obránců Mariupolu ale jsou ve vězeňském táboře. Zatím se však vzdala asi polovina obránců železáren, uvedl šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Zraněný ukrajinský voják v nemocnici v Novoazovsku

Článek

„Více než polovina už vyšla, už složili zbraně a vyšli s bílou vlajkou,“ uvedl Pušilin, aniž by bylo jasné, odkud ví, kolik se jich ještě nevzdalo. Uváděl, že v železárnách zůstávají hlavně velitelé a důstojníci.

Agentura RIA Novosti v té souvislosti uvedla pouze vyjádření ministra obrany Sergeje Šojgua z 21. dubna, že v areálu je přes 2000 vojáků, i když jinak je Mariupol osvobozen.

Putin nařídil zrušit útok na ocelárny v Mariupolu

Válka na Ukrajině
Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci dohlížejí na nástup zajatých ukrajinských obránců Azovstalu do autobusů.

Přípravy výměny zajatců?

„K nám přivezli 89 lidí, skoro všichni jsou kombatanti (spadající pod Ženevské konvence),“ sdělil představitel silových struktur rostovské oblasti serveru 161.ru. „V Taganrogu je budou dál rozdělovat a posílat dál. Nyní se jeví vážnými kandidáty (na výměnu zajatců),“ dodal zdroj.

Ruské ani ukrajinské ministerstvo obrany tuto zprávu jinak nekomentovaly. Šéf rostovské Veřejné monitorovací komise, která sleduje dodržování lidských práv, řekl médiím, že byli umístěni do místního střediska předběžného zadržení (SIZO) číslo 2.

V Mariupolu se vzdalo skoro tisíc obránců oceláren, uvedlo ruské ministerstvo

Evropa

Ve středu Moskva uvedla, že více než 900 zajatých ukrajinských obránců oceláren Azovstav bylo posláno do bývalého nápravného zařízení v Olenivce, která se nachází v Doněcké oblasti na území pod kontrolou ruských okupantů. Potvrdila to mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová, podle níž se vzdalo 959 obránců, z nichž 51 muselo být hospitalizováno. Ti byli posláni do Novoazovska. Zbylí skončili v nápravném zařízení.

Jejich další osud není jasný. Ukrajinské ministerstvo obrany dalo najevo naději, že se brzy uskuteční „výměna, aby se tito ukrajinští hrdinové repatriovali tak rychle, jak je to jen možné“.

Stíhání příslušníků Azovu

V Rusku je však už zahájeno trestní stíhání praporu Azov. Zajatci jsou vyslýcháni kvůli podezření, zda nestříleli na civilisty nebo je jinak neohrožovali. V zprávách státní tiskové agentury RIA Novosti se vždy píše zvlášť o vojácích a zvlášť o bojovnících Azovu, jako by v jejich případě nešlo o kombatanty, byť jsou součástí ukrajinských vojsk ministerstva vnitra a Ženevské konvence se na ně vztahují. I zdroj serveru 161.ru mluvil o tom, že z přivezených je většina kombatantů.

Část vojáků v železárnách Azovstal zůstala

Evropa

Možné stíhání může být důvodem, proč se část obránců oceláren nechce vzdát a zůstávají v areálu oceláren.

Reklama

Výběr článků

Načítám