Hlavní obsah

Část vojáků v železárnách Azovstal zůstala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Majlarová oznámila, že z ruskými jednotkami obklíčeného hutního komplexu Azovstal bylo v pondělí evakuováno 264 ukrajinských vojáků, z nichž 53 je vážně zraněných. Zamířili na území ovládané ruskými silami. Dodala, že část jich v areálu zůstala. To naznačil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace vojáků z hutního komplexu AzovstalVideo: Reuters

 
Článek

Maljarová zároveň dala najevo, že řada ukrajinských obránců v Azovstalu zůstává a ukrajinské úřady se snaží také o jejich záchranu.

„Operace na záchranu ukrajinských obránců zablokovaných uvnitř závodu pokračuje,“ oznámil generální štáb ukrajinské armády podle agentury Unian.

Kolik vojáků v hutním areálu zůstává, ukrajinské úřady neupřesnily.

Předpokládá se, že uvnitř oceláren se před evakuací nacházelo přibližně 600 členů ozbrojených složek, kteří tam přežívali v nehygienických podmínkách, bez dostatku léků, pitné vody a jídla.

V Mariupolu pokračuje evakuace civilistů

Evropa

Podle ukrajinského generálního štábu mezi nimi byli členové pluku Azov, národní gardy, námořní pěchoty, pohraničníci, policisté, dobrovolníci a příslušníci teritoriální obrany.

Krátce po náměstkyni šéfa resortu obrany se k situaci v Azovstalu vyjádřil prezident Zelenskyj, jenž rovněž naznačil, že v Azovstalu zůstávají obránci.

„Díky akcím ukrajinské armády ( ozbrojených sil Ukrajiny) , tajné služby, vyjednávacího týmu, Mezinárodního výboru Červeného kříže a OSN doufáme, že se nám podaří zachránit životy našich mužů,“ uvedl Zelenskyj podle CNN.

Význam obrany přístavu

„Tím, že drželi pozice u Azovstalu, nedovolili nepříteli v přesunu až 17 praporových taktických skupin (kolem 20 tisíc lidí) na jiné směry,“ uvedl ukrajinský generální štáb s odkazem na ukrajinské síly zapojené do operace na východě země (OOS) a bojovníky označil za „hrdiny naší doby“.

„Narušili tím realizaci plánu na rychlé dobytí Záporoží, dosažení administrativní hranice Doněcké a Záporožské oblasti a vytvoření podmínek pro obklíčení sil OOS,“ dodal generální štáb.

I Maljarová ocenila jejich boj. „Díky obráncům Mariupolu jsme získali klíčový  důležitý čas na vytvoření rezerv, přeskupení sil a přijetí pomoci od partnerů. Obránci Mariupolu splnili všechny úkoly stanovené velením,“ citovala CNN Maljarovou.

Podle ní chtějí ukrajinské úřady dostat vojáky zpět v rámci výměny zajatců.

Z Azovstalu evakuovali 260 ukrajinských vojáků

Evropa

Ze železáren  Azovstal bylo v pondělí evakuováno 264 ukrajinských vojáků, z nichž 53 je vážně zraněných.

Agentura Reuters už dříve informovala o tom, že v pondělí pozdě večer dorazilo do Novoazovsku pět autobusů s vojáky z Azovstalu.

Ty z evakuovaných, kteří byli zraněni, z autobusů vynášeli na nosítkách. Moskva před tím oznámila, že Rusko souhlasilo s evakuací zraněných vojáků z Azovstalu do zdravotnických zařízení v Novoazovsku.

Zranění byli podle ní převezeni do města Novoazovsk na území samozvané proruské separatistické Doněcké lidové republiky (DNR), kde mají být ošetřeni.

Dalších 211 evakuovaných bylo převezeno humanitárním koridorem do Olenivky, která se podle stanice CNN nachází poblíž Doněcka, na území pod kontrolou ruských sil.

Jejich evakuace pravděpodobně znamená konec nejdelší a nejkrvavější bitvy války na Ukrajině a významnou porážku pro tuto zemi, poznamenal Reuters.

Azovstal představuje poslední baštu ukrajinského odporu v Mariupolu.

Už dříve se z něj podařilo evakuovat ženy, děti a starší lidi. Zbývající ukrajinští bojovníci se nechtěli vzdát a volali po zajištění evakuace do míst mimo kontrolu Rusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám